Μοσκοβισί: Κούρεμα του χρέους όχι, αναδιάρθρωση ναι

Την εμπιστοσύνη του στην αναπτυξιακή πορεία της Ελλάδας και στη βούληση της ελληνικής κυβέρνησης να ολοκληρώσει την τέταρτη αξιολόγηση ώστε να ανοίξει ο δρόμος για την αναδιάρθρωση του χρέους

Την εμπιστοσύνη του στην αναπτυξιακή πορεία της Ελλάδας και στη βούληση της ελληνικής κυβέρνησης να ολοκληρώσει την τέταρτη αξιολόγηση ώστε να ανοίξει ο δρόμος για την αναδιάρθρωση του χρέους εξέφρασε μιλώντας την Πέμπτη σε εκδήλωση του περιοδικού Economist ο επίτροπος για τις Οικονομικές Υποθέσεις της ΕΕ Πιέρ Μοσκοβισί. Στην ίδια εκδήλωση η υπουργός Απασχόλησης Έφη Αχτσιόγλου προανήγγειλε αυξήσεις στους κατώτατους μισθούς μετά την έξοδο από το πρόγραμμα στήριξης.

Σε δείπνο που παρέθεσε στην Αθήνα το περιοδικό Economist στο πλαίσιο της ειδικής έκδοσης για την Ελλάδα και την Κύπρο του περιοδικού «Ο Κόσμος το 2018» ο γάλλος επίτροπος είπε ότι το 80 – 90% της διαδρομής για να γίνει η Ελλάδα και πάλι «κανονική χώρα» στην ΕΕ έχει ήδη διανυθεί, όμως πρόσθεσε ότι εκείνο που πρέπει να αποφευχθεί τώρα είναι ο εφησυχασμός.
Σε ό,τι αφορά τις ρυθμίσεις για το ελληνικό χρέος, που αναγνωρίζει ως απαραίτητες, ο Μοσκοβισί θύμισε ότι το σχέδιο του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) είχε συζητηθεί νωρίτερα την ίδια ημέρα στο Euro Working Group και θα τεθεί επί τάπητος τη Δευτέρα στο Eurogroup.
Τόνισε, ωστόσο, ο ευρωπαίος επίτροπος ότι καμία ρύθμιση δεν πρόκειται να γίνει προτού ολοκληρωθεί η τελευταία αξιολόγηση και βγει η Ελλάδα από την επιτήρηση. Ειδικότερα για τα μέτρα που θα πρέπει να ληφθούν ο Μοσκοβισί απέκλεισε κατηγορηματικά το ενδεχόμενο κουρέματος του χρέους, που αναγνώρισε ότι δεν είναι βιώσιμο. Πρόσθεσε όμως ότι θεωρεί σημαντική τη σύνδεσή του με την ανάπτυξη.
Η σύνδεση του χρέους με την ανάπτυξη

«Το 2017 η ανάπτυξη στην Ελλάδα ήταν 1,6%, το 2018 προβλέπουμε να ενισχυθεί στο 2,5%.Όσο εξελίσσετεαι θετικά το ΑΕΠ τόσο ουσιαστικότερα θα είναι τα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους»
, είπε χαρακτηριστικά ο Μοσκοβισί ο οποίος συνεχάρη, μάλιστα, την κυβέρνηση για την επίδοσή της στον τομέα αυτό.

«Το καλοκαίρι η Ελλάδα θα ολοκληρώσει με επιτυχία το πρόγραμμα»
, είπε ο Μοσκοβισί και πρόσθεσε το καλοκαίρι αυτό θα είναι και η μεγάλη ευκαιρία της Ευρώπης να προχωρήσει στις μεταρρυθμίσεις εκείνες που θα θωρακίσουν τους θεσμούς και θα διευκολύνουν λειτουργία τους προς όφελος όλων των ευρωπαϊκών λαών – αναφέρθηκε ειδικά στη σημασία του καθορισμού ενός κοινού υπουργού Οικονομικών στην Ευρωζώνη.

«Μετά το Brexit θα ενισχύσουμε περαιτέρω την Ευρωζώνη»
, είπε ο Μοσκοβισί, που αναγνώρισε ότι χρειάζονται επενδύσεις αλλά και προστασία της κοινωνικής Ευρώπης.


Η Ευρώπη να κάνει την αυτοκριτική της
Στα ελλείμματα της κοινωνικής Ευρώπης αναφέρθηκε η Έφη Αχτσιόγλου – η εκδήλωση άλλωστε είχε ως θέμα τις εξελίξεις που θα φέρει στην Ευρώπη το 2018. Η ελληνίδα υπουργός αναφέρθηκε στις φυγόκεντρες τάσεις που όλοι παρατηρουν σήμερα στην Ευρώπη λέγοντας ότι η ίδια η Ευρώπη θα πρέπει να κάνει την αυτοκριτική της και να αναζητήσει τους λόγους που προκάλεσαν τις τάσεις αυτές.
Η κυρία Αχτσιόγλου σημείωσε ότι και για την Ελλάδα και για την Ευρώπη χρειάζονται δομικές μεταρρυθμίσεις που θα ενισχύουν το κοινωνικό κράτος και θα κάνουν αισθητή και στους πολίτες, στην καθημερινή ζωή, τη βελτίωση των μακροοικονομικών μεγεθών.
Στο πλαίσιο αυτό η υπουργός προανήγγειλε αυξήσεις στους κατώτατους μισθούς μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος στήριξης και την έξοδο της Ελλάδας από την επιτήρηση τον προσεχή Αύγουστο.
Τελευταία ευκαιρία για την Ευρώπη

Αίσθηση προκάλεσαν οι απόψεις που ανέπτυξε στην ίδια εκδήλωση ο Ενρίκο Λέτα για το μέλλον της Ευρώπης. Ο καθηγητής στη γαλλική Sciences Po και πρώην πρωθυπουργός της Ιταλίας είπε ότι η χρονιά που διανύουμε προσφέρει την τελευταία ευκαιρία στην Ευρώπη για να υιοθετήσει τις απαραίτητες αλλαγές στους θεσμούς της. Κι αυτό διότι το 2019 αλλάζει το προσωπικό σε όλους τους ευρωπαϊκούς θεσμούς, το Ευρωκοινοβούλιο, την Κομισιόν, ακόμα και στην Ευρωτράπεζα.

Ο Λέτα δεν δίστασε, μάλιστα, να εκφράσει την ανησυχία του για το διάδοχο του Μάριο Ντράγκι στην ΕΚΤ – δεν αναφέρθηκε βέβαια ονομαστικά στην ισχυρή υποψηφιότητα του προέδρου της Μπούντεσμπανκ Γενς Βάιντμαν για το αξίωμα, αλλά «φωτογράφισε» το γερμανό τραπεζίτη.

Ο ιταλός τεχνοκράτης, επιστήμονας και πολιτικός χαρακτήρισε κομβική εξέλιξη για το 2018 τον σχηματισμό κυβέρνησης μεγάλου συνασπισμού στη Γερμανία και ειδικότερα την αποτροπή της συμμετοχής του ευρωσκεπτικιστικού, όπως έχει εξελιχθεί τα τελευταία χρόνια, κόμματος των Φιλελευθέρων στη νέα κυβέρνηση.

Χαρακτήρισε επίσης «πολύ τυχερό» τον γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν, καθώς το πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων για την Ευρώπη που προτείνει έχει πλέον πολλές πιθανότητες να εφαρμοστεί σε συνεργασία με τη νέα γερμανική κυβέρνηση.

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.