Στο Κίνημα Αλλαγής δεν κρύβουν την ενόχλησή τους για τον Αλέξη Τσίπρα, τον οποίο χαρακτηρίζουν «πλήρως αναξιόπιστο συνομιλητή», εξαιτίας των χειρισμών που έκανε στις συναντήσεις με τους πολιτικούς αρχηγούς για το Μακεδονικό. Θεωρούν μάλιστα ότι ακριβώς με αυτή την αφορμή ο Πρωθυπουργός, επιχείρησε να παίξει ένα διπλό παιχνίδι. Αρχικά, λένε, επιχείρησε να σπείρει ζιζάνια στη σχέση της Φώφης Γεννηματά με τον Σταύρο Θεοδωράκη. Και στη συνέχεια, χρησιμοποιώντας τους μηχανισμούς του Μεγάρου Μαξίμου αλλά και τα φιλικά προς αυτόν έντυπα και ηλεκτρονικά μέσα, προσπάθησε να δημιουργήσει την εντύπωση ότι το Κίνημα Αλλαγής ανέμενε στον προθάλαμο της συνεργασίας με τον ΣΥΡΙΖΑ, στην περίπτωση κυβερνητικών αναταράξεων στο Μακεδονικό.
Αλλα στον έναν, άλλα στην άλλη
Κατά τη Χαριλάου Τρικούπη, «οι προκλήσεις Τσίπρα» αντιμετωπίστηκαν αμέσως και επιτυχώς. Κορυφαία στελέχη του ΠαΣοΚ εκφράζουν διαφορετική άποψη. Εκτιμούν ότι ο χώρος βρέθηκε για μία ακόμα φορά να αμύνεται στη στρατηγική του κ. Τσίπρα.
Το διπλό παιχνίδι Τσίπρα, όπως αποκαλείται, ξεκίνησε το μεσημέρι της περασμένης Παρασκευής. Ο Πρωθυπουργός επέλεξε να επικοινωνήσει πρώτα με τον Σταύρο Θεοδωράκη προκειμένου να κανονίσουν τη συνάντησή τους στο Μέγαρο Μαξίμου. Μετά τηλεφώνησε στη Φώφη Γεννηματά και, όπως λέγεται χαρακτηριστικά, «έκανε τον ανήξερο». Συγκεκριμένα ο κ. Τσίπρας ρωτούσε να μάθει πώς ακριβώς λειτουργούν ΔΗΣΥ και Ποτάμι μετά τη σύμπραξή τους στο Κίνημα Αλλαγής, για να πάρει τηλέφωνο και τον κ. Θεοδωράκη. «Μα, αφού ξέρω ότι ήδη του τηλεφώνησες, τι με ρωτάς;» φέρεται να του απάντησε ενοχλημένη η πρόεδρος του ΠαΣοΚ. Ο κ. Τσίπρας, όπως λέγεται, πιάστηκε αδιάβαστος για τη σχέση της Φώφης Γεννηματά με τον Σταύρο Θεοδωράκη, δεν ήξερε ότι βρίσκονται σε συνεχή επικοινωνία.
Από την πλευρά τους οι επιτελείς του ΠαΣοΚ μάλλον υποτίμησαν τη φημολογία που εντάθηκε το απόγευμα του Σαββάτου και ήθελε κατά τη συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα με τη Φώφη Γεννηματά και τον Σταύρο Θεοδωράκη να έχουν συζητηθεί «και οι εσωτερικές εξελίξεις». Αντιλήφθηκαν τη σκοπιμότητα της διαρροής κάποιες ώρες μετά, μολονότι είχαν ξεκαθαρίσει από νωρίς πως στη συνάντηση δεν συζητήθηκαν εσωτερικά θέματα, όταν έκπληκτοι αλλά και αιφνιδιασμένοι βρέθηκαν μπροστά σε ένα μπαράζ δημοσιευμάτων σε εφημερίδες και ιστοσελίδες, φιλικές προς την κυβέρνηση, που εμφάνιζαν το Κίνημα Αλλαγής έτοιμο να συνεργαστεί με τον ΣΥΡΙΖΑ στην περίπτωση που εγκαταλείψει το κυβερνητικό σκάφος ο Π. Καμμένος. Αμέσως, δόθηκε εντολή στον Παύλο Χρηστίδη να διαψεύσει με κατηγορηματικό τρόπο τα σενάρια, τα οποία απέρριψε σε πρώτο χρόνο και με απόλυτο τρόπο και ο Ανδρέας Λοβέρδος. Οι στενοί συνεργάτες της κυρίας Γεννηματά μιλούσαν ανοιχτά για «προβοκάτσια». Ωστόσο το Κίνημα Αλλαγής βρέθηκε στη θέση να διευκρινίζει ότι δεν πρόκειται να αλλάξει τον κ. Καμμένο και να συνεργαστεί με τον κ. Τσίπρα, λίγες μέρες από τότε που η Φώφη Γεννηματά ανοίγοντας τις προσυνεδριακές διαδικασίες διευκρίνιζε ότι πρώτος στόχος του νέου φορέα είναι η στρατηγική ήττα του ΣΥΡΙΖΑ.
«Δεν παίζουμε με τα εθνικά θέματα»
Σε κάθε περίπτωση η θέση του Κινήματος Αλλαγής στο Μακεδονικό «δεν θα επηρεαστεί από τα παιχνίδια του κ. Τσίπρα». «Εμείς με τα εθνικά θέματα δεν παίζουμε» δηλώνουν στενοί συνεργάτες της Φώφης Γεννηματά και ξεκαθαρίζουν ότι η στάση στο ζήτημα των Σκοπίων είναι εντελώς ανεξάρτητη από τις εξελίξεις στο εσωτερικό μέτωπο. Στο Σκοπιανό υπάρχει ένα ξεκάθαρο πλαίσιο. Διαμορφώθηκε από την απόφαση του Πολιτικού Συμβουλίου του Κινήματος Αλλαγής, τις καίριες παρεμβάσεις του Ευάγγελου Βενιζέλου, αλλά και στις τοποθετήσεις του Κώστα Σημίτη, με τον οποίο η Φώφη Γεννηματά συζήτησε σε επικοινωνία που είχαν όλες τις εξελίξεις, και του Γιώργου Παπανδρέου. Ολοι συγκλίνουν στο ότι η παράταση της εκκρεμότητας στο θέμα των Σκοπίων δεν είναι προς το συμφέρον της Ελλάδας και στο ότι η σημερινή συγκυρία ευνοεί τις διαπραγματεύσεις για την επίλυση. Και ζητούν μια συνολική συμφωνία μεταξύ των δύο χωρών που θα προβλέπει το νέο όνομα της γειτονικής χώρας (σύνθετη ονομασία για όλες τις χρήσεις) και ξεκάθαρες νομικές δεσμεύσεις για τον αλυτρωτισμό όπως εκφράζεται στο Σύνταγμα αλλά και στα σχολικά βιβλία των Σκοπίων.
Η Φώφη Γεννηματά επανέλαβε τη θέση της για σύγκληση του Συμβουλίου των Πολιτικών Αρχηγών δεχόμενη την υποσημείωση του Γιώργου Καμίνη ότι θα πρέπει πριν από τη συνάντηση να έχει επιτευχθεί συναίνεση. Δεν είναι εύκολο. Στην κυβέρνηση, εκτός από την προσπάθεια να χρησιμοποιήσει το όλο θέμα για να επιδιώξει την αναδιάταξη του πολιτικού σκηνικού, καταλογίζεται διγλωσσία και μυστική διπλωματία. Και στον Κ. Μητσοτάκη προσάπτεται απομάκρυνση από την εθνική γραμμή και δεξιά στροφή προκειμένου να ακυρώσει τους σχεδιασμούς του Πρωθυπουργού για πρόκληση ρήγματος στα δεξιά του και να προστατέψει τον χώρο του. Στο Κίνημα Αλλαγής θεωρούν ότι μια σύγκληση του Συμβουλίου των Πολιτικών Αρχηγών που θα επαναβεβαιώσει την εθνική γραμμή θα αποτρέψει τη μυστική διπλωματία της κυβέρνησης και θα φέρει τον κ. Μητσοτάκη προ των ευθυνών του. «Εκεί θα καταγραφεί η άποψη κάθε πολιτικού αρχηγού και θα σταματήσουν τα παιχνίδια» αναφέρουν οι επιτελείς της κυρίας Γεννηματά.
«Γκρίνια» στο ΠαΣοΚ για τον Στ. Θεοδωράκη
Γκρίνια εκδηλώνεται στις τάξεις των βουλευτών αλλά και των μεσαίων στελεχών του ΠαΣοΚ για τον Σταύρο Θεοδωράκη με αφορμή τα συλλαλητήρια. Του καταλογίζουν προσπάθεια «να φέρει το νέο κόμμα στα μέτρα του Ποταμιού, προκαταλαμβάνοντας τις αποφάσεις του νέου φορέα». «Ο Σταύρος δεν έχει βάση να διχάσει, αλλά το ΠαΣοΚ δεν είναι Ποτάμι» είναι η κριτική που του ασκείται. Οπως αναφέρουν, το ΠαΣοΚ δεν μπορεί να χαρίσει όλον αυτόν τον κόσμο στη Δεξιά. Ούτε να αντιμετωπίσει με τρόπο μειωτικό το σύνολο των πολιτών που θα πάνε στο Σύνταγμα. Αλλωστε, ανάμεσά τους θα βρίσκεται πλήθος ψηφοφόρων τους, μεσαίων στελεχών τους, ακόμη και ο επικεφαλής της επιτροπής για την εκλογή συνέδρων στο συνέδριο του Κινήματος Αλλαγής, Αντ. Βγόντζας, γεγονός που προκάλεσε την ενόχληση του Ποταμιού, του Γιώργου Καμίνη, αλλά και του Θανάση Θεοχαρόπουλου, που επίσης κράτησε σαφείς αποστάσεις από τα συλλαλητήρια.
Οι επιτελείς της Φώφης Γεννηματά που γίνονται αποδέκτες αυτής της γκρίνιας, λένε ότι δεν την υιοθετούν. Τονίζουν πως η κυρία Γεννηματά αντιλαμβάνεται ότι ο κ. Θεοδωράκης απευθύνεται και σε έναν άλλον κόσμο, διαφορετικό από αυτόν του ΠαΣοΚ, και δεν θεωρεί ότι οι παρεμβάσεις του δημιουργούν ζήτημα. Αντιθέτως, εκτιμά ότι προσθέτουν ακροατήριο στον νέο φορέα και μπορούν να συμβάλουν στη διεύρυνση της εκλογικής του βάσης. Αντιδράσεις υπήρξαν και για την πρόταση να κληρωθούν οι σύνεδροι. Επιτελικά στελέχη της Χαρ. Τρικούπη θεωρούσαν αδιανόητο «να γίνει ένα συνέδριο με συνέδρους στην τύχη», κράτησαν όμως χαμηλά τους τόνους. Γενικά στον κ. Θεοδωράκη προσάπτεται ότι «κινείται με λογική αντιπροέδρου του νέου φορέα» αγνοώντας το εκλογικό αποτέλεσμα που τον έφερε πίσω από τους Νίκο Ανδρουλάκη και Γιώργο Καμίνη.
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ