εκδήλωση
Η Βουλή τιμά τον Αναγνωστάκη

Εκθεση με τον τίτλο «Το θέμα είναι τώρα τι λες» διοργανώνει το Ιδρυμα της Βουλής των Ελλήνων τιμώντας έτσι τη ζωή και το έργο του ποιητή Μανόλη Αναγνωστάκη. Εντεκα ενότητες (κάθε μία από τις οποίες αντιστοιχεί σε μια ποιητική συλλογή) χτίζουν την αφήγηση του βίου και του έργου του Μανόλη Αναγνωστάκη. Επιχειρούν να αναδείξουν το αποτύπωμά του, τόσο στον χώρο της ποίησης και του πολιτισμού όσο και στη ζωή. Τα εγκαίνια θα πραγματοποιηθούν τη Δευτέρα 12/2 στις 18.30 από τον Πρόεδρο της Βουλής Νίκο Βούτση στον εκθεσιακό χώρο του Ιδρύματος (Βασ. Σοφίας 11, είσοδος από Σέκερη). Διάρκεια ως 31/10/18.
Ωρες λειτουργίας: Καθημερινά 9.00-16.00, Πέμπτη 9.00-20.00, Σάββατο και Κυριακή 10.00-15.00, με είσοδο ελεύθερη για το κοινό.

συζήτηση
Φιλοπούλου στο Μουσείο Τράπεζας της Ελλάδος

Η ζωγράφος Μαρία Φιλοπούλου συνομιλεί με τη δημοσιογράφο Μαίρη Αδαμοπούλου στο Μουσείο της Τράπεζας της Ελλάδος την Πέμπτη 15 Φεβρουαρίου στις 18.00. Στο πλαίσιο των Συζητήσεων στο Μουσείο της Τράπεζας της Ελλάδος (Αμερικής 3, τηλ. 210 320 4444).

κινηματογράφος
Τιμή στον Αϊζενστάιν

Με αφορμή τη συμπλήρωση των 70 χρόνων από τον θάνατο του ρώσου σκηνοθέτη Σεργκέι Αϊζενστάιν ο κινηματογράφος ΑΛΚΥΟΝΙΣ New Star Art Cinema τη Δευτέρα 12 Φεβρουαρίου στις 20.00 προβάλλει την εμβληματική δημιουργία του «Θωρηκτό Ποτέμκιν». Με συνοδεία ζωντανής μουσικής από τον συνθέτη και πολυοργανίστα Τηλέμαχο Μούσα.

μέγαρο μουσικής
Ερωτικά τραγούδια της Αναγέννησης

Ενα αφιέρωμα στην Αναγέννηση με τραγούδια για τον έρωτα από τη Γαλλία, την Αγγλία και την Ιταλία παρουσιάζεται στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών στις 14/2. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει έργα των Guillaume Dufay, Jacques Arcadelt, Henry VIII, Francesco de Laudis. Ερμηνεύει το Σύνολο Κέντρου Παλαιάς Μουσικής του Ωδείου Αθηνών. Στις 20.30.

Ο «Κουρέας της Σεβίλλης» στο Μέγαρο

Η περίφημη όπερα του Ροσίνι «Ο κουρέας της Σεβίλλης» παρουσιάζεται σε συναυλιακή μορφή στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών στις 16/2. Τους Μουσικούς της Καμεράτα-Ορχήστρας των Φίλων της Μουσικής διευθύνει ο Γιώργος Πέτρου και συμμετέχουν κορυφαίοι έλληνες σολίστ, με επικεφαλής τους Τάση Χριστογιαννόπουλο, Μαίρη Ελεν Νέζη και Χριστόφορο Σταμπόγλη, αλλά και ο ισπανός τενόρος Χουάν Σάντσο. Στην Αίθουσα Χρήστος Λαμπράκης, στις 20.30.

μουσική
Τσακνής στο Kremlino

Επειτα από ένα μικρό διάστημα αποχής από τα μουσικά δρώμενα, ο Διονύσης Τσακνής εμφανίζεται το Σάββατο 17 Φεβρουαρίου στη μουσική σκηνή Kremlino, σε ένα πρόγραμμα με τραγούδια δικά του αλλά και άλλων συνθετών. Τον Διονύση Τσακνή και τη Δήμητρα Κελεκίδη (τραγούδι) πλαισιώνουν οι Νίκος Καλαντζάκος στο πιάνο, Δημήτρης Καρασούλος στην κιθάρα, Ηλίας Παρασκευόπουλος στα τύμπανα και Νίκος Πολίτης στο μπάσο.

Human Touch στο Half Note

Την Τετάρτη 14 Φεβρουαρίου το συγκρότημα Human Touch (David Lynch, Γιώτης Κιουρτσόγλου, Σταύρος Λάντσιας) συναντά τον Μιχάλη Καπιλίδη στο HALF NOTE JAZZ CLUB (Τριβωνιανού 17, Μετς). Ωρα έναρξης: 21.30.

θέατρο
Η «Φαίδρα» στο Σημείο

Τη «Φαίδρα» της Μαρίνα Τσβετάγεβα σκηνοθετεί ο Νίκος Διαμαντής στο θέατρο Σημείο, σε μετάφραση Χρήστου Χρυσόπουλου. Καταθέτοντας τη δική της εκδοχή στον μύθο, η Τσβετάγεβα εγκαθιδρύει ένα πλέγμα ενοχών, επιθυμίας και μοναχικότητας ανάμεσα στα πρόσωπα. Παίζουν: Ιωάννα Μακρή, Βαγγέλης Ρόκκος, Σταύρος Γιαννακόπουλος. Σκηνικά-κοστούμια Τότα Πρίτσα. Πρεμιέρα την Πέμπτη, στις 21.30. Παραστάσεις από Πέμπτη ως Σάββατο στις 21.30 και κάθε Κυριακή στις 20.00 ως τις 2/4.

Kιτσοπούλου στον Σταθμό

Δύο ήρωες από τη συλλογή διηγημάτων της Λένας Κιτσοπούλου «Το μάτι του ψαριού» ζωντανεύουν στην ενιαία παράσταση με τίτλο «Ο Καραφλομπέκατσος και η Σπυριδούλα». Η ομάδα «This Famous Tiny Circus theater group» ξεκινά παραστάσεις τη Δευτέρα (12/2) στο θέατρο Σταθμός. Τη σκηνοθεσία υπογράφει ο Κωνσταντίνος Μάρκελλος. Πρωταγωνιστούν ο Κωνσταντίνος Αβαρικιώτης και η Ελένη Στεργίου. Σκηνικά-κοστούμια: Γιώργος Βαφιάς. Φωτισμοί: Μελίνα Μάσχα. Παραστάσεις κάθε Δευτέρα και Τρίτη στις 21.15, ως τις 3 Απριλίου.

εκθέσεις
Χάρτες των Κυκλάδων

Δύο σπάνιες συλλογές χειρόγραφων χαρτών των Κυκλάδων, μία από την Ελλάδα και η «δίδυμή» της από τη Γαλλία, δημιουργίες μηχανικών του Λουδοβίκου ΙΔ’ τον 17ο αιώνα, βγαίνουν για πρώτη φορά στο φως και παρουσιάζονται μαζί στο κοινό, σε μια έκθεση που συνδυάζει ιστορικό, πολιτικό, καλλιτεχνικό και τεχνολογικό ενδιαφέρον. Πρόκειται για την έκθεση «Aρχιπέλαγος 1685-1687 στους χάρτες του Λουδοβίκου ΙΔ’», που οργανώνει η Βιβλιοθήκη και Κέντρο Πληροφόρησης ΑΠΘ στο Τελλόγλειο Ιδρυμα, σε συνεργασία με το Γενικό Προξενείο της Γαλλίας στη Θεσσαλονίκη και το Εργαστήριο Χαρτογραφίας ΑΠΘ. Τα εγκαίνια θα γίνουν την Τετάρτη 14 Φεβρουαρίου 2018, στις 19.00.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ