Η αντίστροφή μέτρηση για την έναρξη των stress tests στα οποία θα συμμετάσχουν οι ελληνικές τράπεζες, ξεκινά σήμερα Τετάρτη, με τη δημοσιοποίηση από την Ευρωπαϊκά Τραπεζική Αρχή (EBA) των παραδοχών των ασκήσεων στις οποίες θα υποβληθεί ο εγχώριος κλάδος.
Σύμφωνα με ορισμένες πληροφορίες, οι υποθέσεις που υιοθετούνται για την πορεία της οικονομίας, στη βάση των οποίων θα «στρεσαριστούν» τα μεγέθη των τεσσάρων συστημικών ομίλων (Alpha Bank, Εθνική Τράπεζα, Eurobank, Τράπεζα Πειραιώς), είναι ήπιες.
Στο πλαίσιο αυτό, εκτιμούν οι ίδιοι κύκλοι, δεν υπάρχει σοβαρός λόγος ανησυχίας για το αποτέλεσμα του ελέγχου, που θα ανακοινωθεί κατά πάσα πιθανότητα το Μάιο, σημειώνοντας ότι πολύ δύσκολα θα προκύψει ανάγκη για τη διενέργεια άμεσων αυξήσεων κεφαλαίου.
Παρά το γεγονός ότι ο SSM, ο εποπτικός βραχίονας της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), κρατά κλειστά τα χαρτιά του και στις επαφές του με τους έλληνες τραπεζίτες είναι ιδιαίτερα αυστηρός σε σχέση με την επίτευξη των επιχειρησιακών στόχων που έχουν τεθεί, αναμένουν ότι με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, το εγχώριο σύστημα θα λάβει πιστοποιητικό φερεγγυότητας σε αυτή τη δοκιμασία, έστω και με αστερίσκους.
Όπως εξηγούν, οι τραπεζικές διοικήσεις θα κληθούν να υποβάλουν στις εποπτικές αρχές σχέδια διετίας, για την ενίσχυση των δεικτών κεφαλαιακής τους επάρκειας στα επιθυμητά επίπεδα.
Τα πλάνα αυτά θα περιλαμβάνουν κινήσεις εσωτερικής δημιουργίας κεφαλαίου, με μείωση του ενεργητικού των ελληνικών ομίλων και περιορισμό του λειτουργικού τους κόστους, ώστε να ενισχυθεί η οργανική τους κερδοφορία.
Οι λόγοι της αισιοδοξίας
Αναλυτικότερα, τραπεζικές πηγές είναι αισιόδοξες για το αποτέλεσμα των stress tests για τους ακόλουθους λόγους:
– Οι δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας του συστήματος, παρά το γεγονός ότι ένα μεγάλο μέρος τους περιλαμβάνει τον αναβαλλόμενο φόρο, που εξαρτάται από την κερδοφορία των επόμενων χρήσεων, είναι από τους υψηλότερους στην Ευρώπη, φτάνοντας σε επίπεδο συστήματος το 17%. Αρα οι τράπεζες ξεκινούν από πολύ καλύτερη βάση.
– Το μακροοικονομικό περιβάλλον είναι πολύ καλύτερο τόσο σε σχέση με το 2015 όσο και σε σύγκριση με τις υποθέσεις του βασικού σεναρίου των ασκήσεων της ίδιας χρονιάς.
– Το νομοθετικό πλαίσιο για τη διαχείριση των επισφαλειών είναι σχεδόν ολοκληρωμένο, δίνοντας τη δυνατότητα στις τράπεζες μέσω πλειστηριασμών, πωλήσεων χαρτοφυλακίων και ρυθμίσεων με το εργαλείο του εξωδικαστικού συμβιβασμού, να μειώσουν ταχύτερα τους δείκτες μη εξυπηρετούμενων δανείων.
– Οι τράπεζες μέχρι στιγμής κινούνται εντός των στόχων ανάκτησης των προβληματικών χορηγήσεων, ενώ ορισμένες από αυτές έχουν συμφωνήσει με τον εποπτικό βραχίονα της ΕΚΤ, τον SSM, για πιο φιλόδοξες επιδόσεις, σε σχέση με αυτές που είχαν αρχικώς καθοριστεί.
– Οι τέσσερις συστημικοί όμιλοι έχουν εκτελέσει με επιτυχία το μεγαλύτερο μέρος των σχεδίων αναδιάρθρωσης για τα οποία έχουν δεσμευθεί στον SSM, ενισχύοντας με τον τρόπο αυτόν περαιτέρω τους δείκτες κεφαλαιακής τους επάρκειας.
– Εχουν ήδη ξεκινήσει την επανασύνδεσή τους με τις αγορές, με τις πρώτες εκδόσεις καλυμμένων ομολόγων και τιτλοποιήσεις δανείων, αλλά και με το άνοιγμα της αγοράς των repos από το φθινόπωρο του 2016.
Ο μόνος προβληματισμός που υπάρχει σχετίζεται με την αξία των εγγυήσεων, κυρίως ακίνητα, που εμφανίζεται στους ισολογισμούς των ελληνικών ομίλων.
Εάν ο επόπτης κρίνει ότι οι τιμές στα βιβλία των τραπεζών είναι υψηλές και δεν αντικατοπτρίζουν τις τάσεις της αγοράς σήμερα, θα επιβάλει την αναπροσαρμογή τους.
Σε αυτήν την περίπτωση θα προκύψει κενό στην κάλυψη των εξασφαλισμένων δανείων, το οποίο θα πρέπει να καλυφθεί με πρόσθετες έκτακτες προβλέψεις, που θα πιέσουν τα αποτελέσματα των τραπεζών.