Τα βλήματα, η Βουλή και η δικογραφία

Διαβιβάστηκε τελικά στη Βουλή η δικογραφία για τον υπουργό Αμυνας Πάνο Καμμένο που αφορά τη συμφωνία

Διαβιβάστηκε τελικά στη Βουλή η δικογραφία για τον υπουργό Αμυνας Πάνο Καμμένο που αφορά τη συμφωνία πώλησης στρατιωτικού υλικού (βλημάτων) στη Σαουδική Αραβία. Θα ελεγχθεί δηλαδή εάν έχει τελεστεί ή όχι το αδίκημα της απιστίας από τον υπουργό. Η δικογραφία διαβιβάστηκε από την Εισαγγελία Διαφθοράς αμελλητί στη Βουλή, βάσει του νόμου περί ευθύνης υπουργών. Εκτός από τα δημοσιεύματα, περιέχει ακόμη και μια μαρτυρική κατάθεση, ενώ ο φερόμενος ως μεσάζων Βασίλειος Παπαδόπουλος δεν εντοπίστηκε προκειμένου να δώσει κατάθεση. Πρόκειται για την πρώτη δικογραφία που διαβιβάζεται στη Βουλή και αφορά μέλος (και μάλιστα συγκυβερνήτη) της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. Θα έχει ενδιαφέρον η εξέλιξη της υπόθεσης.


Τραπεζικά στελέχη στον εισαγγελέα

Ποινικοποιείται πλήρως, όπως φαίνεται, η πολιτική αλλά και η οικονομική ζωή της χώρας. Ετσι, εκτός του σκανδάλου για τη Novartis, την πώληση βλημάτων στη Σαουδική Αραβία και την Εξεταστική για την Υγεία (όπου εμπλέκονται εκατοντάδες πολίτες αλλά και πολιτικοί), μαθαίνω ότι έχουν ήδη κληθεί από τον οικονομικό εισαγγελέα κ. Καλούδη περίπου 80 τραπεζικά στελέχη. Τα στελέχη αυτά πρόκειται να καταθέσουν για την υπόθεση χορήγησης τραπεζικών δανείων σε πολιτικά κόμματα. Καλούνται επίσης από τον εισαγγελέα άλλα 37 τραπεζικά στελέχη για δάνεια που χορήγησαν οι τράπεζές τους σε συγκεκριμένο τηλεοπτικό σταθμό.


Αλλάζουν ταμπέλες και όχι θέσεις

Ηταν ίσως το σημαντικότερο πηγαδάκι αυτό που σχηματίστηκε το βράδυ της Τσικνοπέμπτης στο Προεδρικό Μέγαρο, στο περιθώριο του επίσημου δείπνου που παρέθεσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Πρ. Παυλόπουλος προς τιμήν του προέδρου της Γεωργίας Giorgi Margvelashvili (από όπου και η φωτογραφία). Σε μια γωνιά της τεράστιας αίθουσας τελετών του Προεδρικού βρέθηκαν να συνομιλούν μακριά από κάμερες ο υπουργός Εξωτερικών Ν. Κοτζιάς, ο τομεάρχης Εξωτερικών της ΝΔ Γιώργος Κουμουτσάκος και ο πρώην υπουργός Εξωτερικών στις κυβερνήσεις Καραμανλή Πέτρος Μολυβιάτης. Προτού σας πω τι συζητήθηκε, ας δούμε πώς βρέθηκαν στο Προεδρικό οι Κοτζιάς και Κουμουτσάκος.
nnn
Η απάντηση είναι απλή. Δεν μπόρεσαν να παραστούν (ίσως λόγω Τσικνοπέμπτης) τόσο ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας (που έστειλε τον κ. Κοτζιά) όσο και ο Κ. Μητσοτάκης (που έστειλε τον κ. Κουμουτσάκο). Ευτυχώς παρέστη ο Πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης και έτσι σώθηκε η κατάσταση με τον Γεωργιανό. Γιατί, όπως ενθυμείσθε, σε άλλες περιπτώσεις (όπως Ομπάμα, Σαρκοζί, Μακρόν, Ερντογάν) οι αρχηγοί κομμάτων συνωστίζονταν για να παραστούν στο επίσημο δείπνο στο Προεδρικό. Ελπίζω να μη συμβεί αυτό που συνέβη με τον Γεωργιανό και με τον ιρλανδό πρόεδρο ο οποίος έρχεται την προσεχή εβδομάδα. Πάμε τώρα στις συζητήσεις στο πηγαδάκι…. Ο Νίκος Κοτζιάς έδειχνε αποφασισμένος να προχωρήσει στο θέμα των Σκοπίων. Ηταν η πρώτη επαφή που είχε με νεοδημοκράτη τομεάρχη Εξωτερικών μετά το συλλαλητήριο στο Σύνταγμα και είχαν ενδιαφέρον οι αντιδράσεις του. Ελεγε, λοιπόν, ότι η κυβέρνηση και ο ίδιος έλαβαν σοβαρά υπ’ όψιν τον όγκο και το μήνυμα του συλλαλητηρίου, αλλά θα προχωρήσει γιατί, όπως είπε, το θεωρεί ευκαιρία για λύση στο πρόβλημα των Σκοπίων. Ο κ. Κουμουτσάκος έκανε συνεχώς ερωτήσεις κυρίως για το αλυτρωτικό μέρος της επερχόμενης συμφωνίας, πλην όμως δεν ελάμβανε απαντήσεις για το τι θα γίνει, για παράδειγμα, με το Σύνταγμα. Είπε μάλιστα στον κ. Κοτζιά: «Κοίταξε, οι Σκοπιανοί αλλάζουν ταμπέλες και όχι θέσεις». Ενδιαφέρουσες επίσης ήταν οι επισημάνσεις που έκανε ο κ. Μολυβιάτης.


Πού θα ξαναβρώ εγώ τον Μοσκοβισί;

Ισως να έχετε πληροφορηθεί ότι ο ευρωπαίος επίτροπος Πιερ Μοσκοβισί μίλησε στη Βουλή των Ελλήνων στην Επιτροπή Ευρωπαϊκών Υποθέσεων. Και έστειλε σαφές μήνυμα ότι η Ελλάδα βγαίνει από την κρίση χωρίς τέταρτο μνημόνιο, αλλά με αναγκαία επιτήρηση. Εκείνο ίσως που δεν μάθατε είναι πώς διευθετήθηκε η ομιλία Μοσκοβισί. Μόλις οι βουλευτές εισήλθαν στις 9 το πρωί στην αίθουσα, άκουσαν από τον προεδρεύοντα Κ. Δουζίνα να τους ανακοινώνει ότι οι βουλευτές θα μιλήσουν μόνο τέσσερα λεπτά ο καθένας γιατί ο κ. Μοσκοβισί θέλει να φύγει στις 10.20 ακριβώς. Εάν ξεφύγουν από τον χρόνο αυτόν, τότε θα υπάρξουν βουλευτές που θα μιλούν χωρίς να τους ακούει ο Μοσκοβισί. Πρώτος παίρνει τον λόγο ο Νίκος Ξυδάκης και παρά το γεγονός ότι η ομιλία του είχε ενδιαφέρον, δεν πρόσεξε και πέρασε τον χρόνο των τεσσάρων λεπτών. Ο προεδρεύων τον παρατηρεί, αλλά ο κ. Ξυδάκης φαίνεται πως είχε ένα ακλόνητο επιχείρημα: Εάν δεν του τα πει τώρα του Μοσκοβισί, πού θα τον ξαναβρεί για να τα πει;


Το φαξ διορισμού

Στην ίδια Επιτροπή ενώπιον του Μοσκοβισί μίλησε και η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Αννέτα Καββαδία με θέμα «Δίκαιη Ευρώπη που προσφέρει ίσες ευκαιρίες για όλους». Ο βουλευτής του Ποταμιού Γιώργος Αμυράς, ακούγοντάς την να κάνει λόγο για «ίσες ευκαιρίες για όλους», δεν άντεξε και φώναξε: «Τα λες εσύ που διορίστηκες στην ΕΡΤ με φαξ από το γραφείο του Καραμανλή;». Δεν γνωρίζω εάν τον άκουσε η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, η οποία δικαιολογήθηκε την προηγούμενη ημέρα, στη συνεδρίαση της Εξεταστικής Επιτροπής για την Υγεία, λέγοντας πως δεν διορίστηκε, αλλά ήταν συμβασιούχος. Με τον Αδωνι Γεωργιάδη να επιδεικνύει το φαξ του διορισμού της και να της φωνάζει «μην το παίζετε παρθένα», για να το μετανιώσει ύστερα από λίγο και να αντικαταστήσει το «παρθένα» με το «ανήξερη».

HeliosPlus

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.