Ηταν Μάρτιος του 2015 όταν η νεοεκλεγείσα τότε κυβέρνηση αποφάσιζε να χορηγήσει στους 18.000 εργαζομένους του ομίλου ΔΕΗ το λεγόμενο «επίδομα σίτισης».
Ενα «κοινωνικό μισθό», όπως τον αποκαλούσαν οι συνδικαλιστές, μια παροχή σε είδος ή ένα «τροφείο» στο χώρο εργασίας, που φτάνει τα 6 ευρώ την ημέρα, και αν πολλαπλασιαστεί με το προσωπικό της επιχείρησης, ισούται με περίπου 15 εκατ. ευρώ το χρόνο.
Ομως η Συλλογική Σύμβαση Εργασίας ήταν τριετής (2015-2018). Λήγει σε μερικές εβδομάδες από σήμερα, δηλαδή στις 28 Φεβρουαρίου, και η διοίκηση του Μ.Παναγιωτάκη, που προσπαθεί να κόψει από παντού για να συμμαζέψει τα οικονομικά της ΔΕΗ, αποφάσισε να κόψει και το τροφείο.
Το γεγονός αυτό ήταν η πιο βασική με οικονομικό υπόβαθρο αιτία, για την οποία οι ΓΕΝΟΠίτες τα «έσπασαν» προ ημερών στις συζητήσεις με τη διοίκηση της ΔΕΗ για τη νέα συλλογική σύμβαση.
Και από χθες, προειδοποιούν με κινητοποιήσεις, ενώ καλούν τη διοίκηση που προχωρά σε περικοπές για να βελτιώσει τα οικονομικά της ΔΕΗ, να απαντήσει τι απέγιναν οι περικοπές μισθών ύψους 5,5 δισ. ευρώ της τελευταίας πενταετίας, αφού ούτε σε μείωση τιμολογίων απεικονίστηκαν, ούτε στα κέρδη της εταιρίας.
Τα πράγματα δεν θα έπαιρναν διαστάσεις έξω από το μικρόκοσμο της ΔΕΗ αν δεν ήταν τέτοια η συγκυρία.Εδώ και μήνες η κυβέρνηση κάνει τα πάντα για να μην διαταραχθεί το κλίμα στις τοπικές κοινωνίες και η εργασιακή ειρήνη στη ΔΕΗ, ενόψει της επικείμενης πώλησης των λιγνιτικών της μονάδων.
Αυτός είναι και ο λόγος που στο νόμο για τη ΔΕΗ ο οποίος θα έρθει οσονούπω στη Βουλή, οι αγοραστές των μονάδων θα υποχρεώνονται να διατηρήσουν τις θέσεις εργασίας για 5 τουλάχιστον χρόνια. Αυτός είναι ο λόγος που το Μαξίμου έφτιαξε μέχρι και video για να διαφημίσει την έκπτωση 30% στο ρεύμα για 140.000 νοικοκυριά σε Δυτική Μακεδονία και Μεγαλόπολη. Εκπτωση που μπορεί να παρουσιάζεται από τη κυβέρνηση ως ικανοποίηση ενός πάγιου αιτήματος των τοπικών κοινωνιών, δηλαδή ως ένα ανταποδοτικό μέτρο για τη μόλυνση που υφίστανται τόσα χρόνια οι περιοχές λόγω ΔΕΗ, όμως στην πραγματικότητα επιχειρεί να χρυσώσει το χάπι για την πώληση των μονάδων.
Σε αυτή λοιπόν τη συγκυρία το τελευταίο που θα ήθελε η κυβέρνηση είναι να διαταραχθεί το κλίμα που με τόσο κόπο και προσπάθειες διασφάλισε η ίδια, και τοπικά στελέχη όπως ο Περιφερειάρχης Δ.Μακεδονίας Θ.Καρυπίδης.
Μπρα ντε φερ
Ενα μπράντ ντε φερ επομένως ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ για τη νέα συλλογική σύμβαση, μπορεί να δώσει το καλύτερο «πάτημα» για να χοντρύνουν οι αντιδράσεις. Στη κυβέρνηση δεν θα το ήθελαν, ειδικά τώρα που οι όποιοι ενδιαφερόμενοι επενδυτές παρακολουθούν στενά τις διεργασίες. Τυχαίο δεν είναι λοιπόν ότισε μια προσπάθεια της ΔΕΗ να χαμηλώσει τους τόνους, κύκλοι της επιχείρησης έλεγαν χθες ότι δεν υπάρχει καμία σχέση μεταξύ της αποεπένδυσης στη λιγνιτική παραγωγή και των διαπραγματεύσεων με τη ΓΕΝΟΠ για την υπογραφή νέας ΣΣΕ.
Στην ουσία κανένα δεν συμφέρει σε αυτή τη φάση μια αναταραχή για το «τροφείο». Αυτός είναι και ο λόγος που αρκετοί πιστεύουν ότι ΓΕΝΟΠ και ΔΕΗ τελικά θα τα βρούν. Και η χορήγηση του επιδόματος σίτισης θα ενταχθεί κανονικά στη νέα συλλογική σύμβαση εργασίας.
Τι χωρίζει τις δύο πλευρές ; Ενα ποσό περίπου 45 εκατ. ευρώ. Τόσο υπολογίζεται το επίδομα στη τριετία, αφού ανέρχεται σε 15 εκατ. ευρώ το χρόνο. Την κυβέρνηση δεν την απασχολεί μόνο η εργασιακή ειρήνη στη ΔΕΗ τώρα, δηλαδή έως τον Ιούνιο, οπότε και αναμένεται να προκηρυχθεί ο διαγωνισμός για την πώληση των μονάδων. Γνωρίζει άλλωστε ότι απεργίες θα γίνουν από τη ΓΕΝΟΠ, ακόμη και να μην είχε προκύψει θέμα «τροφείου».
Την απασχολεί κυρίως η επόμενη ημέρα. Να μην φοβηθούν οι ενδιαφερόμενοι επενδυτέςότι δεν θα υπάρχει εργασιακή ειρήνη στη ΔΕΗ όταν και εφόσον οι μονάδες περάσουν, στα χέρια τους. Είναι ένας πειστικός λόγος για να ικανοποιήσει το αίτημα της ΓΕΝΟΠ.