Σε κανονική τροχιά τίθεται εκ νέου, με απόφαση της Ολομελείας του Συμβουλίου της Επικρατείας, η «εκκαθάριση εν λειτουργία» του Οργανισμού Αστικών Συγκοινωνιών Θεσσαλονίκης (ΟΑΣΘ), που είχε «παγώσει» τον περασμένο Αύγουστο.

Σήμερα, το Τμήμα Αναστολών του ΣτΕ – σε σχηματισμό Ολομέλειας – με πρόεδρο τον Νικόλαο Σακελλαρίου και εισηγητή τον σύμβουλο Επικρατείας Ηλία Μάζο, απέρριψε τις αιτήσεις επτά πρώην μετόχων του ΟΑΣΘ που ζητούσαν να ανασταλεί προσωρινά η οικεία υπουργική απόφαση και ο νόμος 4482/2017, αναφορικά με «το νέο ρυθμιστικό πλαίσιο για τις αστικές συγκοινωνίες στην περιφερειακή ενότητα της Θεσσαλονίκης».
Οι σύμβουλοι Επικρατείας απέρριψαν τις αιτήσεις αναστολών, καθώς δεν συντρέχουν οι προϋποθέσεις για τη χορήγησή της, αφού δεν παρίσταται προδήλως βάσιμη.
Οι ίδιοι επισημαίνουν στις αποφάσεις τους, ως προς την οικονομική ζημιά που επικαλούνται οι πρώην μέτοχοι, ότι δεν είναι αρμοδιότητα του ΣτΕ, αλλά των Πολιτικών δικαστηρίων. Τέλος, σημειώνεται στις δύο αποφάσεις αναστολών, σχετικά με την ηθική βλάβη την οποία επικαλούνται οι επτά πρώην μέτοχοι (εκ της αποφάσεως), ότι δεν συνιστά λόγο χορήγησης της αιτουμένης αναστολής.
Την προσεχή Παρασκευή, θα συζητηθεί ενώπιον της Ολομέλειας του ΣτΕ, η αίτηση των 399 πρώην μετόχων οι οποίοι ζητούν να ακυρωθεί, ως αντισυνταγματική, αντίθετη στην Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΔΣΑ) και ως παράνομη, τόσο η επίμαχη υπουργική απόφαση, όσο και ο ίδιος νόμος. Πρόεδρος της Ολομέλειας του ΣτΕ θα είναι και πάλι ο Νικόλαος Σακελλαρίου και εισηγητής ο σύμβουλος Επικρατείας Ηλίας Μάζος.