Μετά από 19 μήνες χωρίς ουσιαστική διάρθρωση στις μετοχές και εννέα χρόνια συνεχούς ανόδου στα χρηματιστήρια παγκοσμίως, η βίαιη πτώση των βασικών δεικτών της Wall Street επέτειναν το παγκόσμιο sell-off (ξεπούλημα) που είχε ως αποτέλεσμα οι συνολικές απώλειες των αγορών να κυμανθούν τις τελευταίες ημέρες στα 5 τρισ. δολ., με τους επενδυτές να στρέφονται στα «παραδοσιακά καταφύγια», όπως ο χρυσός και το ιαπωνικό γεν.
Την περασμένη Παρασκευή η όλη κατάσταση πυροδοτήθηκε από την απότομη άνοδο των ομολόγων των ΗΠΑ σε υψηλό τεσσάρων ετών, στο 2,86% (προτού υποχωρήσει τη Δευτέρα στο 2,72%), καθώς και των φόβων πως η ανησυχία γύρω από τον πληθωρισμό θα ενισχύσει τον ρυθμό αύξησης των επιτοκίων της Federal Reserve, επηρεάζοντας την ανάπτυξη. Η μεγάλη πτώση της Δευτέρας όμως είχε και τεχνικά χαρακτηριστικά, παρατηρούσε η UBS, καθώς σε ορισμένα θεσμικά χαρτοφυλάκια ξεπεράστηκαν κάποια όρια κινδύνου, ενώ η διάσπαση του κινητού μέσου όρου των 50 ημερών επιτάχυνε την ημερήσια πτώση.
Σε κάθε περίπτωση, η ομαλοποίηση της νομισματικής πολιτικής των ισχυρών κεντρικών αναμένεται, σύμφωνα με τους αναλυτές, να οδηγήσει σε αύξηση της μεταβλητότητας στις αγορές, η οποία εξάλλου εκτινάχθηκε, με τον σχετικό VIX να αυξάνεται περισσότερο από 100% από 17 σε 37, στο υψηλότερο επίπεδο από τον Αύγουστο του 2015.
Σύμφωνα με τη UBS, η πιθανότητα η fed να αυξήσει ταχύτατα τα επιτόκια οδηγώντας σε ύφεση την οικονομία είναι πολύ μικρή. Ετσι, ενώ η μεταβλητότητα στις αγορές αναμένεται να παραμείνει, την ώρα που τα τελευταία 40 χρόνια σε περιόδους ανοδικών αγορών είναι πολύ συνηθισμένες διαρθρώσεις 10,6% κατά μέσο όρο, η ανοδική τάση ωστόσο των αγορών δεν αναμένεται να ανατραπεί.

Ο παγκόσμιος δείκτης μετοχών MSCI AC World βρίσκεται σήμερα σχεδόν 200% υψηλότερα από το χαμηλό που βρέθηκε μετά την κατάρρευση της Lehman Brothers το 2009 και 35% υψηλότερα από την κορυφή του προηγούμενου ανοδικού κύκλου των αγορών που ολοκληρώθηκε το 2007. Υστερα από εννέα χρόνια ανόδου πάντως αρκετοί στην αγορά ανησυχούν ότι η παγκόσμια ανοδική αγορά, η αποκαλούμενη και «αγορά ταύρων» (Bull Market), έχει σχεδόν ολοκληρωθεί, με το μεγάλο ερώτημα για τους επενδυτές να αφορά πλέον το αν πρέπει να προετοιμασθούν για την επόμενη πτωτική αγορά, την αποκαλούμενη και ως αγορά των αρκούδων (Bear Market).

Στο ερώτημα αυτό το μοντέλο της Citigroup που εξετάζει 18 παράγοντες απαντά ότι αν και υπάρχουν κάποια «κόκκινα σημάδια», η αγορά ταύρων δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί συστήνοντας επανατοποθετήσεις στις αναμενόμενες όμως πια διορθώσεις των τιμών.

Για την NN Investment Partners, καθώς η διαφορά μεταξύ αισιόδοξων (bull) και απαισιόδοξων (bear) επενδυτών βρέθηκε στο υψηλότερο επίπεδο από το 2010, αναμενόμενο είναι να δούμε αύξηση της μεταβλητότητας και αναστολή προσωρινά της ανοδικής τάσης, την ώρα που κάποιοι αναλυτές δεν αποκλείουν μια διόρθωση στα χρηματιστήρια γύρω στο 10%.

Το 7ετές ομόλογο της Ελλάδας

Εν τω μεταξύ, η Ελλάδα αποφάσισε να μην προχωρήσει στην έκδοση 7ετούς ομολόγου την Τρίτη, μετά τις μαζικές ρευστοποιήσεις μετοχών στα διεθνή χρηματιστήρια, με κυβερνητικούς αξιωματούχους να αναφέρουν ότι η έκδοση θα πραγματοποιηθεί στο άμεσο μέλλον ανάλογα με τις συνθήκες στις αγορές. Πρόκειται για συνηθισμένη διατύπωση στις ανακοινώσεις για επικείμενες εκδόσεις ομολόγων, αλλά υπήρχε η υπόθεση ότι η έκδοση θα τιμολογούνταν την Τρίτη.
«Συνήθως σημαίνει την επόμενη ημέρα, αλλά δεδομένου του τι συνέβη στα χρηματιστήρια, θεωρήσαμε ότι θα είναι συνετό να περιμένουμε να υπάρξει κάποια ισορροπία» δήλωσε στο Reuters ένας από τους αναδόχους. «Η Ελλάδα δεν κάνει πολύ συχνά εκδόσεις και θέλει να διασφαλίσει ότι θα είναι επιτυχημένη. Δεν βιάζονται καθόλου».

Κυβερνητικοί αξιωματούχοι είπαν ότι ο βασικός σχεδιασμός για έξοδο στις αγορές τις επόμενες ημέρες με 7ετές ομόλογο δεν αλλάζει.

«Θα εκδώσουμε 7ετές ομόλογο στις επόμενες ημέρες, αλλά παρακολουθούμε τις εξελίξεις στις αγορές σε καθημερινή βάση». Η απόδοση στο 5ετές ελληνικό ομόλογο διαμορφωνόταν στο 2,97% την Τρίτη, από 2,82% στην προηγούμενη συνεδρίαση, ενώ όπως εκτιμάται, η έκδοση του 7ετούς μπορεί να κυμανθεί στο 2,9%-3,4%.

HeliosPlus