Το εθνικό αναπτυξιακό σχέδιο συνέθεσε και παρουσιάζει την ερχόμενη Τετάρτη 14 Φεβρουαρίου, η Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή στο Ζάππειο Μέγαρο, ανταποκρινόμενη στην διακομματική ανάθεση της Βουλής τον Ιούνιο του 2016.
Το σχέδιο αποτελεί τη σύνθεση των θέσεων και απόψεων κοινωνικών εταίρων, πολιτικών κομμάτων, παραγωγικών τάξεων και κοινωνίας για το πώς θα πρέπει να πορευτεί η κοινωνία και κοινωνία τα επόμενα χρόνια και πως θα ξεπεράσουμε την «πολυεπίπεδη κρίση η οποία δεν περιορίζεται μόνο στην οικονομία αλλά έχει στοιχεία πολιτισμικής, ηθικής και κοινωνικής παρακμής».
Πρόκειται για το αποτέλεσμα επίμονων και δύσκολων διαβουλεύσεων σημειώνει η ΟΚΕ υπογραμμίζοντας την ανάγκη σχεδιασμού και εφαρμογή ενός ολοκληρωμένου συνεκτικού προγράμματος αναπτυξιακού σχεδιασμού.
Υπέρ του «κοινωνικό διαλόγου και των συναινέσεων» ομνύει ο πρόεδρος της ΟΚΕ κ. Γ. Βερνίκος, ο οποίος ανέλαβε να υλοποιήσει το δύσκολο έργο της σύνθεσης διαφορετικών απόψεων, αλλά να συνοψίσει τις βασικές κατευθύνσεις της ελληνικής κοινωνίας.
«Είναι ντροπή ότι δεν υπήρχε μέχρι τώρα εθνικό αναπτυξιακό σχέδιο», σημειώνει και υπογραμμίζει ότι το σχέδιο της ΟΚΕ με αυτά των κομμάτων και των παραγωγικών φορέων θα αποτελέσουν τον μπούσουλα για την πορεία της χώρας στο μέλλον.
Η ΟΚΕ διαμορφώνοντας το σχέδιό της αναγνώρισε την ανάγκη κοινωνικών και πολιτικών συναινέσεων «με στόχο μια Ελλάδα που θα χαρακτηρίζεται από την κοινωνική συνοχή, τη βιώσιμη ανάπτυξη, την κοινωνικής δικαιοσύνη και την αειφόρο διαχείριση του περιβάλλοντος και των φυσικών πόρων».
Ιδιαίτερη σημασία δίδεται από την Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή στην καινοτομία, όπως και στην γνώση, θεωρείται απαραίτητος ο επανασχεδιασμός του εκπαιδευτικού συστήματος και η προώθηση της έρευνας.
Ο κ. Βερνίκος τάσσεται υπέρ της επαναφοράς των συλλογικών διαπραγματεύσεων ως αυτονόητη εξέλιξη, ενώ σημειώνει την «συμφωνία κοινωνικών εταίρων και κοινωνίας στο –επίσης – αυτονόητο: την μείωση της ανεργίας και την δημιουργία σταθερών και ποιοτικών θέσεων απασχόλησης».
Μετά την παρουσίαση του εθνικού αναπτυξιακού σχεδίου, η ΟΚΕ θα ρίξει το βάρος της στην «επιτυχημένη εφαρμογή του», για την οποία καλεί να συνεισφέρουν κυβέρνηση, πολιτικές δυνάμεις και κόμματα, ενώ σημειώνει την ανάγκη σεβασμού «σε όσα συμφώνησαν οι παραγωγικοί και κοινωνικοί φορείς για τον σχεδιασμό και την εφαρμογή των αναγκαίων αλλαγών για την χώρα».