Ραντεβού στη Μήλο

Ο Τόμας Βίζερ (σκίτσο) συνταξιοδοτείται και όπως είπε στους φίλους του τώρα θα έχει περισσότερο χρόνο να απολαμβάνει τα ελληνικά καλοκαίρια στο εξοχικό του στη Μήλο.Ü Εκεί φανταζόμαστε ο πρώην επικεφαλής του EuroWorking Group, θα γράψει και τα απομνημονεύματά του για τα όσα έζησε κατά τη θυελλώδη πολιτική και οικονομική περίοδο της κρίσης και των τριών ελληνικών μνημονίων.Ü Το δόλωμα για να περιμένουμε το βιβλίο του το έδωσε λέγοντας ότι ο Αλέξης Τσίπρας είναι αυτός που… «αγκάλιασε» το Μνημόνιο περισσότερο από κάθε άλλον προκάτοχό του και το εφάρμοσε μέχρι του σημείου να θέλουν (π.χ. ο Μελανσόν) να πετάξουν τον ΣΥΡΙΖΑ από την ευρωπαϊκή Αριστερά. Συνέβη κι αυτό…

Τι θα κάνει ο Στουρνάρας

Οπως μαθαίνουμε, ο κεντρικός τραπεζίτης δέχεται προτάσεις –αν όχι πιέσεις –να εισηγηθεί στην κυβέρνηση να μεταφερθούν και πάλι τα repos των ΟΤΑ και των φορέων της γενικής κυβέρνησης από τον ειδικό λογαριασμό που έχει συσταθεί στην Τράπεζα της Ελλάδος στις εμπορικές τράπεζες.Ü Οι λόγοι είναι ευνόητοι, αφού με μία μόνο κίνηση οι τράπεζες θα ανακτήσουν ρευστότητα άνω των 10 δισ. ευρώ.Ü Ωστόσο φανταζόμαστε ότι είναι πολύ δύσκολο το μαξιλάρι αυτό να φύγει από την κεντρική τράπεζα όσο η χώρα δεν έχει βγει ακόμη στις αγορές και δεν έχει σταθεί στα πόδια της. Ισως κάποια στιγμή τα χρήματα χρειαστούν, και αυτό το γνωρίζει πολύ καλά ο Γιάννης Στουρνάρας

Πρωτιά για την Play

Στην πρώτη θέση στην αγορά κινητής τηλεφωνίας στην Πολωνία πέρασε εδώ και ένα τρίμηνο η εταιρεία τηλεπικοινωνιών Play. H Play ανήκει στον ελληνικό όμιλο Olympia (Sunlight, Public, Westnet κ.ά.) και στο ισλανδικό fund Novator. Ξεκίνησε την πορεία της το 2007 ως τέταρτη άδεια κινητής και μέσα σε αυτό το διάστημα κατάφερε να ενισχύσει το δίκτυό της στην πολλά υποσχόμενη πολωνική αγορά και σταδιακά να αναρριχηθεί στην κορυφή. Στα τέλη του 2017 με 15.000.000 συνδρομητές στο χαρτοφυλάκιό της πέρασε στην πρώτη θέση, ρίχνοντας στη δεύτερη τη γαλλική Orange.

Τι θέλουν οι Millennials;

Ποια είναι και τι θέλει η λεγόμενη «γενιά Υ» ή Millennials; Ποια είναι τα χαρακτηριστικά τους; Τι ζητάνε από την εργασία τους; Τι μισθό παίρνουν;Πόσοι θέλουν να φύγουν στο εξωτερικό; Σε ποιες εταιρείες επιθυµούν να εργαστούν; Είναι μερικά από τα ερωτήματα στα οποία απαντά η έρευνα του site «kariera.gr» που θα παρουσιαστεί σε εκδήλωση την Τετάρτη 7 Φεβρουαρίου, στις 18.30, στο Κέντρο Πολιτισμού Ιδρυμα Σταύρος Νιάρχος. Ü Ορισμένα από τα ευρήματα της έρευνας δείχνουν ότι το 66% των νέων αυτής της κατηγορίας θέλει να εργαστεί στον ιδιωτικό τομέα, σε ελληνικές μεγάλες (άνω των 70 εργαζομένων) ή και πολύ μεγάλες (άνω των 200 εργαζομένων) επιχειρήσεις. Ο δημοφιλέστερος κλάδος εργασίας είναι για το 33% των Millennials η Πληροφορική, ενώ σημαντικοί παράγοντες που καθορίζουν την επιλογή του εργοδότη είναι η αμοιβή, οι ευκαιρίες ανάπτυξης και το εργασιακό περιβάλλον. Ü Σημειώνεται ότι η «Γενιά Υ ή Millennials» είναι σήμερα η μεγαλύτερη γενιά στον κόσμο και διαθέτει τα περισσότερα προσόντα από κάθε προηγούμενη που εντάχθηκε ποτέ στον εργασιακό στίβο.

H εικόνα των καταθέσεων

Iκανοποιημένες είναι οι τράπεζες από την πορεία των καταθέσεων τον Ιανουάριο, ο οποίος έκλεισε με πολύ καλύτερα νούμερα έναντι του περυσινού. Μπορεί να σημειώθηκαν καθαρές εκροές, κάτι που συμβαίνει σχεδόν πάντοτε τον πρώτο μήνα της χρονιάς, ωστόσο αυτές ήταν οι αναμενόμενες. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι απώλειες στην καταθετική βάση αναμένεται να είναι μικρότερες της ανόδου που καταγράφηκε τον Δεκέμβριο και έφτασε τα 2,50 δισ. ευρώ.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ