Οι γυναίκες που κυοφορούν μετά την ηλικία των 40 ετών διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο πρόωρου τοκετού, ενώ αντιθέτως η κύηση μεταξύ 30-34 ετών συνεπάγεται μικρότερο κίνδυνο, σύμφωνα με διεθνή μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο PLoS One.
Η Δρ Φλορεντ Φουκς από το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο του Αγίου Αυγουστίνου στο Κεμπέκ του Καναδά, συνεργάστηκε με γάλλους ερευνητές και ανέλυσαν στοιχεία από τη τυχαιοποιημένη ελεγχόμνενη μελέτη QUARISMA που διεξήχθη σε 32 νοσοκομεία του Κεμπέκ την περίοδο 2008-2011.
Οι επιστήμονες χώρισαν τις 165.282 κυήσεις σε πέντε ηλικιακές ομάδες και συνέκριναν χαρακτηριστικά των μητέρων με επιπλοκές της κύησης και της γέννας και τον κίνδυνο προωρότητας του νεογνού.
Ορισμένοι εκ των γνωστών παραγόντων κινδύνου που εντοπίστηκαν να είναι συχνότεροι σε μητέρες άνω των 40 ετών, ήταν ο πρόδρομος πλακούντας, ο διαβήτης κύησης, το ιατρικό ιστορικό, η χρήση τεχνικών υποβοηθούμενης αναπαραγωγής και η επεμβατική διαδικασία.
Απ’ την άλλη η στειρότητα, η χρήση φαρμάκων στο παρελθόν και το κάπνισμα ήταν συχνότερα στις γυναίκες 30 ετών και κάτω.
Μετά την προσαρμογή των συνεισφερόντων παραγόντων, οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι, οι γυναίκες 40 ετών και άνω, δηλαδή η μεγάλη μητρική ηλικία, σχετίζεται με τον πρόωρο τοκετό. Αντιθέτως, οι γυναίκες 30-34 ετών έχουν χαμηλότερο κίνδυνο προωρότητας.
Μαίρη Μπιμπή