Ενας σύμβουλος κορυφαίου κυβερνητικού στελέχους προ πενταετίας, που ασχολείτο με θέματα Internet σε όλη την χώρα, εμφανίζεται σαν «μεσάζων» για τις σχέσεις με την φαρμακοβιομηχανία Novartis, όπως προκύπτει -σύμφωνα με πληροφορίες του «Βήματος» – από τον φάκελο που έχει παραδοθεί από την Εισαγγελέα Διαφθοράς κυρία Ελένη Τουλουπάκη στην Βουλή.
Είναι η πρώτη φορά που το όνομα του συγκεκριμένου συμβούλου μνημονεύεται στο σκάνδαλο της φαρμακοβιομηχανίας. Χωρίς όμως να μπορεί να επιβεβαιωθεί η βασιμότητα αυτών των αναφορών. Επιπλέον, όσον αφορά το ίδιο πολιτικό πρόσωπο ως χειριστή μεγάλων χρηματικών ποσών από την Novartis, εμφανίζεται το όνομα δικηγόρου που έχει εμπλακεί και σε άλλες υποθέσεις off shore εταιρειών .
Επιπλέον, σύμφωνα με την ίδια πηγή πληροφοριών, άλλο σημαντικό πολιτικό πρόσωπο, το όνομα του οποίου μνημονεύθηκε τις τελευταίες ώρες στο συγκεκριμένο σκάνδαλο φέρεται να έχει «ανάμιξη» μέσω της τοποθέτησης στον Εθνικό Οργανισμό Φαρμάκων πρώην βουλευτή και συνεργάτη του, στο σπίτι του οποίου είχε πραγματοποιήσει έλεγχο η Οικονομική Αστυνομία τον περασμένο Νοέμβριο. Χωρίς όμως και πάλι να είναι γνωστό αν έχουν βρεθεί αποδεικτικά στοιχεία για παράνομες συναλλαγές.
Στην περίπτωση πρώην υπουργού που αρνείται κάθε εμπλοκή, οι ερευνητές της υπόθεσης φέρεται να εντόπισαν «ευνοϊκή απόφασή του» υπέρ της φαρμακοβιομηχανίας, αλλά και επιλήψιμες συναλλαγές στενού συγγενούς του. Ακόμη όσον αφορά την άρνηση άλλου πολιτικού προσώπου ότι «δεν είχε καμιά αρμοδιότητα για την τιμολόγηση των φαρμάκων», άτομα που σχετίζονται με τον χώρο της Δικαιοσύνης μνημόνευαν ότι «το ζητούμενο για τον συγκεκριμένο πολιτικό δεν είναι το θέμα προσδιορισμού της τιμής των φαρμάκων αλλά ζητήματα εμβολίων και αιμοληψιών». Χωρίς και πάλι να υπάρχει πλήρης διευκρίνιση.
Σημειώνεται ότι κύριο ζήτημα για τους ερευνητές της Novartis φέρεται να ήταν ο προσδιορισμός του μαθηματικού τύπου που προσδιόριζε την τιμή των φαρμάκων στην Ελλάδα -σημείο αναφοράς για 30 ακόμη χώρες- κι ο ρόλος τότε συμβούλου του Υπουργείου Υγείας.
Τέλος, σύμφωνα με ορισμένες πληροφορίες, αμερικανοί αξιωματούχοι εξέφραζαν τη δυσφορία τους για τα δεδομένα της ελληνικής νομοθεσίας που υποχρεώνουν τους έλληνες δικαστικούς λειτουργούς, προκειμένου να προχωρήσουν την έρευνα για τα πολιτικά πρόσωπα, να ενημερώσουν σχετικά και να λάβουν την άδεια της Βουλής. Καθότι, όπως αναφέρουν, έτσι θα δημοσιοποιηθεί ένα μεγάλο τμήμα της έρευνας του FBI που δεν είχε ολοκληρωθεί ακόμη.