Μαύρος Φλεβάρης και στο ΧΑ

Το βίαιο ξεπούλημα των μετοχών στα διεθνή χρηματιστήρια έφθασε και στο Χρηματιστήριο της Αθήνας καθώς τον Φεβρουάριο οι ελληνικές μετοχές σημειώνουν απώλειες 4 δισ. ευρώ.

Το βίαιο ξεπούλημα των μετοχών στα διεθνή χρηματιστήρια έφθασε και στο Χρηματιστήριο της Αθήνας καθώς τον Φεβρουάριο οι ελληνικές μετοχές σημειώνουν απώλειες 4 δισ. ευρώ. Από την άλλη πλευρά, το αρνητικό κλίμα επηρέασε και τα ελληνικά ομόλογα, καθώς η απόδοση του 10ετούς τίτλου εκτινάχθηκε στο 4,12% (όταν οι αποδόσεις ανεβαίνουν, οι τιμές υποχωρούν) έχοντας απομακρυνθεί από χαμηλά 12ετίας που είχε κινηθεί για μεγάλο διάστημα.
Την ίδια ώρα, η απόδοση του νέου επταετούς ομολόγου της Ελληνικής Δημοκρατίας βρέθηκε την Παρασκευή στο 3,7% την ώρα που το βιβλίο προσφορών έκλεισε την Πέμπτη με την απόδοσή του να διαμορφώνεται στο 3,5%.
Αυτό σημαίνει ότι, παρά την ελκυστικότητά τους και το γεγονός ότι αρκετές ξένες τράπεζες και διαχειριστές θεσμικών χαρτοφυλακίων εμφανίζονται θετικοί για τους ελληνικούς τίτλους, σε ένα περιβάλλον πιέσεων στις διεθνείς αγορές η ελληνική αγορά θα παραμείνει επίσης στο περιθώριο.
Μπορεί η Ελλάδα να δανείστηκε την Πέμπτη με κουπόνι 3,5% για επτά χρόνια, αυτό όμως δεν ήταν αρκετό για να διατηρήσει το θετικό κλίμα στο Χρηματιστήριο, εκτίμησαν αναλυτές χρηματιστηριακών εταιρειών, οι οποίοι «βλέπουν» ότι η μεταβλητότητα των διεθνών χρηματιστηρίων θα αποτελέσει το επόμενο διάστημα χαρακτηριστικό και της ελληνικής αγοράς. Παράλληλα, για ορισμένους μόνο ο χρόνος θα δείξει εάν αυτό που βιώνουμε σήμερα αποτελεί απλώς μια διόρθωση, καθώς η μεταβλητότητα έχει εκτιναχθεί.

Αλλοι ωστόσο θυμίζουν ότι τα θεμελιώδη μεγέθη των οικονομιών δεν έχουν ανατραπεί, ενώ κινήσεις αυτού του μεγέθους δεν είναι ασυνήθιστες, καθώς από το 1940 υπήρξαν 23 διορθώσεις σε περιόδους ανοδικών αγορών οι οποίες ξεπερνούσαν κατά μέσο όρο το 10%.
Για ορισμένους αναλυτές οι ελληνικές μετοχές έχουν προεξοφλήσει αρκετά από τα θετικά μακροοικονομικά δεδομένα των επόμενων μηνών.

Ετσι, οι ελληνικές εταιρείες θα πρέπει να παρουσιάσουν περαιτέρω διατηρήσιμη βελτίωση των δεικτών κερδοφορίας τους για να δικαιολογήσουν σημαντικά χρηματιστηριακά κέρδη στο μέλλον.
Τον Ιανουάριο πάντως, με βάση τα στοιχεία της ΕΧΑΕ, η συνολική κεφαλαιοποίηση του Χρηματιστηρίου Αθηνών έκλεισε στα 48,80 δισ. ευρώ, αυξημένη κατά 12,1% από τον προηγούμενο μήνα. Εάν δεν ληφθεί υπόψη η κεφαλαιοποίηση που κατέχει το ΤΧΣ, η αύξηση αγγίζει το 12,2%. Οι εισροές κεφαλαίων από ξένους επενδυτές κατά τη διάρκεια του Ιανουαρίου ήταν λιγότερες από τις εκροές. Η συμμετοχή των ξένων επενδυτών στη συνολική κεφαλαιοποίηση της αγοράς ανέρχεται σε 66,5%, ενώ συνυπολογίζοντας τη συμμετοχή του ΤΧΣ (2.061,02 εκατ. ευρώ ή 4,2%) διαμορφώνεται στο 63,7%.

Ποιοι αγόρασαν το 7ετές ομόλογο

Το 81% έχει έδρα εκτός Ελλάδας ενώ το 43,7% προέρχεται από Βρετανία και Ιρλανδία. Ακολουθούν Ελλάδα με 19%, ΗΠΑ με 12,5% και υπόλοιπη Ευρώπη με 11,7%. Αναφορικά με τον τύπο των επενδυτών, το 37,4% ήταν θεσμικοί,το 31,5% hedge funds και το 22,9% τράπεζες.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.