Το βαρύ πυροβολικό των μνηστήρων του τίτλου

Ο καθένας έχει αφήσει το δικό του αποτύπωμα. Πιο εύστοχος ο Αλεξάνταρ Πρίγιοβιτς του ΠΑΟΚ, πιο συνεπής στο σκοράρισμα ο Καρίμ Ανσαριφάρντ του Ολυμπιακού, πιο ομαδικός, μα και ατίθασος συνάμα, ο Σέρχιο Αραούχο της ΑΕΚ. Διαφορετικά χαρακτηριστικά, αλλά ίδια προσδοκία. Το «βαρύ πυροβολικό» των μνηστήρων του τίτλου καλείται να συνεχίσει τις βολές - ει δυνατόν «κατά ριπάς» - τώρα που το πρωτάθλημα της Super League οδεύει προς το τελευταίο 1/3 της διαδρομής.

Ο καθένας έχει αφήσει το δικό του αποτύπωμα. Πιο εύστοχος ο Αλεξάνταρ Πρίγιοβιτς του ΠΑΟΚ, πιο συνεπής στο σκοράρισμα ο Καρίμ Ανσαριφάρντ του Ολυμπιακού, πιο ομαδικός, μα και ατίθασος συνάμα, ο Σέρχιο Αραούχο της ΑΕΚ. Διαφορετικά χαρακτηριστικά, αλλά ίδια προσδοκία. Το «βαρύ πυροβολικό» των μνηστήρων του τίτλου καλείται να συνεχίσει τις βολές –ει δυνατόν «κατά ριπάς» –τώρα που το πρωτάθλημα της Super League οδεύει προς το τελευταίο 1/3 της διαδρομής.
Τι έχουν να επιδείξουν όμως οι τρεις σέντερ φορ στις προηγούμενες 19 αγωνιστικές; Σε ποιους τομείς υπερέχει ο καθένας εξ αυτών και πού υστερεί; Οι απαντήσεις μέσα από τη γλώσσα των αριθμών.

Γκολ ανά 91 λεπτά

Η συνέπεια του Καρίμ Ανσαριφάρντ στο ραντεβού με το γκολ προκύπτει από τον συνολικό αριθμό των τερμάτων του σε συνάρτηση με τον χρόνο συμμετοχής του στη Super League.
Μπορεί να μην πήρε τη φανέλα του βασικού στο… σπίτι του από την έναρξη της σεζόν, μπορεί να κάθισε στον άβολο (για κάθε παίκτη) πάγκο, αλλά ο ιρανός επιθετικός φιγουράρει στην κορυφή του πίνακα των σκόρερ με 12 γκολ (τα 3 με πέναλτι). Κουνάει μάλιστα πλεκτό κάθε 91 λεπτά κατά μέσο όρο (συνολικά 1.088′) και εμφανίζεται πρώτος στη συχνότητα σκοραρίσματος.
Γιατί προφανέστατα δεν μπορεί να μπει στη ζυγαριά η δική του επίδοση με το ένα γκολ ανά 64 λεπτά του Στέφανου Στρούγγη, μιας και ο νεαρός αμυντικός του Ατρομήτου δεν έχει παίξει ούτε ένα 90λεπτο στο πρωτάθλημα. Ούτε βέβαια μπορεί να συγκριθεί το 1 ανά 91′ του Ανσαριφάρντ με το 1 ανά 28′ του Ούγκο Αλμέιδα που αγωνίστηκε μόνο στην πρεμιέρα με τον Παναιτωλικό στις 20 Αυγούστου και εν συνεχεία μεταπήδησε στην κροατική Χάιντουκ.
Από εκεί και πέρα ο επιθετικός του Ολυμπιακού προηγείται επίσης (έναντι των Πρίγιοβιτς και Αραούχο) στις ασίστ (3), στα δοκάρια (2), αλλά και στις τελικές προσπάθειες (τόσο στο σύνολο με 38 όσο και στην επιμέρους κατηγορία «εντός περιοχής» με 31).

Σκοράρει ανά 2,8 προσπάθειες

Ο Αλεξάνταρ Πρίγιοβιτς από την πλευρά του χρειάζεται τις λιγότερες προσπάθειες για να σκοράρει και είναι ο πιο εύστοχος στη σύγκριση των τριών επιθετικών. Υστερα από 28 τελικές μετράει 10 γκολ (2 με πέναλτι), ήτοι 1 ανά 2,8 κατά μέσο όρο (ο Ανσαριφάρντ έχει 1 ανά 3,2 και ο Αραούχο 1 ανά 4,3). Στη συχνότητα σκοραρίσματος όμως βρίσκεται πιο πίσω, αφού καταγράφει στο ενεργητικό του 1.228 λεπτά (οπότε 1 γκολ ανά 123′).
Από εκεί και πέρα ο Σέρβος έχει χρεωθεί τα λιγότερα λάθη (39) (παρότι έχει περισσότερο χρόνο συμμετοχής) και έχει πιστωθεί τις περισσότερες επεμβάσεις (11) στα μετόπισθεν, που προκύπτουν από τις επιστροφές του σε στημένες φάσεις. Είναι προφανές ότι «ψηλώνει» και την άμυνα του ΠΑΟΚ όποτε το απαιτούν οι συνθήκες.
Υπάρχει πάντως και ένα οξύμωρο στατιστικό στοιχείο στην περίπτωση του Πρίγιοβιτς. Αν και είναι επιθετικός περιοχής που κατά κανόνα υποδέχεται την μπάλα υπό την πίεση αντιπάλων, έχει 23 φάουλ κατά και μόλις 6 υπέρ…
Κατά τα άλλα, ελάχιστες φορές βγαίνει εκτός περιοχής για να επιχειρήσει γέμισμα (1 στα 3). Περιχαρακώνεται σε πιο στενά όρια πάνω στο χορτάρι η δράση του.

Οι 70 προωθημένες πάσες

Οι αριθμοί από την άλλη του Σέρχιο Αραούχο δείχνουν ότι έχει πιο περιφερειακό ρόλο από τον κλασικό σέντερ φορ περιοχής.
Είναι ενδεικτικό πως έχει να επιδείξει 70 εύστοχες προωθημένες πάσες έναντι 39 του Πρίγιοβιτς και 34 του Ανσαριφάρντ, έστω κι αν υπολείπεται σε ασίστ (2) στη σύγκριση με τον Ιρανό (3).
Προηγείται επίσης σε γεμίσματα (6/11, ενώ οι άλλοι δύο έχουν μαζί 2/8), αλλά και σε σουτ εκτός περιοχής (9 έναντι 2 του Πρίγιοβιτς και 1 του Ανσαριφάρντ).
Δυσκολεύεται όμως ενίοτε να διαχειριστεί τα νεύρα του. Χάνει τον αυτοέλεγχο, και αυτό του κοστίζει σε κάρτες. Πέντε κίτρινες και μία απευθείας κόκκινη σε 14 συμμετοχές στην τρέχουσα Super League δεν συνάδουν με τη θέση του σέντερ φορ. Παραπέμπουν περισσότερο σε στόπερ ή σε αμυντικό χαφ.
Επιπλέον, ο Αργεντινός έχει χρεωθεί περισσότερα λάθη (57 έναντι 39 του Σέρβου και 43 του Ιρανού), αλλά και περισσότερα φάουλ (25).
Στο σκοράρισμα, που αποτελεί το πρώτο ζητούμενο, ο Αραούχο έχει 7 γκολ σε 1.043 λεπτά (1 ανά 149′) και σε 30 τελικές (1 ανά 4,3).

«Σιγή» στα ντέρμπι

Χρήζει πάντως επισήμανσης ότι οι σέντερ φορ των βασικών μνηστήρων του τίτλου (43 βαθμούς ο ΠΑΟΚ, 42 ο Ολυμπιακός, 41 η ΑΕΚ και ακολουθεί με 37 ο «στενός κορσές» Ατρόμητος) δεν έχουν δράσει σε κάποιο μεταξύ τους ντέρμπι την τρέχουσα περίοδο.
Ο Πρίγιοβιτς σκόραρε μεν κατά του πολύπαθου Παναθηναϊκού (στο 4-0 της Τούμπας), αλλά εκείνο το ματς ήταν ντέρμπι μόνο κατ’ ευφημισμόν. Με Ολυμπιακό στο «Καραϊσκάκης» και ΑΕΚ στο ΟΑΚΑ έμεινε «άσφαιρος» σε 180 λεπτά.
Ο Ανσαριφάρντ δεν κούνησε πλεκτό σε 89′ με ΠΑΟΚ (ούτε σε 16′ με Παναθηναϊκό), ενώ «άκαπνες» έμειναν και οι «κάννες» του Αραούχο σε 180′ απέναντι στον Ολυμπιακό (συνυπολογίζοντας και τον πρώτο προημιτελικό Κυπέλλου).
Το μοναδικό του χτύπημα (με την κυριολεκτική έννοια του όρου) σε εφετινό ντέρμπι είχε αποδέκτη τον Κάρλος Ζαμπράνο… Εξ ου και η κόκκινη κάρτα που αντίκρισε στο 8′ κόντρα στον ΠΑΟΚ στο ΟΑΚΑ.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.