Ναυάγησε στον δρόμο… για τις ΗΠΑ το deal της Εθνικής Ασφαλιστικής

Εν εξελίξει διαγωνισμό παρά κλεισμένο deal θυμίζει πλέον η υπόθεση πώλησης της Εθνικής Ασφαλιστικής από τον όμιλο της Εθνικής Τράπεζας, η οποία θα έπρεπε να είχε ολοκληρωθεί στα τέλη του 2017.

Εν εξελίξει διαγωνισμό παρά κλεισμένο deal θυμίζει πλέον η υπόθεση πώλησης της Εθνικής Ασφαλιστικής από τον όμιλο της Εθνικής Τράπεζας, η οποία θα έπρεπε να είχε ολοκληρωθεί στα τέλη του 2017. Παρότι έχουν περάσει επτά ολόκληροι μήνες από την υπογραφή της συμφωνίας μεταβίβασής της στην κοινοπραξία ΕΧΙΝ, στην οποία συμμετέχουν οι ελληνοαμερικανοί επενδυτές Τζον Κάλαμος και Τζον Κουδούνης, η συναλλαγή βρίσκεται στον αέρα.
Και αυτό διότι το νεοσυσταθέν σχήμα, με έδρα την Ολλανδία, που κέρδισε στη σχετική διαγωνιστική διαδικασία στο… νήμα τον κινεζικό όμιλο Fosun προσφέροντας συνολικά 718 εκατ. ευρώ για το 75% της επιχείρησης, βρίσκεται στη δίνη ενός εμφύλιου πολέμου, ενώ ακόμη αναζητούνται οι χρηματοδότες του εγχειρήματος!

Ο εμφύλιος στην ΕΧΙΝ

Οι ενδείξεις ότι κάτι δεν πάει καλά είχαν αρχίσει να φαίνονται από τον περασμένο Νοέμβριο. Εκείνη την περίοδο διέρρευσαν πληροφορίες, που δεν διαψεύστηκαν, ότι η συμμετοχή των δύο ομογενών στην κοινοπραξία θα περιοριστεί και πως η ΕΧΙΝ ξεκίνησε συζητήσεις με κορυφαίους διαχειριστές κεφαλαίων, όπως η Pimco και η Berkshire Hathaway του Γουόρεν Μπάφετ, για να καλυφθεί το κενό.
Το ρήγμα μεταξύ των δύο πλευρών επιβεβαιώθηκε με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο την περασμένη εβδομάδα. Οπως ανακοινώθηκε, η Calamos Family Partners, που εκπροσωπεί στο σχήμα τούς Κάλαμο και Κουδούνη, κατέθεσε στην αμερικανική Δικαιοσύνη αγωγή με την οποία διεκδικεί τόκους ύψους 41 εκατ. ευρώ από την ΕΧΙΝ.
Σύμφωνα μάλιστα με ορισμένες πληροφορίες, σε εξέλιξη βρίσκεται μια μάχη μεταξύ των δύο πλευρών για τον έλεγχο της εταιρείας. Με βάση αυτό το σενάριο, ενώ η διοίκηση της EXIN αναζητεί επενδυτές για την ολοκλήρωση του deal, προς την ίδια κατεύθυνση κινείται και η Calamos, η οποία συζητεί με έλληνες και ξένους επιχειρηματίες για να εισφέρουν κεφάλαια, να «πετάξουν έξω» τους συνεταίρους τους και να αποκτήσουν άμεσα την ελληνική ασφαλιστική εταιρεία.
Την ίδια στιγμή, η κινεζική Fosun δηλώνει ανεπισήμως πως εξακολουθεί να ενδιαφέρεται για τη θυγατρική της Εθνικής, παρακολουθεί από κοντά τις εξελίξεις και είναι έτοιμη να επανέλθει για την εξαγορά της.

Οι κινήσεις Φραγκιαδάκη

Μέσα σε αυτό το περιβάλλον, ο διευθύνων σύμβουλος της Εθνικής Τράπεζας Λεωνίδας Φραγκιαδάκης καλείται να λύσει τον γόρδιο δεσμό. Σύμφωνα με πληροφορίες, παρότι δεσμεύεται έως και το τέλος Μαρτίου να περιμένει την ΕΧΙΝ να καταθέσει στην Τράπεζα της Ελλάδος τον πλήρη φάκελο της συναλλαγής, αναζητεί νομικές λύσεις για να παρακάμψει τη συμφωνία αυτή και να ξεμπλοκάρει όσο το δυνατόν ταχύτερα την πώληση.
Η συναλλαγή αποτελεί αναπόσπαστο μέρος του σχεδίου αναδιάρθρωσης της τράπεζας που έχει συμφωνηθεί με τη Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (DGCOMP). Θα έπρεπε, δε, να είχε ολοκληρωθεί από τα τέλη του 2017. Σύμφωνα με πηγές από την Εθνική Τράπεζα, η καθυστέρηση που σημειώνεται δεν θα επηρεάσει το αποτέλεσμα των επικείμενων stress tests, ωστόσο θεωρείται σχεδόν βέβαιη η πίεση από τον επόπτη να προχωρήσει όσο το δυνατόν γρηγορότερα η πώληση της εταιρείας.
Κύκλοι της αγοράς ρίχνουν μεγάλο μερίδιο ευθύνης για τη δύσκολη θέση στην οποία έχει περιέλθει η διοίκηση της Εθνικής Τράπεζας στους δύο χρηματοοικονομικούς συμβούλους της συναλλαγής, την Goldman Sachs και τη Morgan Stanley. Και αυτό διότι, όπως αποδεικνύεται, η ΕΧΙΝ δεν είχε εξασφαλίσει την απαιτούμενη χρηματοδότηση για την ολοκλήρωση του deal, ενώ οι σύμβουλοι άφησαν το θέμα να… σέρνεται επί μήνες, χωρίς να προβούν σε πιο δραστικές κινήσεις για να λύσουν το πρόβλημα.

Το παρασκήνιο

Μάλιστα, οι ίδιες πηγές κάνουν λόγο για διακωμώδηση της διαδικασίας του διαγωνισμού, η οποία ανάγκασε τη Fosun να αποσυρθεί, ανοίγοντας τον δρόμο στην EXIN να τον κερδίσει. Οπως λένε μιλώντας στο «Βήμα», η κινεζική εταιρεία πλειοδότησε και στους δύο πρώτους γύρους υποβολής προσφορών, ωστόσο ζητήθηκαν και νέες αντιπροτάσεις. Το γεγονός αυτό, σύμφωνα με τους ίδιους κύκλους, εξόργισε τη διοίκηση της Fosun, η οποία θεώρησε ότι αυτή η τακτική ήταν μεθοδευμένη από την ίδια την τράπεζα, και επέλεξε να αποχωρήσει.
Πάντως, υπογραμμίζουν το ενεργό ενδιαφέρον του κινεζικού ομίλου για δραστηριοποίηση στον εγχώριο ασφαλιστικό κλάδο, σημειώνοντας πως ήδη τρεις εταιρείες με παρουσία στην Ελλάδα, μία ελληνικών συμφερόντων και δύο πολυεθνικές, τον έχουν προσεγγίσει για την πώληση των εργασιών τους.
Ωστόσο, προσθέτουν ότι σε περίπτωση που ανοίξει ξανά η διαδικασία πώλησης της Εθνικής Ασφαλιστικής, η Fosun θα δηλώσει παρούσα και θα τη διεκδικήσει ξανά. Υπό τη μόνη προϋπόθεση ότι δεν θα γίνει διαγωνισμός, καθώς οι Κινέζοι σε αυτήν τη φάση θέλουν μόνο αποκλειστικές συνομιλίες με την τράπεζα.
Σε ερώτημα που τέθηκε για το αν οι κινεζικές εποπτικές αρχές θα επιτρέψουν στην εταιρεία να πραγματοποιήσει την εξαγορά λόγω των περιορισμών που έχουν τεθεί εδώ και μερικούς μήνες στις επενδύσεις εκτός Κίνας, απαντούν πως η απαγόρευση ισχύει μόνο για τους κλάδους της διασκέδασης και του real estate και όχι για τον χρηματοοικονομικό τομέα.

Τα σενάρια για την επόμενη μέρα

Ετσι όπως έχουν εξελιχθεί τα πράγματα, τίθεται εν αμφιβόλω το τίμημα ύψους 718 εκατ. ευρώ που είχε εξασφαλίσει η Εθνική Τράπεζα για το 75% της θυγατρικής της. Οπως σημειώνουν αναλυτές που παρακολουθούν τον χρηματοοικονομικό κλάδο, εάν τελικώς δεν προχωρήσει η συμφωνία με την ΕΧΙΝ, είναι πιθανό το ποσό που θα βάλει στα ταμεία του ο ελληνικός όμιλος να είναι μικρότερο.

Δύο είναι τα σενάρια για τη συνέχεια εάν ναυαγήσει το υπογεγραμμένο deal.
Είτε η Εθνική Τράπεζα θα στραφεί στον δεύτερο που συμμετείχε στη διαδικασία, δηλαδή τη Fosun, η οποία είχε προσφέρει περί τα 600 εκατ. ευρώ, είτε θα τον επαναπροκηρύξει. Η δυνατότητα του ελληνικού ομίλου να απευθυνθεί απευθείας στην κινεζική εταιρεία είναι κατά βάση νομική και εξαρτάται από τους όρους του αρχικού διαγωνισμού.
Η όποια απόφαση, ωστόσο, θα ληφθεί με τη σύμφωνη γνώμη του εποπτικού βραχίονα της ΕΚΤ, τον SSM, και της DGCOMP, με δεδομένο ότι πρόκειται για συναλλαγή που θα έπρεπε ήδη να έχει ολοκληρωθεί. Αλλωστε, ο SSM είναι αυτός που θα αποφασίσει για τον αν η κεφαλαιακή ενίσχυση από την πώληση αυτή θα προσμετρηθεί στη διαδικασία εποπτικού ελέγχου (SREP) που θα ακολουθήσει τα stress tests.

Χρηματιστηριακά γραφεία σημειώνουν πως δεν είναι απίθανο τα 600 εκατ. ευρώ της τελευταίας προσφοράς της Fosun που έπεσε στο τραπέζι του διαγωνισμού να αυξηθούν. Ο λόγος είναι ότι οι συνθήκες στην ελληνική οικονομία σε σχέση με πέρυσι έχουν βελτιωθεί σημαντικά, ο κίνδυνος της χώρας έχει περιοριστεί αισθητά, ενώ η Εθνική Ασφαλιστική τα πηγαίνει καλύτερα από τον επιχειρησιακό της σχεδιασμό.

Σε κάθε περίπτωση, ωστόσο, τονίζουν πως με τον έναν ή τον άλλον τρόπο το θέμα θα πρέπει να λήξει όσο το δυνατόν συντομότερα, διότι σε αυτήν τη φάση η διοίκηση του ασφαλιστικού ομίλου έχει τα χέρια της δεμένα. Οχι μόνο δεν μπορεί να λάβει στρατηγικές αποφάσεις για την ανάπτυξη των εργασιών του, αλλά αντιμετωπίζει και προβλήματα στην καθημερινή της λειτουργία.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.