Τον ερχόμενο Αύγουστο τελειώνει η δανειακή σύμβαση με τους πιστωτές και η Ελλάδα πλέον θα κληθεί να «κολυμπήσει» μόνη της, χωρίς το σωσίβιο του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) στον «ωκεανό» των αγορών.
Η κυβέρνηση διά στόματος του υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου κάνει προπαρασκευή για μια «καθαρή» έξοδο, δηλαδή να βγούμε από το πρόγραμμα χωρίς να ενταχθούμε σε μια προληπτική γραμμή στήριξης, ώστε το οικονομικό επιτελείο να έχει δημοσιονομική ελευθερία. Για να γίνει αυτό δημιουργεί ένα μαξιλάρι ασφαλείας (buffer) ύψους 19 δισ. από τις εκδόσεις ομολόγων που θα ακολουθήσουν, αλλά και από τα αδιάθετα κεφάλαια του προγράμματος. Αυτά τα λεφτά όμως αρκούν, όπως αναγνωρίζει και ο ίδιος ο υπουργός, για 20 μήνες.
Μετά η χώρα θα είναι έρμαιο των αγορών, οι οποίες αν μυρίσουν «αίμα», δηλαδή έλλειψη ρευστότητας, θα εκτινάξουν τα επιτόκια δανεισμού στα ύψη.
Η πλειοψηφία των αναλυτών υποστηρίζει ότι το εγχείρημα της «καθαρής» εξόδου ενέχει μεγάλο ρίσκο και εξηγούν ότι με τα «κόκκινα» δάνεια να αποτελούν ωρολογιακή βόμβα για τους ισολογισμούς των τραπεζών και ένα χρέος μη βιώσιμο, η σπουδή της κυβέρνησης για καθαρή έξοδο φαντάζει τουλάχιστον παρακινδυνευμένη. Προτιμούν την προληπτική γραμμή στήριξης ώστε αν δεν μπορεί η χώρα να βρει φτηνό χρήμα από τις αγορές, να απευθύνεται στην ασφάλεια του ESM. Ασφάλεια βεβαίως που θα συνοδεύεται με ένα πακέτο νέων δεσμεύσεων.
Η κυβέρνηση όμως φαίνεται ότι προτιμά στον ρόλο της τρόικας τις αγορές ώστε να κάνει εκλογές μετά από ενάμιση χρόνο –έχοντας την καβάτζα των 19 δισ. –προβάλλοντας ως αφήγημα την «καθαρή» έξοδο και την παροχή… 13ης σύνταξης. Αυτός είναι, σύμφωνα με πληροφορίες, ο σχεδιασμός του Μαξίμου.
Σύμμαχο στον σχεδιασμό αυτόν η κυβέρνηση έχει τους τραπεζίτες, παρά το γεγονός ότι η απόρριψη της προληπτικής γραμμής στήριξης θα δώσει σήμα στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να άρει το waiver που παρέχει φθηνή ρευστότητα στις ελληνικές τράπεζες. Το σκεπτικό είναι ότι εφόσον ο δανεισμός των τεσσάρων συστημικών ομίλων μέσω του waiver είναι 4 δισ., θα αντικατασταθεί και με το παραπάνω αν υλοποιηθεί η πρόθεση της κυβέρνησης να μεταβιβαστούν τα διαθέσιμα του Δημοσίου (περίπου 10 δισ.) στις εμπορικές τράπεζες. Ολα καλώς καμωμένα.
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ