Τα συλλαλητήρια για το Μακεδονικό έχουν εισαγάγει μια αυτόνομη μεταβλητή στην πολιτική ζωή, την οποία κανένας δεν μπορεί να ελέγξει ή να χειραγωγήσει και, πολύ περισσότερο, να αγνοήσει. Ο κόσμος ύστερα από πολύ καιρό κατέβηκε στον δρόμο. Κάποιοι για το όνομα των Σκοπίων, πολλοί άλλοι για να διαμαρτυρηθούν κατά της κυβερνητικής πολιτικής. Από τη Δευτέρα, κυβέρνηση και αντιπολίτευση ενδεχομένως να χρειαστεί να επανεξετάσουν τη στάση τους και να επανατοποθετηθούν συνολικά, όχι μόνο για το Μακεδονικό. Τα προ συλλαλητηρίου δεδομένα ήταν τα εξής: Ο Αλέξης Τσίπρας μετέδιδε ότι θα προχωρήσει τη συμφωνία όσο του επιτρέψει η κατάσταση στην Ελλάδα και στην πΓΔΜ, με τον προφανή στόχο να δομήσει πάνω σε αυτή τη νέα διαίρεση Αριστεράς / Δεξιάς. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αντιλήφθηκε νωρίς το κλίμα –η περιοδεία του στην Πέλλα αποδείχθηκε επιμορφωτική –και έκανε εγκαίρως τη στροφή που θα περιόριζε τη δημιουργία κόμματος στα δεξιά της ΝΔ και θα τον συντόνιζε με το κοινό αίσθημα.
Ο αριθμός αυτών που θα συγκεντρωθούν στο Σύνταγμα θα επηρεάσει αναπόφευκτα τον σχεδιασμό των κομματικών επιτελείων. Την Παρασκευή όμως το πρωτοσέλιδο της «Αυγής», στο οποίο ένα μεγάλο κόκκινο «Ναι» φιγουράριζε δίπλα σε ένα ανάλογο «Οχι», άφησε ένα ερώτημα να αιωρείται πάνω από τις εξελίξεις. Σκέφτεται η κυβέρνηση να κάνει δημοψήφισμα για το Μακεδονικό; Σύμφωνα με το άρθρο 44,
«ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας προκηρύσσει με διάταγμα δημοψήφισμα για κρίσιμα εθνικά θέματα, ύστερα από απόφαση της απόλυτης πλειοψηφίας του όλου αριθμού των βουλευτών, που λαμβάνεται με πρόταση του Υπουργικού Συμβουλίου». Θα μπει ξανά ο
Προκόπης Παυλόπουλος σε τέτοια περιπέτεια; Και μάλιστα με δεδομένη την έντονη αντίδραση της ΝΔ, επιτελικά στελέχη της οποίας τόνιζαν ότι οι ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ
«αρκετό κακό έκαναν το 2015. Ας μην το επαναλάβουν!».
Πάνω από κόμματα
Το Μακεδονικό δεν είναι ένα θέμα που συγκινεί την Ακροδεξιά, όπως αδέξια επιχειρηματολόγησαν κυβερνητικά και κοινοβουλευτικά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ. Διαπερνά οριζόντια όλα τα κομματικά ακροατήρια, του ΣΥΡΙΖΑ συμπεριλαμβανομένου (57% των ψηφοφόρων του αντιμετωπίζει θετικά τα συλλαλητήρια σύμφωνα με την πρόσφατη δημοσκόπηση της Pulse), και μάλιστα σε μια συγκυρία κατά την οποία αυξάνεται η λεκτική αντιπαράθεση και το χάσμα ανάμεσα στους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ.
Η κυβέρνηση υποτίμησε το βάθος του μακεδονικού ζητήματος στην ελληνική κοινωνία, αλλά δεν αντιλήφθηκε και το μέγεθος της δικής της φθοράς. Ο κ. Τσίπρας, όπως δήλωσε ο ίδιος, πίστευε ότι όσο δεν διαμαρτύρεται ο κόσμος για την πολιτική που ασκεί, έχει περιθώρια κινήσεων. Οταν οι πολίτες διαδήλωσαν, τους κόλλησε συλλήβδην τη ρετσινιά των ακροδεξιών και επέλεξε να αγνοήσει το μέγεθος της διαμαρτυρίας.
Στη ΝΔ δεν είχαν τέτοια περιθώρια. Από τη στιγμή που η Δεξιά βγήκε στον δρόμο, το μήνυμα δεν ήταν δυνατόν να αγνοηθεί. Επιπλέον, τα e-mails ακόμα και μετριοπαθών βουλευτών κατακλύστηκαν από μακροσκελή κείμενα ψηφοφόρων, κάθε μορφωτικού επιπέδου, οι οποίοι με δυο λόγια τούς έλεγαν: «Αν υποχωρήσετε στο θέμα της Μακεδονίας, χαθήκατε!». Το κύμα της διαμαρτυρίας φούντωνε καθημερινά και εκδηλώθηκε για πρώτη φορά στη Θεσσαλονίκη. Ορισμένοι κεντροδεξιοί βουλευτές δέχονται όμως και τις αντίθετες πιέσεις, από φιλελεύθερους υποστηρικτές τους που διαφωνούν με τα συλλαλητήρια, με αποτέλεσμα να βρίσκονται μεταξύ σφύρας και άκμονος.
Οι φωνές αυτές ενισχύθηκαν από τις δηλώσεις του Νίκου Δένδια, της Μαριέττας Γιαννάκου και της Ντόρας Μπακογιάννη, η οποία δήλωσε ότι δεν θα παρευρεθεί στο συλλαλητήριο, χωρίς όμως να κουνάει το δάχτυλο σε όσους πάνε στο Σύνταγμα, αλλά μετά τις απειλές ηγετικού μέλους του Ρουβίκωνα ότι μπορεί να χυθεί αίμα στη διαδήλωση τόνισε πως «αν απειλήσει ξανά ο Ρουβίκωνας, θα πάω κι εγώ». Στάση άλλαξε και ο Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, ο οποίος αρχικά εξέφρασε τον προβληματισμό του για τους διοργανωτές του συλλαλητηρίου, κατόπιν όμως δήλωσε ότι δεν θα πάει για τους ομιλητές αλλά για να εκφράσει την ανησυχία του για τους χειρισμούς της κυβέρνησης.
«Παρών» από τους βουλευτές
Επειτα από τις πρόσφατες δηλώσεις του Μάθιου Νίμιτς και του Νίκολα Ντιμιτρόφ περί «μακεδονικής ταυτότητας», οι οποίες ενέτειναν τις ανησυχίες, γεγονός που επισήμανε στη δήλωση του ο τομεάρχης Εξωτερικών Γιώργος Κουμουτσάκος, ενώ ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας ζήτησε την αντικατάσταση του κ. Νίμιτς, είναι πολύ δύσκολο για τους βουλευτές της ΝΔ, ειδικά για όσους εκλέγονται στη Β’ Αθήνας, να μην πάνε στο συλλαλητήριο. Επιπλέον, η Εκκλησία έδωσε την ευλογία της, ο Κώστας Καραμανλής το στηρίζει και ο Αντώνης Σαμαράς δήλωσε ότι «η Κυριακή θα είναι μια μεγάλη ημέρα για την Ελλάδα».
Ο κ. Μητσοτάκης από την Ηλεία, όπου βρισκόταν σε περιοδεία, κατηγόρησε τον Πρωθυπουργό
ότι «όχι μόνο δεν προσπάθησε να δημιουργήσει ένα αντίστοιχο με το 2008 κλίμα συναίνεσης, αλλά, αντιθέτως, χρησιμοποίησε το ζήτημα των Σκοπίων νομίζοντας ότι έτσι θα πλήξει πολιτικά την Αντιπολίτευση».
«Κάνουν μικροπολιτική με τα μεγάλα εθνικά ζητήματα» είπε και τόνισε:
«Η λύση πρέπει να είναι ενιαία και αδιαίρετη. Λύση σε δόσεις με την Ελλάδα να πληρώνει τοις μετρητοίς όχι μόνο δεν θα γίνει δεκτή, αλλά είναι επικίνδυνη. Για να το πω ακόμα πιο απλά, η συμφωνία είτε θα είναι συνολική είτε δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή».
Βήμα-βήμα η σχέση με τον κόσμο
Η στάση που κράτησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο Μακεδονικό του αποφέρει προς το παρόν δημοσκοπικούς καρπούς καθώς φαίνεται ότι έχει διευρύνει πολύ το ακροατήριό του. Στελέχη του επιτελείου του, ωστόσο, δεν εφησυχάζουν. «Η σχέση με τον κόσμο χτίζεται διαρκώς, βήμα-βήμα» παρατηρούν. Ο πρόεδρος της ΝΔ θα συνεχίσει τις περιοδείες σε ολόκληρη τη χώρα και προγραμματίζει να επισκεφθεί ξανά τη Μακεδονία, το προσεχές διάστημα, και τη Θράκη.
Ο κ. Μητσοτάκης δέχθηκε κριτική επειδή εγκατέλειψε το ήπιο, φιλελεύθερο προφίλ του, οι συνεργάτες του όμως απαντούν ότι για τους φιλελεύθερους μεταρρυθμιστές σημαντικά κυρίαρχα δεν είναι τα εθνικά θέματα αλλά η οικονομία και η ανάπτυξη. «Τι μεταρρυθμίσεις να κάνεις αν δεν έχεις τον λαό με το μέρος σου;» διερωτώνται. Για αυτόν τον λόγο, παρότι το ζήτημα των Σκοπίων επισκιάζει την επικαιρότητα, ο πρόεδρος της ΝΔ φρόντισε να αναδείξει τα θέματα στα οποία έχει δώσει προτεραιότητα. Δηλαδή: Την οικονομία, και συγκεκριμένα το πρωτοφανές χρέος των πολιτών προς την Εφορία που ξεπέρασε τα 100 δισ. ευρώ. Την εγκληματικότητα στον χώρο των πανεπιστημίων – «Ξέρετε ποιον έβαλε η κυβέρνηση επικεφαλής της επιτροπής για την αντιμετώπιση της βίας και της ανομίας στα πανεπιστήμια; Τον κ. Παρασκευόπουλο! Που η πρώτη του δουλειά ως υπουργού ήταν να ανοίξει τις φυλακές βγάζοντας τους μισούς εγκληματίες έξω» είπε – αλλά και στις γειτονιές. Την προσπάθεια χειραγώγησης της Δικαιοσύνης από την κυβέρνηση. Τα προβλήματα των δημόσιων νοσοκομείων. «Σας ζητώ να μας εμπιστευθείτε. Σας το ζητώ όχι με την έπαρση αυτού που εμφανίζεται ως αλάνθαστος. Αλλά με την αυτογνωσία εκείνου που διδάσκεται από τα σφάλματά του» δήλωσε, επαναλαμβάνοντας την πρόσκλησή του για συστράτευση στην προσπάθεια της «εθνικής επανεκκίνησης».
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ