Το «ξεπούλημα» (sell-off) των μετοχών και των ομολόγων έχει οδηγήσει τους αναλυτές των διεθνών τραπεζών να αναζητούν τις καλές επενδύσεις της επόμενης ημέρας.
Αν και η μέση αντίληψη της αγοράς είναι πως βιώνουμε απλώς μια διόρθωση των τιμών και ότι κυρίως οι μετοχές θα ανακάμψουν, αφού δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμη η μακροχρόνια ανοδική αγορά, η αποκαλούμενη και «αγορά ταύρων», εν τούτοις, όπως εκτιμά π.χ. η Citigroup, αν έχει έρθει το τέλος του περίφημου Goldilocks, που χαρακτηρίζει μια περίοδο υψηλών ρυθμών ανάπτυξης και ελεγχόμενου πληθωρισμού, τότε ένα καλό καταφύγιο είναι τα βιομηχανικά μέταλλα (τοπ επιλογές ο ψευδάργυρος και ο χαλκός) που επωφελούνται περισσότερο κατά τη διάρκεια περιόδων σταθερής παγκόσμιας ανάπτυξης και αυξανόμενου πληθωρισμού.
Συνολικά για τους επόμενους 6-12 μήνες, πάντως, το τμήμα εμπορευμάτων της Citigroup συστήνει «αγορά» στον ψευδάργυρο και τη ζάχαρη, «ουδέτερη θέση προς αγορά» σε αιθανόλη, χαλκό, παλλάδιο και χρυσό, «ουδέτερη θέση» στο καλαμπόκι, στο σιτάρι, στο κακάο, στον καφέ, στην πλατίνα, στο φυσικό αέριο ΗΠΑ και στο αλουμίνιο, «ουδέτερη προς θέση πώλησης» για νικέλιο, ασήμι, σίδηρο και σόγια και «πώληση» στο αέριο ΕΕ, το LNG, το πετρέλαιο τύπου Brent και WTI καθώς και στον θερμικό άνθρακα.

Θέση «αγοράς»

Ιστορικά, όπως σημειώνει η αμερικανική τράπεζα, η μετάβαση από ένα περιβάλλον Goldilocks σε ένα περιβάλλον αυξανόμενου πληθωρισμού συνοδεύεται από αύξηση της μεταβλητότητας στις μετοχές. Τα ομόλογα επίσης δέχονται έντονες αναταραχές και συνήθως τα εμπορεύματα ξεχωρίζουν υπεραποδίδοντας. Η Saxo Bank συστήνει πάλι θέση «αγοράς» στον χρυσό έναντι του αργού πετρελαίου WTI.
Η προσδοκία για άνοδο στον χρυσό, αρχικά προς τη βασική αντίσταση των 1.375 δολαρίων/ουγκιά, σε μία ούτως ή άλλως περίοδο που ευνοεί λόγω της αναταραχής στις διεθνείς αγορές τα αποκαλούμενα και «ασφαλή καταφύγια», απορρέει και από την πεποίθηση ότι ο πληθωρισμός θα τύχει αυξημένης προσοχής καθώς κινείται ανοδικά, ενώ οι γεωπολιτικοί κίνδυνοι θα παραμείνουν έντονοι, με την αγορά να αντιδρά στην αβεβαιότητα που δημιουργεί η αδυναμία πρόβλεψης των προθέσεων του αμερικανού προέδρου. Κατά πάσα πιθανότητα, οι επενδυτές θα συνεχίσουν να αναζητούν προστασία από τον αυξημένο κίνδυνο διόρθωσης σε άλλες κατηγορίες περιουσιακών στοιχείων, ιδιαίτερα στις μετοχές και στα ομόλογα, αλλά ενδεχομένως και στα κρυπτονομίσματα.

Ισορροπία

Από την άλλη πλευρά, η παγκόσμια αγορά πετρελαίου κινείται προς την κατεύθυνση μιας πιο υγιούς ισορροπίας μεταξύ προσφοράς και ζήτησης. Η εξέλιξη αυτή ευνοήθηκε ιδιαίτερα από την απόφαση του opec και της Ρωσίας τον Δεκέμβριο του 2016 να περιορίσουν την παραγωγή. Η ισχυρή ζήτηση που προέκυψε με αφορμή την τρέχουσα συγχρονισμένη παγκόσμια ανάπτυξη και τα διάφορα προβλήματα παροχής του τελευταίου τριμήνου διευκόλυνε την άνοδο της τιμής σε επίπεδα πολύ ανώτερα από αυτά που κρίνονταν πιθανά για τη συγκεκριμένη φάση ανάπτυξης, ενώ από την άλλη πλευρά οι ανανεωμένοι γεωπολιτικοί κίνδυνοι αποτελούν τον αστάθμητο παράγοντα που μπορεί να μεταβάλει ανά πάσα στιγμή τα δεδομένα.

Πού θα πάει ο μαύρος χρυσός

Μετά την υπόσχεση opec και Ρωσίας να συνεχίσουν να θέτουν περιορισμούς στην παραγωγή, τα τρία βασικά ερωτήματα που ενδέχεται να καθορίσουν την τιμή του πετρελαίου το 2018 είναι, σύμφωνα με τη Saxo Bank, η απάντηση των παραγωγών απέναντι σε μια άνοδο των τιμών (ιδίως των παραγωγών σχιστολιθικού πετρελαίου από τις ΗΠΑ), οι προοπτικές από νέα εμπόδια στην παροχή και η διατήρηση της δύναμης της παγκόσμιας οικονομίας.

Ενα ακόμα έτος ισχυρής αύξησης της παγκόσμιας ζήτησης στο επίπεδο του 1,5 εκατ. βαρελιών ημερησίως (σύμφωνα με τον μέσο όρο των εκτιμήσεων που δημοσιεύθηκαν από τον opec, τον Διεθνή Οργανισμό Ενέργειας και την Υπηρεσία Ενέργειας) αναμένεται να φέρει ως απάντηση μια αύξηση της προσφοράς από τις χώρες εκτός opec της τάξης των 1,4 εκατ. βαρελιών/ημέρα. Με δεδομένο τον αντίκτυπο που έχει στην τιμή του πετρελαίου μια ημερήσια μεταβολή μερικών εκατοντάδων χιλιάδων βαρελιών στην προσφορά ή στη ζήτηση, διαπιστώνουμε ότι ο κίνδυνος – ιδιαίτερα κατά τους επόμενους μήνες – υποδεικνύει χαμηλότερες τιμές, με το αργό πετρέλαιο Brent να κινδυνεύει να επιστρέψει στα 60 δολάρια το βαρέλι. Εκτιμούμε ότι στα τέλη του έτους το αργό Brent θα διαμορφωθεί στα 60 δολάρια/βαρέλι, με το WTI να κινείται τρία δολάρια χαμηλότερα, στα 57 δολάρια/βαρέλι.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ