«Η Γαλλία έχει ίσως τη μικρότερη νομιμοποίηση να διεκδικεί την ηθική υπεροχή στις συριακές υποθέσεις». Αυτή την άποψη δημοσιεύει σε άρθρο γνώμης η σημερινή έκδοση της εφημερίδας Hurriyet, που αναφέρει ότι η Γαλλία έχει μια «σκοτεινή ιστορία» στη χώρα της Μέσης Ανατολής.
Το άρθρο της τουρκικής εφημερίδας δημοσιεύεται έπειτα από την τηλεφωνική συνομιλία που είχε ο Γάλλος πρόεδρος Μακρόν με τον Τούρκο ομόλογό του Ερντογάν αναφορικά με την στρατιωτική επιχείρηση της Τουρκίας εναντίον των κουρδικών πολιτοφυλακών στη Συρία, αλλά και τις ανησυχίες που πρόσφατα εξέφρασε ο Μακρόν στη γαλλική εφημερδία Le Figaro, ότι η τουρκική στρατιωτική επιχείρηση στη βόρεια Συρία θα αποτελούσε «πραγματικό πρόβλημα» για τη Γαλλία αν αυτή αποδειχτεί «επιχείρηση εισβολής».
«Η Γαλλία έχει εισβάλλει κι έχει καταστείλει συριακές εξεγέρσεις, έχει βομβαρδίσει τη Δαμασκό δυο φορές μετά τον Πρώτο και τον Δεύτερο Παγκόσμιο πόλεμο, πριν αναγκαστεί να αναγνωρίσει τη συριακή ανεξαρτησία. Ένας Γάλλος πρόεδρος θα πρέπει να περιορίζεται περισσότερο σε αυτό το ζήτημα, λαμβάνοντας υπόψη το σκοτεινό παρελθόν της χώρας του», γράφει η αρθρογράφος Nuray Mert, που καταλήγει στο ότι η στάση του Γάλλου προέδρου, «ενός θαυμαστή του Ναπολέοντα και της γαλλικής μοναρχίας, ίσως να μην προκαλεί έκπληξη, αλλά είναι πολύ ενοχλητική», πολύ δε περισσότερο καθώς έρχεται μετά την πρόσφατη πώληση γαλλικού στρατιωτικού εξοπλισμού στην Τουρκία.
Μόλις χθες Ερντογάν και Μακρόν ανακοίνωσαν την συνεργασία τους πάνω σε έναν οδικό χάρτη για τον τερματισμό του επταετούς πολέμου στη Συρία μέσα στις επόμενες εβδομάδες, ενώ σύμφωνα με το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu, ο Ερντογάν επιχείρησε να καθησυχάσει τον Γάλλο ομόλογό του, λέγοντας ότι η Άγκυρα δεν έχει βλέψεις στη Συριακή επκράτεια.
Την ίδια ώρα ο Ερντογάν, λίγο προτού φθάσει στο Βατικανό, σε συνέντευξή του στην ιταλική εφημερίδα La Stampa, επανέλαβε την πρόθεση της χώρά του ότι «δεν έχει βλέψεις σε καμία ξένη χώρα», υπογραμμίζοντας ότι ο αγώνας της Άγκυρας δεν είναι κατά των Κούρδων, αλλά κατά των τρομοκρατικών οργανώσεων, διαψεύδοντας παράλληλα τους ισχυρισμούς ότι στη διάρκεια της τουρκικής επιχείρησης «Κλαδί Ελιάς», έχει σκοτωθεί άμαχος πληθυσμός.