Η μαγευτική «Σούπερ-Σελήνη» μέσα από τον φωτογραφικό φακό

Το εντυπωσιακό και μοναδικό φαινόμενο της Σούπερ - Μπλε - Ματωμένης - Σελήνης εμφανίζεται το βράδυ της Τετάρτης για δεύτερη φορά μέσα σε ένα μήνα, καθώς είχε προηγηθεί αυτή της Πρωτοχρονιάς.

Το εντυπωσιακό και μοναδικό φαινόμενο της Σούπερ – Μπλε – Ματωμένης – Σελήνης εμφανίζεται το βράδυ της Τετάρτης για δεύτερη φορά μέσα σε ένα μήνα, καθώς είχε προηγηθεί αυτή της Πρωτοχρονιάς.

Το μοναδικό αυτό υπερθέαμα δημιουργείται όταν η Σελήνη βρίσκεται στην μικρότερη απόσταση από τη Γη. Σήμερα, Τετάρτη, μάλιστα, το φεγγάρι θα βρεθεί στη δεύτερη κοντινότερη απόστασή του από τη Γη για όλο το 2018, μετά την προηγούμενη κοντινότερη που είχε συμβεί την 1η Ιανουαρίου.

Επειδή η τροχιά της Σελήνης δεν είναι τέλειος κύκλος γύρω από τη Γη, η απόσταση ανάμεσα στο κέντρο του φεγγαριού και στο κέντρο της Γης αυξομειώνεται από τα περίπου 363.400 χιλιόμετρα (περίγειο) έως τα 405.550 χιλιόμετρα (απόγειο). Έτσι σε μια πανσέληνο που θα συμβεί στο περίγειο (υπερ-Σελήνη), το φεγγάρι φαίνεται περίπου 14% μεγαλύτερο και 30% φωτεινότερο από μια πανσέληνο που θα συμβεί στο απόγειο. Ο μη επιστημονικός όρος «υπερ-Σελήνη» ή «σούπερ-Σελήνη» είναι δημιούργημα του αστρολόγου Ρίτσαρντ Νόλαν από το 1979.

Μάλιστα, επειδή ο Ιανουάριος έχει δύο πανσελήνους, ο Φεβρουάριος δεν θα έχει καμία, κάτι που έχει να συμβεί από το 1999.

Και ολική έκλειψη υπερ-Σελήνης

Σήμερα υπήρξε επίσης ολική έκλειψη υπερ-Σελήνης, στη διάρκεια της οποίας τρία φαινόμενα σχεδόν συνέπεσαν: η πανσέληνος, το κοντινό πλησίασμα του δορυφόρου μας στη Γη και η ολική έκλειψη της Σελήνης.

Η έκλειψη διήρκησε περίπου τρεισήμισι ώρες, ήταν ορατή κυρίως από την κεντρική και ανατολική Ασία, την Ινδονησία και την Αυστραλία.

Στην Ελλάδα η έκλειψη έφθασε στο αποκορύφωμά της, δηλαδή η Σελήνη βρέθηκε στο σημείο πιο κοντά στο κέντρο της σκιάς της Γης, περίπου στις 15:30, όταν το φεγγάρι ήταν ακόμη κάτω από τη γραμμή του ορίζοντα, καθώς θα ανέτειλε λίγο πριν από τις 18:00. Αυτό είχε ως συνέπεια το φαινόμενο να μην είναι άμεσα ορατό στη χώρα μας.

Η σημερινή πανσέληνος είναι η δεύτερη του Ιανουαρίου, καθώς είχε προηγηθεί η πανσέληνος και η σούπερ-Σελήνη της Πρωτοχρονιάς, αλλά τότε δεν υπήρχε έκλειψη του φεγγαριού.

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.