Το συλλαλητήριο της ερχόμενης Κυριακής για το Σκοπιανό, πυροδότησε αντιπαραθέσεις στην Βουλή, ενώ η προσπάθεια της Χρυσής Αυγής να εκμεταλλευθεί πολιτικά το γεγονός προκάλεσε άγριες «κόντρες».

Οι ακραίοι χαρακτηρισμοί που υιοθέτησε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ακραίου εθνικιστικού μορφώματος Χρ. Παππάς, για τους οποίους παραπέμπεται άλλωστε στην Επιτροπή Δεοντολογίας ο βουλευτής του κόμματος Ηλ. Κασιδιάρης περί ανθελληνικών σκουπιδιών και εθνοπροδοτών, αλλά και το προσκλητήριο συμμετοχής στο συλλαλητήριο που απηύθυνε ο βουλευτής της Χ.Α. Γ. Αϊβατίδης, προκάλεσαν αντιδράσεις και φραστικές αντιπαραθέσεις.

Μάλιστα ο βουλευτής του Ποταμιού Σπ. Δανέλλης απευθύνθηκε «στους αγνούς πατριώτες, των οποίων η άγνοια και η παραπληροφόρηση θα οδηγήσουν στο συλλαλητήριο και αναφερθείς στην «πρόσκληση» της Χ.Α. είπε ότι «είναι από τις δυνάμεις που απεργάζονται τον κοινοβουλευτισμό και τρίβουν τα χέρια τους, γιατί το πολιτικό σύστημα και η κοινωνία δεν έχει την ψυχραιμία και δεν έχει τη βούληση, τη διάθεση να κάνει έναν αναστοχασμό: τι κερδίσαμε και τι χάσαμε, ποιο είναι το εθνικό συμφέρον αντιμετώπισης ενός ζητήματος, για τη λύση του οποίου θα έπρεπε να είμαστε οι επισπεύδοντες εμείς, η Ελλάδα». «Πρέπει να σκεφτούμε ψύχραιμα και λογικά τι κερδίσαμε και τι χάσαμε αυτά τα 27 χρόνια που θέλουμε να αντιμετωπίζουμε ένα μη πρόβλημα ως πρόβλημα. Και πρέπει να επισημάνω ότι κινδυνεύουμε για άλλη μια φορά –και αυτή τη φορά οριστικά- η ήττα μιας πολιτικής να μεταφραστεί σε πραγματική εθνική ήττα», πρόσθεσε ο κ. Δανέλλης.

Η προεδρεύουσα Τασία Χριστοδουλοπούλου εξαπέλυσε μύδρους κατά της Χρυσής Αυγήςχαρακτηρίζοντάς την φασιστικό κόμμα που μισεί το Κοινοβούλιο, «Εκτίθεστε», της φώναξαν από την πτέρυγα της Χ.Α. «Με εσάς μου αρέσει να εκτίθεμαι γιατί δεν έχω καμία σχέση με τον φασισμό», απάντησε εκείνη, σχολιάζοντας: «Κρίμα που χρησιμοποιείτε τη Βουλή για να κάνετε κομματική προπαγάνδα και εξευτελίζετε και το συλλαλητήριο που τόσο υπερασπίζεστε. Είναι εξευτελισμός του συλλαλητηρίου να χρησιμοποιείτε αυτόν τον τρόπο για να μαζέψετε κόσμο. Ο ελληνικός λαός παρακολουθεί και κάτι θα καταλάβει σε σχέση με τα τεκταινόμενα της Κυριακής». Ενώ ο κ. Παππάς την χαρακτήρισε «γνήσια εκπρόσωπος της Νέας Τάξης». «Δεν θα σας αφήσουμε να ξεπουλήσετε την Μακεδονία» φώναξε.

Λοβέρδος: Συνολική λύση

Είχε προηγηθεί η τοποθέτηση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου της ΔΗΣΥ Αν. Λοβέρδου ο οποίος αναφερθείς στο θέμα της πΓΔΜ είπε ότι «όλοι εμείς που συγκροτούμε το Κίνημα Αλλαγής θεωρούμε αναγκαία μία συνολική λύση και μέσα στη συνολική αυτή λύση προφανέστατα συμπεριλαμβάνουμε και την αναθεώρηση του Συντάγματος της FYROM». «Συνεπώς, η λύση προκύπτει όχι μόνο από το ονοματολογικό, αλλά είναι συνολική, όπως αναφέραμε και θα προκύψει από μία συνολική συμφωνία, η οποία θα έχει δύο μέρη, το δικό μας και εκείνο της πΓΔΜ και φυσικά θα αναγνωριστεί από τον ΟΗΕ, ο οποίος αυτή τη στιγμή κάνει τη διαμεσολάβηση», πρόσθεσε ο πρώην υπουργός ξεκαθαρίζοντας από την πλευρά του ότι «αυτές είναι οι απόψεις μας και αυτές υποστηρίξαμε, υποστηρίζουμε και θα υποστηρίξουμε, χωρίς να μας επηρεάζει το οτιδήποτε άλλο».

Κεφαλογιάννης: Ενιαία αδιαίρετη λύση

Για το θέμα τοποθετήθηκε και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ Ι. Κεφαλογιάννης επισημαίνοντας την θέση του κόμματός του για μια «ενιαία και αδιαίρετη λύση» στο Σκοπιανό. «Οι θέσεις της ΝΔ είναι κρυστάλλινες», είπε και πως η κυβέρνηση θα πρέπει να πηγαίνει με «ταβάνι» τη γραμμή που χαράχθηκε στο Βουκουρέστι. Σχολιάζοντας την στάση της αξιωματικής αντιπολίτευσης για το θέμα, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Χρ. Μαντάς την χαρακτήρισε «σλάλομ», καλώντας την ΝΔ να ξεκαθαρίσει πλήρως την θέση της για το εθνικό θέμα.