Τι Λονδίνο, τι Λάγος, τι Κωνσταντινούπολη…

Τα στοιχεία του τελευταίου τεύχους της Global Wealth Migration Review - πρόκειται για την επιθεώρηση που καταγράφει τις μεταναστεύσεις των ευκατάστατων κατοίκων του πλανήτη - δεν αφήνουν καμία αμφιβολία: ξένοι και ντόπιοι εγκαταλείπουν το Λονδίνο με ρυθμούς που κατατάσσουν τη βρετανική πρωτεύουσα στο επίπεδο της Κωνσταντινούπολης και του... Λάγος της Νιγηρίας σε ό,τι αφορά τις «εκροές» πλουσίων από τις διάφορες πόλεις του πλανήτη.

Τα στοιχεία του τελευταίου τεύχους της Global Wealth Migration Review –πρόκειται για την επιθεώρηση που καταγράφει τις μεταναστεύσεις των ευκατάστατων κατοίκων του πλανήτη –δεν αφήνουν καμία αμφιβολία: ξένοι και ντόπιοι εγκαταλείπουν το Λονδίνο με ρυθμούς που κατατάσσουν τη βρετανική πρωτεύουσα στο επίπεδο της Κωνσταντινούπολης και του… Λάγος της Νιγηρίας σε ό,τι αφορά τις «εκροές» πλουσίων από τις διάφορες πόλεις του πλανήτη.
Περίπου 5.000 ιδιώτες με υψηλά εισοδήματα και περιουσία εγκατέλειψαν το Λονδίνο, ενώ μόνο 1.000 εγκαταστάθηκαν σε αυτό κατά τη διάρκεια του 2017, σύμφωνα με την επιθεώρηση. Οι ξένοι υπήκοοι εγκατέλειψαν το Λονδίνο εξαιτίας του Brexit, ενώ οι Βρετανοί εξαιτίας των νέων φόρων που καθιστούν πολύ ακριβές τις μεταβιβάσεις περιουσιών και τις επενδύσεις.

Σε άλλες ηπείρους

Αίσθηση προκαλεί το γεγονός ότι ενώ οι περισσότεροι ξένοι που φεύγουν επιστρέφουν στις πατρίδες τους, οι Λονδρέζοι δεν μετεγκαθίστανται σε κάποια μεγαλούπολη της ηπειρωτικής Ευρώπης, αλλά έχουν για προορισμό… άλλες ηπείρους: την Ωκεανία (πολλοί προτιμούν το Οκλαντ της Νέας Ζηλανδίας), την Αμερική (κυρίως Μόντρεαλ και Τορόντο του Καναδά, αλλά και Νέα Υόρκη), την Ασία (Ντουμπάι). Δεν είναι λίγοι οι βρετανοί πλούσιοι που επιλέγουν να εγκατασταθούν και στη Μέση Ανατολή, στο Τελ Αβίβ συγκεκριμένα.

«Τα τελευταία 30 χρόνια το Ηνωμένο Βασίλειο ήταν μια από τις μεγαλύτερες χώρες υποδοχής ευκατάστατων πολιτών. Η τάση αυτή αντιστράφηκε το 2017, όταν η χώρα βίωσε την πρώτη μεγάλη φυγή πλούσιων κατοίκων»
σημειώνεται στο δημοσίευμα. Η επιθεώρηση προβλέπει ότι οι εκροές Βρετανών, κυρίως από το Λονδίνο, θα συνεχιστούν διότι «οι πλούσιοι φεύγουν πρώτοι επειδή έχουν τη δυνατότητα να το πράξουν, στη συνέχεια ακολουθούν τα μεσαία και χαμηλά εισοδήματα».
Πρώτες στην κατάταξη των χωρών με βάση τη μεγαλύτερη φυγή πλούσιων πολιτών παρέμειναν και πέρυσι η Κίνα και η Ινδία. Πρώτη χώρα υποδοχής ξένων πλουσίων και διαμονής ευκατάστατων ανθρώπων είναι οι ΗΠΑ, όπου υπολογίζεται ότι ο πλούτος των ιδιωτών φθάνει τα 75 τρισ. δολάρια. Η Βομβάη στην Ινδία, πάντως, αναμένεται να είναι η πόλη που θα… τριπλασιάσει τον συνολικό πλούτο των πολιτών της την επόμενη δεκαετία (θα φθάσει τα 25 τρισ. δολάρια). Σημαντική είναι η φυγή πλουσίων και από τη Ρωσία –αυτοί επιλέγουν να εγκατασταθούν στην Κύπρο και στο… Λονδίνο.
Συνολικά ο πλούτος που διακρατούν πλούσιοι ιδιώτες στον κόσμο φθάνει τα 215 τρισ. δολάρια. Ενώ η μέση περιουσία κάθε κατοίκου του πλανήτη είναι 28.400 δολ., ως πλούσιοι χαρακτηρίζονται οι έχοντες περιουσιακά στοιχεία άνω του 1 εκατ. δολαρίων. Αυτοί είναι 15,2 εκατομμύρια. Στη Ρωσία συναντά κανείς τις μεγαλύτερες κοινωνικές ανισότητες, καθώς το 24% του συνολικού πλούτου κατέχουν δισεκατομμυριούχοι. Η Ιαπωνία είναι η χώρα με τη δικαιότερη διανομή του πλούτου, αφού οι δισεκατομμυριούχοι κατέχουν μόνο το 3% του πλούτου.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.