Σε ρηχά νερά κινήθηκαν το 2017 οι εξαγορές και οι συγχωνεύσεις (Ε&Σ) ελληνικών επιχειρήσεων, καθώς διαμορφώθηκαν στα 1,6 δις., ευρώ, περίπου στα ίδια επίπεδα με το 2016 και αυτό αν εξαιρεθεί η πώληση της Finansbank που αλλάζει την εικόνα με επιπλέον 2,8 δις. ευρώ για το 2016.
Γενικότερα, τα κεφάλαια που προσέλκυσαν οι ελληνικές επιχειρήσεις το 2017 διαμορφώθηκαν περίπου στα 5,5 δις. ευρώ, σύμφωνα με την καθιερωμένη ετήσια μελέτη της PwC.
Τα 5,5 δις. ευρώ προκύπτουν ως εξής: 1,6 δις. από Ε&Σ, 1,7 δις. από ιδιωτικοποιήσεις (το 1,2 δις. από τη Fraport) , 1,9 δις. ευρώ από έκδοση εταιρικών ομολόγων και 251 εκατ. ευρώ από εξαγορές μέσω αυξήσεων κεφαλαίου.
Το 2017 έγιναν 36 Ε&Σ με μέση αξία συναλλαγής τα 45 εκατ. ευρώ.
Ειδικότερα, έγιναν 27 συναλλαγές με ποσοστό άνω του 33% των μετοχών με συνολική αξία 422 εκατ. ευρώ, 4 συναλλαγές μειοψηφικών πακέτων αξίας 400 εκατ. ευρώ και 5 αποεπενδύσεις συστημικών τραπεζών αξίας 794 εκατ. ευρώ.
Οι 5 μεγαλύτερες συναλλαγές σε Ε&Σ το 2017 προήλθαν κυρίως από τον κλάδο των χρηματοοικονομικών υπηρεσιών. Είναι η πώληση της UBBank στη Βουλγαρία από την Εθνική ύψους 610 εκατ. ευρώ, η πώληση του 24% του ΑΔΜΗΕ στην κινέζικη State Grid έναντι 320 εκατ. ευρώ, η πώληση της VOBAN στη Σερβία από την Εθνική έναντι 125 εκατ. ευρώ, η πώληση του 70% του νοσοκομείου Metropolitan στην CVC Capital έναντι 80 εκατ. ευρώ και η εξαγορά της Mermeren Kombinat από την Παυλίδης Μάρμαρα έναντι 73,1 εκατ. ευρώ.
Προβλέψεις
Σημειώνεται πως οι ερευνητές της PwC για να ενσωματώσουν μια συναλλαγή στην έρευνα αυτή θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί, δηλαδή να έχει καταβληθεί το τίμημα. Ως εκ τούτη η PwC επισημαίνει ορισμένες E&Σ που έχουν συμφωνηθεί και θα ολοκληρωθούν το 2018 και οι οποίες ενδεχομένως να συγκεντρώσουν 1 δις. ευρώ. Πρόκειται για την πώληση της Avis, την πώληση του Ερρίκος Ντυνάν, την εξαγορά της Apivita από την Puig, την εξαγορά του Κορρέ από την κινέζικη Profex και την Morgan Stanley, την απόκτηση του Ιασώ General από την CVC, η αναδιάρθρωση των Νηρέα –Σελόντα και βεβαίως η εξαγορά της Cyta από τη Vodafone.
Eπίσης, στο τελευταίο στάδιο σύμφωνα με τους ερευνητές της PwC βρίσκεται η ιδιωτικοποίηση του ΟΛΘ, η πώληση του 66% του ΔΕΣΦΑ και η πώληση του 5% του ΟΤΕ.
Σύμφωνα με την έρευνα της PwC «το κενό εμπιστοσύνης» μεταξύ της Ελλάδας και της υπόλοιπης Ευρώπης συρρικνώνεται διαρκώς, όπως προκύπτει και από τη μείωση των spreads του δεκαετούς ομολόγου. Από την άλλη πλευρά η PwC επισημαίνει την αναιμική ανάπτυξη και για το 2018, την περιορισμένη ρευστότητα λόγω capital controls, την πίεση του διαθέσιμου εισοδήματος λόγω της υψηλής φορολογίας, καθώς και τη στασιμότητα των καταθέσεων.