Ανοίγει ο δρόμος για την καλλιέργεια και την μεταποίηση φαρμακευτικής κάνναβης μετά και την κατάθεση του νομοσχεδίου. Σε κοινή συνέντευξη Τύπου που δόθηκε το μεσημέρι της Τετάρτη 7 Φεβρουαρίου στην ΕΣΗΕΑ οι Υπουργοί Οικονομίας και Ανάπτυξης κ. Δημήτρης Παπαδημητρίου, Υγείας κ. Ανδρέας Ξανθός και Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Ευάγγελος Αποστόλου παρουσίασαν τις τροποποιήσεις του νόμου 4139/2013.
Σύμφωνα με το νομοσχέδιο προβλέπεται η δημιουργία μιας περίκλειστης τεχνολογικά εξελιγμένης μονάδας έκτασης τουλάχιστον 4 στρεμμάτων στην οποία χωροταξικά θα γίνεται και η καλλιέργεια αλλά και η μεταποίηση της κάνναβης αποκλειστικά για φαρμακευτικά χρήση.
«Είναι μια θεσμική εκκρεμότητα που υπήρχε. Ήδη πολλές χώρες στην Ευρώπη με τον ένα ή τον άλλο τρόπο έχουν προχωρήσει σε ρυθμίσεις που δημιουργούν ευνοϊκό πλαίσιο παραγωγής και τελικής διάθεση τέτοιων προϊόντων. Μετά από αρκετές δυσκολίες προχωρήσαμε τον Ιούνιο του 2017 σε κοινή υπουργική απόφαση με βάση την οποία θα μπορούσαν να υπάρχουν στη χώρα νόμιμα σκευάσματα που θα εμπεριέχουν φαρμακευτική κάνναβη. Είναι μία σημαντική αλλαγή ειδικά μετά την υποβάθμιση της κάνναβης από την κατηγορία Α στην Β, στη λίστα των ναρκωτικών ουσιών. Αυτό το οποίο σήμερα κάνουμε είναι να δημιουργήσουμε το θεσμικό πλαίσιο που θα επιτρέψει, παρά το γεγονός ότι η κάνναβη παραμένει σε ένα καθεστώς μη νόμιμης καλλιέργειας, την καλλιέργεια και μεταποίηση του φυτού μόνο για φαρμακευτική χρήση» είπε μεταξύ άλλων ο κ. Ξανθός.
Η τελική διάθεση των προϊόντων θα γίνεται με τους τρόπους του κρατικού μονοπωλίου. «Υπάρχει η ιδέα της δίγραμμης συνταγής και υπάρχουν σκέψεις και για την ηλεκτρονική συνταγογράφηση των σκευασμάτων που ανήκουν στην κατηγορία β και δ, όπως και τα οπιοειδη» σημείωσε ο κ. Ξανθός, σημειώνοντας ότι θα εξεταστεί σε επόμενο στάδιο ανάλογα με την ζήτηση των ασθενών.
Όπως διευκρίνισε ο κ. Αποστόλου «η καλλιέργεια δεν θεωρείται αγροτική αλλά είναι μια φάση για την παραγωγή της φαρμακευτικής κάνναβης. Δεν ήρθε η ώρα να βγάλουμε τα ροδάκινα και να ξεκινήσουμε την καλλιέργεια κάνναβης», ωστόσο δεν απέκλεισε τους αγρότες από το να υποβάλλουν αίτηση.
Η καλλιέργεια και μεταποίηση φαρμακευτικής κάνναβης στην χώρα μας έχει προκαλέσει ιδιαίτερο επενδυτικό ενδιαφέρον από το εξωτερικό. Σύμφωνα με τον κ. Αποστόλου το κλίμα της χώρας μας είναι αυτό που κάνει πιο ανταγωνιστή την Ελλάδα σε σχέση με άλλες χώρες όπου επιτρέπεται η καλλιέργεια της Κάνναβης.
Σύμφωνα με τον κ. Παπαδημητρίου η κατάθεση του συγκεκριμένου νομοσχεδίου απαιτεί πολιτικό θάρρος κάτι που καμιά άλλη κυβέρνηση δεν επέδειξε τα προηγούμενα χρόνια. Όσον αφορά της το επενδυτικό ενδιαφέρον τόνισε ότι ήδη υπάρχει και η δημιουργία μονάδων καλλιέργειας και μεταποίησης κάνναβης θα συμβάλλει στην καταπολέμηση ανεργίας και στην ενδυνάμωση της οικονομίας. «Στοχεύουμε στη δημιουργία νέων θέσεων ανεργίας. Ηδη οι ενδιαφερόμενοι επενδυτές κάνουν λόγο για πολλές εκατοντάδες θέσεις εργασίας. Είναι δύσκολο να γίνουν ακριβές εκτιμήσεις αυτή την ώρα» σημείωσε ο κ. Παπαδημητρίου.