Τροπολογία για να δοθούν αποζημιώσεις σε κατοίκους και επαγγελματίες της Σούδας και του Χαλκειού Χίου, οι οποίοι υπέστησαν ζημίεςαπό τις προσφυγικές και μεταναστευτικές ροές στο νησί, πρόκειται να καταθέσει τις προσεχείς ημέρες ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γ. Μουζάλας.

Όπως είπε ο ίδιος κατά την συζήτηση ερώτησης του βουλευτή της ΝΔ Ν. Μηταράκη, η τροπολογία αναμένεται να κατατεθεί σε νομοσχέδιο που εισάγεται προς συζήτηση την επόμενη εβδομάδα και θα έχει ως πρότυπο ανάλογη ρύθμιση που είχε ψηφιστεί για τη Μόρια της Λέσβου.

Η εν λόγω ρύθμιση θα προβλέπει την χορήγηση ενός εφάπαξ ποσού προς τον δήμο Χίου, ο οποίος και θα αναλάβει κατόπιν να καταβάλλει στους δικαιούχους το ποσό που τους αναλογεί βάσει της καταγραφής που έχει ήδη γίνει και θα αφορά αποζημιώσεις φυσικών και νομικών προσώπων για φυτικό και ζωικό κεφάλαιο, καθώς και για εξοπλισμό ή πάγιες εγκαταστάσεις ιδιοκτησιών.

Όπως διευκρίνισε ο κ. Μουζάλας δεν είναι δυνατή η αποζημίωση για διαφυγόντα κέρδη και κλοπές που δεν δηλώθηκαν όταν έγιναν στην αστυνομία. «Συμμεριζόμαστε τις δυσκολίες των κατοίκων και θα έχουν όλη τη βοήθεια που μπορούμε στα υφιστάμενα πλαίσια», ανέφερε χαρακτηριστικά ενώ απαντώντας στις επικρίσεις της ΝΔ για έλλειμα στην διαχείριση του προσφυγικού, είπε ότι γίνεται ένα «σισύφειο» έργο με επιτυχία παρά τα λάθη και τις παραλείψεις όπως παραδέχτηκε.

Για τους οκτώ Τούρκους

Αναφορικά με την αίτηση ακύρωσης χορήγησης ασύλου που κατάθεσε η ελληνική κυβέρνηση κατά ενός εκ των οκτώ Τούρκων αξιωματικών που βρίσκονται στη χώρα μας, ο κ. Μουζάλας δήλωσε ότι «η κυβέρνηση δεν έκανε καμία παρέμβαση» και ότι «ακολούθησε τη νόμιμη οδό», διευκρινίζοντας ότι «όποια απόφαση λάβει η Δικαιοσύνη αρέσει δεν αρέσει αυτή θα εφαρμοστεί».

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση του ανεξάρτητου βουλευτή Στ. Παναγούλη, είπε ότι η επιστροφή των τούρκων αξιωματικών στην χώρα τους έχει αποκλειστεί και μάλιστα οριστικά, ενώ χαρακτήρισε την αίτηση αναίρεσης που υπέβαλε η ελληνική κυβέρνηση «άσκηση νόμιμου δικαιώματος». Από την πλευρά του ο ερωτών βουλευτής εξαπέλυσε επίθεση κατά της κυβέρνησης για την στάση της στο θέμα, επισημαίνοντας ότι «δεν είσαστε Αριστερά, διότι η Αριστερά έχει ανθρωπισμό κι εσείς δεν έχετε», όπως είπε χαρακτηριστικά.