Ελεύθερος αφέθηκε και αποφυλακίστηκε με απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου της Σεούλ ο δισεκατομμυριούχος κληρονόμος του γιγαντιαίου επιχειρηματικού ομίλου Samsung Group Λι Τζάε Γιονγκ, αφού έμεινε σχεδόν έναν χρόνο σε σωφρονιστικό κατάστημα της Νότιας Κορέας. Πρόκειται για μια απόφαση-έκπληξη, σύμφωνα με τα κορεατικά μέσα ενημέρωσης, που ίσως δημιουργήσει πολιτική αναταραχή παραμονές της έναρξης των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων που διοργανώνει η χώρα.
Το Δικαστήριο μείωσε από τα πέντε στα δυόμισι χρόνια την καταδίκη του Λι για διαφθορά και υπεξαίρεση. Ο ηλικίας 49 ετών Λι καταδικάστηκε για δωρεές συνολικού ύψους 41 δισ. γουόν (36 εκατ. δολαρίων) που είχε χορηγήσει σε μη κερδοσκοπικά ιδρύματα που λειτουργούσε ένας φίλος τής τότε προέδρου Παρκ Γκουν Χίε, η οποία εξαναγκάστηκε σε παραίτηση. Επίσης το Δικαστήριο ήρε την απόφαση εγκλεισμού του Λι για μια τετραετία, κάτι που σημαίνει ότι πιθανότατα ο επιχειρηματίας δεν θα επιστρέψει στη φυλακή.

«Δεν έδειξα στην κοινωνία την καλή πλευρά της προσωπικότητάς μου»
δήλωσε εξερχόμενος από τη φυλακή ο Λι και έσπευσε να επισκεφθεί τον πατέρα του και «πατριάρχη» του ομίλου Samsung Λι Κουν Χι, ο οποίος είναι και καρδιοπαθής και γλίτωσε τη φυλακή για να βοηθήσει στην προετοιμασία της χώρας του για τη διοργάνωση των εφετινών Ολυμπιακών. «Μπορεί να είναι μια γενναία δικαστική απόφαση, αλλά δημιουργεί πονοκεφάλους στον πρόεδρο Μουν Τζέι Ιν που εκλέχθηκε πέρυσι για να καταπολεμήσει τη διαφθορά, ενώ και οι πολίτες απαιτούν την τιμωρία του Λι» δήλωσε στο Reuters πρώην εισαγγελέας.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ