Απορρίφθηκε σήμερα από το Τριμελές Συμβούλιο Εφετών Αθηνών, το αίτημα έκδοσης Ιρανού αιτούντος διεθνούς προστασίας στην Ελλάδα, που είχαν υποβάλει οι ιρανικές αρχές. Η εισαγγελική πρόταση αναγνώρισε ότι σε περίπτωση επιστροφής του στο Ιράν, θα υποστεί απάνθρωπη, εξευτελιστική μεταχείριση και βασανιστήρια.
Σε ανακοίνωση του, το Ελληνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγεςτονίζει ότι υποστήριξε με τους δικηγόρους του τον Ιρανό πρόσφυγα ενώπιον του Εφετείου Αθηνών. Σημειώνει δε ότι στη σημερινή συνεδρίαση εκδικαζόταν η τέταρτη κατά σειρά αίτηση έκδοσης στο Ιράν του συγκεκριμένου πρόσφυγα, ενώ ο Άρειος Πάγος έχει μέχρι σήμερα γνωμοδοτήσει κατά της έκδοσής του σε δύο αποφάσεις του.
«Η σημασία της απόφασης έγκειται στο γεγονός ότι, στη συγκεκριμένη υπόθεση, πρώτη φορά το Συμβούλιο Εφετών γνωμοδοτεί απευθείας κατά της έκδοσης, χωρίς να αχθεί η υπόθεση ενώπιον του Αρείου Πάγου. Η έκβαση της υπόθεσης έρχεται να θωρακίσει το ελληνικό κράτος δικαίου κατά σοβαρών παραβιάσεων ανθρωπίνων δικαιωμάτων και βασανιστηρίων τρίτων χωρών», αναφέρει χαρακτηριστικά το Συμβούλιο.