Ολυμπιακός – ΑΕΚ χωρίς αύριο

Ο Ολυμπιακός και η ΑΕΚ, που θα αναμετρηθούν απόψε στο «Καραϊσκάκης» στο σημαντικότερο ματς της αγωνιστικής του πρωταθλήματος, έχουν ήδη αναμετρηθεί εφέτος δύο φορές.

Ο Ολυμπιακός και η ΑΕΚ, που θα αναμετρηθούν απόψε στο «Καραϊσκάκης» στο σημαντικότερο ματς της αγωνιστικής του πρωταθλήματος, έχουν ήδη αναμετρηθεί εφέτος δύο φορές. Για να γίνει κατανοητό πόσο δύσκολο είναι να γίνει ένα προγνωστικό για το παιχνίδι αρκεί να θυμηθεί κανείς ότι το ματς του πρωταθλήματος στο ΟΑΚΑ τελείωσε με νίκη της Ενωσης με 3-2, ενώ το δεύτερο ματς στο «Καραϊσκάκης» για το Κύπελλο, παρότι ήταν ένας μονόλογος του Ολυμπιακού, τελείωσε 0-0! Τα σκορ των δύο αγώνων δείχνουν ότι όλα μπορεί να συμβούν.

Προπονητές απολύονται

Τα τελευταία χρόνια το παιχνίδι της ΑΕΚ με τον Ολυμπιακό δημιουργεί μεγάλα προβλήματα στον προπονητή που θα το χάσει. Μετά από μια βαριά ήττα από τον Ολυμπιακό, με 4-0, προ διετίας απολύθηκε από την ΑΕΚ ο Τραϊανός Δέλλας. Ουσιαστικά η ήττα στο «Καραϊσκάκης» στοίχισε πέρυσι τη θέση του και στον προπονητή Τιμούρ Κετσπάγια, που απολύθηκε τυπικά μία εβδομάδα αργότερα και έχει δηλώσει ότι στην ΑΕΚ δεν ανέχονται να χάνουν από τον Ολυμπιακό αλλά κάνουν λίγα για να μπορούν πραγματικά να συγκριθούν μαζί του. Η ήττα του Ολυμπιακού στον προ διετίας τελικό του Κυπέλλου Ελλάδας με 1-2 είχε φέρει τα πρώτα μεγάλα σύννεφα στη σχέση της διοίκησης των Ερυθρολεύκων με τον προπονητή Μάρκο Σίλβα –το διαζύγιο βγήκε το καλοκαίρι. Εφέτος η ήττα με 3-2 στο ΟΑΚΑ, σε ένα ματς που ο Ολυμπιακός προηγήθηκε 0-2, στοίχισε τον πάγκο στον Μπεσνίκ Χάσι –κατά τους καλά πληροφορημένους απλώς επιτάχυνε τις διαδικασίες απόλυσής του. Με αυτά τα προηγούμενα κανείς δεν πρέπει να κατηγορήσει τον νουνεχή Μανόλο Χιμένεθ που στο ματς του Κυπέλλου εμφάνισε στο «Καραϊσκάκης» μια ΑΕΚ με βασικό μέλημα να μην ηττηθεί. Η λευκή ισοπαλία απομάκρυνε τις γκρίνιες που είχαν φουντώσει μετά την ισοπαλία της Ενωσης με την ΑΕΛ στη Λάρισα. Ο Χιμένεθ γνωρίζει άλλωστε πόσο εφιαλτικό μπορεί να γίνει το «Καραϊσκάκης». Ηταν στον πάγκο της ΑΕΚ όταν αυτή το 2012 δέχτηκε έξι γκολ από τον Ολυμπιακό του Ερνέστο Βαλβέρδε, που δήλωνε και φίλος του Μανόλο –φίλος να σου πετύχει!

Ο Γκαρσία τώρα μαθαίνει

Οι δύο ομάδες έχουν τους ίδιους βαθμούς, βλέπουν την πλάτη του ΠΑΟΚ στη βαθμολογία και δικαίως όλοι πιστεύουν πως ο νικητής του αποψινού ντέρμπι θα είναι αυτός που θα διεκδικήσει με τους Θεσσαλονικείς το πρωτάθλημα. Αν οι τρεις σερί μονομαχίες τους είναι ένα έργο με τρεις πράξεις, η αποψινή δεύτερη πράξη είναι η κρισιμότερη. Μολονότι έχουν τους ίδιους βαθμούς, ωστόσο έχουν τελείως διαφορετικές αρετές και τελείως διαφορετικά προβλήματα. Ο Ολυμπιακός έχει έναν νέο προπονητή, τον Οσκαρ Γκαρσία, που τώρα μαθαίνει την ομάδα, αλλά και τις ιδιαιτερότητες των ελληνικών ντέρμπι και του ελληνικού πρωταθλήματος γενικότερα. Στο πρώτο του ντέρμπι, αυτό με την ΑΕΚ στο Κύπελλο, ο Καταλανός κράτησε εκτός βασικής ενδεκάδας τέσσερις παίκτες από αυτούς που θεωρούνται βασικοί –τον Ενγκελς, τον Ανσαριφάρντ, τον Πάρντο και τον Μιραλάς. Μετά το τέλος του ματς, και μολονότι οι Ερυθρόλευκοι ήταν οι μόνοι που δημιούργησαν και έχασαν ευκαιρίες, μάλλον μετάνιωσε για την επιλογή του. Μια ισοπαλία σε ντέρμπι είναι πάντοτε στραβοπάτημα. Ο Χιμένεθ, που αγωνίστηκε με όλους τους διαθέσιμους βασικούς του, γνωρίζει αυτά τα παιχνίδια καλύτερα. Η λογική λέει πως και απόψε θα χρησιμοποιήσει το ίδιο αμυντικό σχέδιο. Ο Τσιγκρίνσκι, ο Λαμπρόπουλος και ο Μπακάκης και απόψε θα κληθούν να σταματήσουν τους κυνηγούς του Ολυμπιακού, και ο Χιμένεθ θα ψάξει τη νίκη ποντάροντας στην πιθανότητα οι επιθετικοί του (ο Χριστοδουλόπουλος, ο Λιβάγια και ο Αραούχο) να κάνουν αυτή τη φορά κάποιες ευκαιρίες, αφού δύο ματς χωρίς τέτοιες με τον ίδιο αντίπαλο είναι και στατιστικά απίθανο.
Θα είναι δύσκολο τον Ολυμπιακό να τον σταματήσει πάλι ο τερματοφύλακας Μπάρκας, όπως και στο πρώτο ματς, αλλά είναι λογικό να περιμένει κανείς και ότι η ΑΕΚ θα είναι περισσότερο απειλητική από όσο στο ματς του Κυπέλλου, αφού δεν φοβάται πια τα ματς στο «Καραϊσκάκης»: δεν έχει ηττηθεί τις δύο τελευταίες φορές που το επισκέφθηκε για ματς Κυπέλλου, πάντα με τον Χιμένεθ στον πάγκο. Και όσο κι αν σε αυτά τα παιχνίδια η προϊστορία δεν παίζει κανέναν ρόλο, το να έχεις να θυμάσαι καλά πρόσφατα αποτελέσματα δεν κάνει κακό.

Τα «θέλω» του Γκαρσία και η σιγουριά του Χιμένεθ

Ο Ολυμπιακός μοιάζει πιο θυμωμένος, η ΑΕΚ είναι μια ήρεμη δύναμη. Και οι δύο αντίπαλοι είναι υποχρεωμένοι να παίξουν για τη νίκη, αφού αν κολλήσουν πάλι στην ισοπαλία ο ΠΑΟΚ μπορεί να ξεφύγει και από τους δύο με νίκη στα συνήθως φιλόξενα για αυτόν Γιάννενα. Ο Γκαρσία και ο Χιμένεθ, προτού αρχίσει το ματς, δεν κινδυνεύουν όπως ο Δέλλας, ο Κετσπάγια, ο Χάσι. Ο Γκαρσία μόλις έχει έρθει και διανύει ακόμη μια περίοδο χάριτος. Στον Ολυμπιακό περιμένουν πολλά κυρίως από τους ποδοσφαιριστές, που εφέτος χρωστούν μια αληθινά καλή εμφάνιση σε αγώνα ντέρμπι – σε αυτούς έχει πέσει το βάρος των απαιτήσεων. Ο Γκαρσία έχει σίγουρα τους προβληματισμούς του καθώς ψάχνει θέση στη βασική ενδεκάδα για τον Οτζίτζα Οφόε, που έγινε καλά, γνωρίζοντας ωστόσο ότι η συνύπαρξή του με τον Φορτούνη και τον Μάριν, σε αυτό ειδικά το ματς, είναι δύσκολη υπόθεση. Ο Χιμένεθ από τη μεριά του νιώθει ήρεμος γιατί η ΑΕΚ έχει τόσο πολλά δύσκολα ματς μπροστά της που δεν είναι δυνατόν να μη στηρίξει τον προπονητή της ακόμη και σε περίπτωση ήττας. Υπάρχουν στο πρόγραμμα τα ματς με την Ντινάμο Κιέβου στο Γιουρόπα Λιγκ εντός ολίγου, ενώ μόλις την επόμενη Τετάρτη η Ενωση θα παίξει με τον Ολυμπιακό στο ΟΑΚΑ τη ρεβάνς του 0-0 του Κυπέλλου, έχοντας την υποχρέωση να τον κερδίσει. Αυτό το ματς είναι το ακριβώς επόμενο των δύο. Είναι όμως τόσο σημαντικό το αποψινό που κανείς από τους δύο δεν το σκέφτεται…

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.