Το έντονο άρωμα των «ΒορΟινών» με τους οίνους και τα αποστάγματα των 25 οινοπαραγωγών της ένωσης «Οίνοι Βορείου Ελλάδος» ξεσήκωσε, όπως συνηθίζει, τους οινο-λάτρεις της Αθήνας -και όχι μόνο- αφού αρκετοί funs του βορειοελλαδίτικου αμπελώνα φρόντισαν να έρθουν από την υπόλοιπη ηπειρωτική και νησιωτική Ελλάδα αλλά και το εξωτερικό, από Αγγλία, Γερμανία και Ελβετία.
Για ένα διήμερο, Κυριακή 28 και Δευτέρα 29 Ιανουαρίου, γευτήκαμε το παρελθόν, το παρόν και το μέλλον του ότι αποκαλούμε «κρασί από τη βόρειο Ελλάδα», μέσα από μια σειρά οινοποιείων μεταξύ των οποίων,
τα πιο δημοφιλή κτήματα της χώρας αλλά και πολλών ιδιαίτερα promising.
Στο παρελθόν μας γύρισε ο master of wine Γιάννης Καρακάσης μέσα από μία μυσταγωγική γευσιγνωσία τεσσάρων «ομάδων» κρασιών από τις πρώτες σοδειές που κυκλοφόρησαν, παρουσιάζοντάς μας θρυλικές ετικέτες της οινικής ιστορίας του τόπου μας.
Στην πρώτη ομάδα (flight) ο χρόνος αλλά και η καρδιά μας σταμάτησαν για λίγο να χτυπούν αφού στα ποτήρια μας είχαμε Νάουσα 1984 από το Βαένι, Grande Reserve 1985 από τη Μπουτάρη, Κατώγι Μετσόβου 1985 από το Κατώγι Αβέρωφ και Κτήμα Κατσαρού Ερυθρός 1989. Δοκιμάσαμε με σεβασμό και κατάνυξη το ανεκτίμητο, περιεχόμενό τους, σεβάσμιο και σοφό πλέον αλλά εν ζωή και σε εξέλιξη! Αξίζει να σημειωθεί πως οι φιάλες Κατώγι Μετσόβου ήταν οι τελευταίες στην κάβα του οινοποιείου.
Στη δεύτερη ομάδα (flight) ευφρανθήκαμε κυριολεκτικά με Κτήμα Γεροβασιλείου 1992 magnum, Γιανακοχώρι 1995 της Κυρ-Γιάννη, Ραψάνη Επιλεγμένος 1995 magnum της Tsantali και Κτήμα Φουντή 1996. Όλα ζωηρά και ελπιδοφόρα!
Στη συνέχεια η τρίτη ομάδα (flight) αποτέλεσε ένα μικρό δροσιστικό διάλειμμα με λευκά -ναι είχαν ακόμη φρεσκάδα μέσα τους- Μαλαγουζιά 1996 από το Κτήμα Πόρτο Καρράς και Ήδυσμα Δρυός Ασύρτικο 2001 από το Κτήμα Τέχνη Οίνου.
Το ιστορικό μας ταξίδι έκλεισε με νεότερες οινοποιίες που κατάφεραν με τη σοβαρότητα που τις διακρίνει να κλέψουν καρδιές και να καθιερώσουν ετικέτες σύμβολα του Ελληνικού αμπελώνα. Μιλούμε για τον Όβηλο Ερυθρό 2001 από το Κτήμα Βιβλία Χώρα, το Κτήμα Άλφα Ερυθρό 2003 και Γουμένισσα 2007 από το Κτήμα Χατζηβαρύτη.
Παράλληλα, ο master of wine Κωνσταντίνος Λαζαράκης έκλεισε θέσεις σε ένα άλλο οινικό ταξίδι, αυτή τη φορά στο μέλλον σε μία διαδραστική γευσιγνωσία όπου οι συμμετέχοντες έπρεπε να αποφασίσουν για την πορεία και την εξέλιξη των 25 διαφορετικών ετικετών που δοκίμασαν, μία από κάθε οινοποιείο-μέλος της ένωσης οινοπαραγωγών «Οίνοι Βορείου Ελλάδος», για το στυλ τους, τις ποικιλίες, το marketing και ότι άλλο χρειάζεται για να οδηγηθούν με επιτυχία στο αύριο.
Δοκιμάστηκαν μεταξύ αυτών, από δημοφιλείς ετικέτες που είναι συνυφασμένες με το στυλ γεωγραφικών ενδείξεων τοπικών οίνων, όπως το Τέχνη Αλυπίας Λευκός από τη Δράμα, ένα δυνατό χαρμάνι από Sauvignon Blanc και Ασύρτικο, Τρυγίας από τη Νάουσα που αφορά λευκή οινοποίηση Ξινόμαυρου και Primus Zitsa Barrique από τη Ζίτσα με την τοπική ποικιλία Ντεμπίνα, έως πειραματικές ετικέτες που κάποιες από αυτές αναμένεται να κυκλοφορήσουν μετά το 2020.
Εμείς ωστόσο είχαμε την εξαιρετική τιμή και χαρά να τις δοκιμάσουμε από τώρα, ανώνυμες και ατίκετες προς το παρόν και να σας δώσουμε μία μικρή γεύση για μερικά από τα χαρμάνια του μέλλοντος, όπως από το Κτήμα Παυλίδη το χαρμάνι Αγιωργίτικο-Μαυροτράγανο-Λημνιώνα εσοδείας 2016, από την Κυρ-Γιάννη Ξινόμαυρο-Μαυροδάφνη εσοδείας 2013 και από το Κτήμα Βογιατζή Μοσχόμαυρο-Τσαπουρνάκος εσοδείας 2017.
Ας επιστρέψουμε όμως στο παρόν και στην κεντρική εκδήλωση των ΒορΟινών στην Αθήνα με τους οίνους και τα αποστάγματα ορισμένων από τους πιο δημοφιλείς οινοπαραγωγούς μας και να σας ενημερώσουμε για ότι ξεχωρίσαμε από τις ετικέτες που τώρα κυκλοφορούν: Άσπρη Πέτρα από το Κτήμα Στεργίου, ένα χαρμάνι από Sauvignon Blanc με λίγο Riesling, Syrah από το Kitrvs, Ραψάνη BIO και Ραψανη Grande Reserve από την Tsantali με το ασύγκριτο χαρμάνι της περιοχής Ξινόμαυρο-Κρασάτο-Σταυρωτό , Emphasis Asyrtiko από το Κτήμα Παυλίδη, τον λεμονάτο Λευκοτσικνιά από το Κτήμα Βογιατζή, τις Μαλαγουζιές από Κτήμα Γεροβασιλείου, Kitrvs, Κτήμα Πόρτο Καρράς (πρέπει να δοκιμάσετε οπωσδήποτε τη Malagouzia Naked) και την τριανταφυλλένια Alexandra από το Κτήμα Κλαούντια Παπαγιάννη, το ακυκλοφόρητο ακόμη Ροζέ από Ξινόμαυρο της Μπουτάρη και τη ρετσίνα Αφρός της Κεχρή που καθιερώνει παγκοσμίως το στυλ της νέας ρετσίνας (μη ξεχνάμε πως πρόκειται αποκλειστικά για Ελληνικό προϊόν). Φυσικά όλες τις Νάουσες και τα Ξινόμαυρα από το Αμύνταιο (ιδιαίτερα ενδιαφέρον το Μαύρο, το νεαρό Ξινόμαυρο από την Έλινος), τα αφρώδη της Ζίτσας, τα αεριστά σιατιστινά γλυκά από το κτήμα Δύο Φίλοι. Για το τέλος ως είθισται αφήσαμε τα αποστάγματα. Εξαιρετικά αποστάγματα βρήκαμε εδώ, διπλής απόσταξης, απλά και παλαιωμένα, με βάθος και φιλοσοφία!
Case study αποτελούν τα ΒορΟινά και έχει πάντα κανείς τόσα να μάθει, να ξεχωρίσει και να μεταδώσει από αυτά. Ελπίζουμε πως καταφέραμε να σας μεταφέρουμε λίγο από το κλίμα τους και να σας ιντριγκάρουμε ώστε να πραγματοποιήσετε ένα δικό σας ταξίδι στον βορειοελλαδίτικο αμπελώνα προγραμματίζοντας κάποια οινοτουριστική εξόρμηση στα οινοποιεία των ΒορΟινών, στους Δρόμους του Κρασιού της Βορείου Ελλάδος, και εάν αυτό δεν είναι εφικτό, να θυμάστε πως μπορείτε πάντα να ταξιδεύετε με ένα ποτήρι κρασί ΒορΟινών.