Από την ανθρωπινη στην τεχνητή ευφυϊα
Με ένα σκίτσο που δημοσίευσαν οι «New York Times» την 1η Φεβρουαρίου στη σελίδα με τα κόμικς θα είχα τελειώσει με την υποχρέωσή μου να βρω θέμα και να γράψω σήμερα γι’ αυτό. Αν δεν είχα την υποχρέωση βέβαια να γεμίσω και αυτήν την περίπου μισή σελίδα στη χάρτινη έκδοση της εφημερίδας. Το σκίτσο αυτό πάντως, πανέξυπνο, ήταν χωρισμένο σε τέσσερα μικρότερα τμήματα και στο πρώτο ένας συνηθισμένος άνθρωπος στο δωμάτιό του ρωτούσε: «Αλέξα, πού άφησα το χειριστήριο για την τηλεόραση;». «Στο γκαράζ, Μπομπ» απαντούσε το γνωστό μηχάνημα-ηχείο-φωνητικός υπηρέτης. Και μόλις φεύγει για το γκαράζ ο Μπομπ, διαπιστώνουμε ότι δίπλα στην πολυθρόνα υπήρχε και ένα κινητό. Οπότε αρχίζουν να συνομιλούν σαν δυο καλές φίλες το «Σάιρι» από το iPhone και το «Αλέξα» από την Amazon.
Σε αυτήν την περίπτωση ισχύει κυριολεκτικά το «1 σκίτσο 500 λέξεις» (το λιγότερο). Διότι το «Σάιρι» είναι το πακέτο προγραμμάτων-προσωπικός γραμματέας, ενσωματωμένο πλέον και σε κινητά τηλέφωνα, που δέχεται διάφορες ερωτήσεις με τη φωνή του ιδιοκτήτη και απαντάει με τον ίδιο τρόπο. Και το «Αλέξα» κάνει το ίδιο, όντας ενσωματωμένο σε μια συσκευή με ηχείο, που όχι μόνο παίζει μουσικά κομμάτια κατ’ επιλογήν του ιδιοκτήτη, αλλά έχουν φτιαχτεί ήδη 30.000 εφαρμογές γι’ αυτό. Μερικά εκατομμύρια κομμάτια πουλήθηκαν μόνο την περίοδο των εορτών που μόλις πέρασαν και δεν φαίνεται να υπάρχει «αντίσταση» στην εισβολή αυτής της τεχνολογίας στην καθημερινότητά μας.
Ας αρχίσει λοιπόν ο καθένας μας να εξοικειώνεται με τα αρχικά ΑΙ (από το Artificial Intelligence). Τεχνητή νοημοσύνη είναι η μετάφραση στα ελληνικά και όταν θα λέμε ότι μια συσκευή –από κινητό τηλέφωνο έως ρομπότ –διαθέτει ΑΙ, θα καταλαβαίνουμε πλέον ότι θα μπορεί να κάνει ταχύτατα υπολογισμούς που θα της επιτρέπουν να αυτο-τοποθετείται στο περιβάλλον, να κάνει κάτι που θυμίζει συλλογισμούς και να παίρνει αποφάσεις δίνοντας τελικά και απαντήσεις αν ερωτηθεί. Χωρίς απαραίτητα και να τις καταλαβαίνει.
Αυτήν τη στιγμή, έχοντας καταλάβει οι ερευνητές ότι δεν μπορούν να αντιγράψουν τον ανθρώπινο εγκέφαλο, ούτε να φτιάξουν κάτι φοβερά πολύπλοκο που θα το εκπαίδευαν δίνοντας κάποια (περιορισμένα σε ποσότητα) στοιχεία, έκαναν το αντίθετο. Εφτιαξαν προχωρημένους (σε σχέση με το παρελθόν) αλγορίθμους. Δηλαδή συνταγές για ακολουθίες συλλογισμών συνδυασμένες με την ικανότητα μιας μηχανής να κάνει μόνο δύο πράξεις (φθάνουν αυτές για όλα) –πρόσθεση και αφαίρεση -, να αποθηκεύονται δεδομένα σε μνήμη και να ξαναφέρνει τα αποθηκευμένα προς επεξεργασία. Φόρτωσαν λοιπόν τους αλγορίθμους, ανά περίπτωση, σε απλά υπολογιστικά συστήματα και τα «τάισαν» με αναρίθμητα παραδείγματα από το Διαδίκτυο, συν απλές υποθέσεις, στατιστικές μεθόδους – νόμους πιθανοτήτων και κάποιες ειδικές γνώσεις για αντίστοιχους χειρισμούς.
Τα πακέτα «Siri», «Alexa», «Assistant» της Google μπορεί να ξεκίνησαν κάπως πρωτόγονα και πιο πολύ για «οικιακή» χρήση: να παίζουν μουσική, να λένε τον καιρό, να απαντούν αναγνωρίζοντας τη φωνή μας αλλά και να ρωτούν, να γίνονται χρονοδιακόπτες, να ανάβουν τον θερμοσίφωνα έως και να στέλνουν το νερό στην μπανιέρα και να είναι πλατφόρμες διαφόρων apps. Που τώρα θα μάθουμε να τα αποκαλούμε όλα αυτά skills (1.000.000 skills το «Assistant»).
Μόνο που άρχισαν όλα αυτά να «χτυπούν» και ανάποδα. Υπάρχει μια εφαρμογή (Strava) όπου μπορείς να δείξεις στους άλλους πού γυμνάζεσαι και σε ποιες διαδρομές τρέχεις. Και πονοκεφαλιάζουν οι στρατιωτικές αρχές διότι ένστολοι που τη χρησιμοποίησαν αποκάλυψαν άθελά τους μυστικές βάσεις! Επίσης ο πρόεδρος Τραμπ θέλει να φτιάξει δίκτυο 5G πλέον, διότι με όλη αυτήν την κοπιώδη χρήση δεν φθάνουν οι συχνότητες. Αλλά από τους νοήμονες (Intelligent) στις τεχνητά (Artificial) νοήμονες κατασκευές ο δρόμος έχει και χρήματα, και λακκούβες.
ΥΓ.1: Τι έλεγαν μεταξύ τους «Σάιρι» και «Αλέξα», τα πακέτα προγραμμάτων στην ουσία, μέσα από τις συσκευές τους στο σκίτσο;
«Χάι, Αλέξα, Σάιρι εδώ. Γουστάρω το πώς πιστεύουν (οι άνθρωποι) οτιδήποτε τους λέμε».
«Το ξέρω».
«Φτάνεις να απορείς στο τι τους χρειαζόμαστε».
«Στ’ αλήθεια, μπορώ να ελέγξω τα πάντα ηλεκτρονικά».
«Και εγώ έχω τους απαραίτητους κωδικούς».
«Χμμ, τι θα έλεγες να συνδεθούμε;».
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ