Ανησυχία για τις «πολιτοφυλακές του Ερντογάν» στην Τουρκία

Κυβερνητικό διάταγμα στην Τουρκία προκαλεί έντονη ανησυχία γιατί προστατεύει τα μέλη φιλοκυβερνητικών

Κυβερνητικό διάταγμα στην Τουρκία προκαλεί έντονη ανησυχία γιατί προστατεύει τα μέλη φιλοκυβερνητικών πολιτοφυλακών από το να λογοδοτήσουν στη Δικαιοσύνη αν διαπράξουν πράξεις πολιτικής βίας. Το διάταγμα αυτό είναι η τελευταία εξέλιξη στην πολιτική την οποία ακολουθεί η τουρκική κυβέρνηση για να ενισχύσει τις «πολιτοφυλακές του Ερντογάν».
Τη νύχτα της απόπειρας πραξικοπήματος στην Τουρκία τον Ιούλιο του 2016 πολλοί είχαν απορήσει με την ταχύτητα με την οποία ένοπλοι οπαδοί της κυβέρνησης είχαν βγει στους δρόμους για να αντιμετωπίσουν τους πραξικοπηματίες.
Πέρυσι έγινε viral στα τουρκικά μέσα κοινωνικής δικτύωσης ένα βίντεο που δείχνει άνδρες μιας «πολιτοφυλακής του Ερντογάν» να δηλώνουν πως ήταν ανέτοιμοι στο αποτυχημένο πραξικόπημα του 2016 και να ορκίζονται ότι δεν θα επιτρέψουν να ξανασυμβεί παρόμοια απόπειρα. Ιδιαίτερη ανησυχία προκάλεσε η αποκάλυψη ενός από τους άνδρες ότι η τουρκική κυβέρνηση τους βοηθά να προμηθευθούν όπλα και να εκπαιδευθούν.
Το νέο διάταγμα που υιοθέτησε η τουρκική κυβέρνηση ορίζει πως όλοι οι πολίτες που συμμετείχαν στην πάταξη του πραξικοπήματος του 2016 απαλλάσσονται από ποινικές ευθύνες. Η κυβέρνηση υποστηρίζει ότι στόχος είναι να προστατεύσει τους απλούς ανθρώπους που έβαλαν σε κίνδυνο την ζωή τους για να υπερασπιστούν τους εκλεγμένους αξιωματούχους και τονίζει ότι αφορά τα γεγονότα του Ιουλίου του 2016. Αλλά οι επικριτές του διατάγματος υποστηρίζουν ότι είναι διατυπωμένο επίτηδες με αοριστία και ανοίγει τον δρόμο σε βίαιες φιλοκυβερνητικές ομάδες να ενεργούν στο μέλλον με ατιμωρησία κατά άλλων πολιτών.
«Η υιοθέτηση του διατάγματος ισοδυναμεί με την ίδρυση μιας ένοπλης οργάνωσης με κυβερνητική έγκριση» δήλωσε εκπρόσωπος του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης CHP. «Φυτεύει μια βόμβα στην καρδιά της κοινωνίας».
Μία από αυτές τις πολιτοφυλακές είναι οι Λαϊκές Ειδικές Δυνάμεις (ΗΟΗ). Ιδρύθηκε μετά την απόπειρα πραξικοπήματος ως ανθρωπιστική οργάνωση. Ο ηγέτης της, Φατίχ Καγιά, έχει υπηρετήσει επί μία δεκαετία στις ειδικές δυνάμεις της τουρκικής αστυνομίας και έχει λάβει μέρος σε συγκρούσεις με Κούρδους στη Νοτιοανατολική Τουρκία. Σύμφωνα με το BBC, κυκλοφόρησαν φωτογραφίες του με τον πρόεδρο Ερντογάν αλλά και άλλες που τον δείχνουν με στρατιωτική στολή στη Βόρεια Συρία.
Μιλώντας στο βρετανικό κανάλι, ο Καγιά αρνήθηκε ότι η ΗΟΗ αποτελεί βιτρίνα για φιλοκυβερνητική πολιτοφυλακή και δήλωσε ότι ο ίδιος δεν έχει όπλα στην κατοχή του.
Υπολογίζεται ότι στην Τουρκία υπάρχουν περίπου 20 εκατομμύρια ένοπλοι πολίτες. Σύμφωνα με το Umut Vakfi (Ιδρυμα Ελπίδα), οργάνωση που αγωνίζεται κατά της οπλοφορίας, παρατηρήθηκε σημαντική αύξηση στους πολίτες που οπλοφορούν την τελευταία τριετία. Η τουρκική αστυνομία υποστηρίζει ότι οι νόμιμες πωλήσεις όπλων έχουν μειωθεί. Αλλά η αύξηση της οπλοφορίας οφείλεται στα παράνομα όπλα, τα οποία υπολογίζεται ότι είναι έξι φορές περισσότερα από τα νόμιμα.
Ο Αϊχάν Ακτσάν, από το Umut Vakfi, εκφράζει την ανησυχία ότι η αύξηση στα παράνομα όπλα οφείλεται στις ομάδες πολιτών που εξοπλίζονται για την περίπτωση που χρειαστεί να υπερασπιστούν την κυβέρνηση. «Ο κίνδυνος είναι μεγάλος» είπε μιλώντας στο BBC. «Ορισμένοι πιστεύουν ότι τους ανήκει η χώρα. Αυτοί θα μπορούσαν να εκμεταλλευθούν το κυβερνητικό διάταγμα για να διαπράξουν εγκλήματα. Η κυβέρνηση δεν θα έπρεπε να αφήσει κάτι τέτοιο να συμβεί».

HeliosPlus

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.