Επιτροπή Θεσμών & Διαφάνειας: Νέα «κόντρα» για την κλήτευση Καμμένου

Νέα «κόντρα» σημειώθηκε στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής σχετικά με την κλήτευση του Π.

Νέα «κόντρα» σημειώθηκε στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής σχετικά με την κλήτευση του Π. Καμμένου, του ΥΠΕΞ Ν. Κοτζιά, τον φερόμενο ως «μεσάζοντα» και όσους ακόμα εμπλέκονται στην υπόθεση πώλησης οπλικών συστημάτων στην Σαουδική Αραβία.

Αυτή την φορά η πλειοψηφία απέρριψε το σχετικό αίτημα της ΝΔ με το επιχείρημα ότι η Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας είναι αναρμόδια και ότι σύμφωνα με τον Κανονισμό της Βουλής την αποκλειστική αρμοδιότητα για θέματα εξοπλιστικά και την άρα την κλήτευση του κ. Καμμένου και όσων ακόμα εμπλέκονται στην υπόθεση την έχει η Επιτροπή Εξοπλιστικών Προγραμμάτων της Βουλής.

Το επιχείρημα αυτό προκάλεσε σφοδρές αντιδράσεις από την πλευρά της ΝΔ και της ΔΗΣΥ που κατηγόρησαν την πρόεδρο της Επιτροπής, Τασία Χριστοδουλοπούλου, για συγκάλυψη και καταπάτηση των δικαιωμάτων που δίνει ο Κανονισμός της Βουλής στην μειοψηφία.

Ωστόσο, η κυρία Χριστοδουλοπούλου απτόητη προκάλεσε την αντιπολίτευση αν θέλει να ζητήσει εξεταστική επιτροπή.

Μάλιστα η προσπάθειά της να θέσει σε ψηφοφορία την πρότασή της για απόρριψη του αιτήματος που έχει καταθέσει η ΝΔ, όξυνε περαιτέρω το κλίμα με αποτέλεσμα να κάνει πίσω και να παραπέμψει το θέμα στην Επιστημονική Υπηρεσία της Βουλής προκειμένου εκείνη να αποφανθεί εάν η Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας μπορεί να καλεί όποιον επιθυμεί.

Η κλιμάκωση των ενεργειών της κυρίας Χριστοδουλοπούλου προκάλεσε ακόμα μεγαλύτερες αντιδράσεις με αποτέλεσμα να αποχωρήσουν ΝΔ και ΔΗΣΥ.

Εκ μέρους της ΝΔ ο Μ. Βορίδης έκανε λόγο για «χονδροειδή και απαράδεκτη παραβίαση του Κανονισμού της Βουλής». «Έχετε βρει την ιδανική φάμπρικα για να καταργήσετε τις αρμοδιότητες της Επιτροπής Θεσμών και τα δικαιώματα της μειοψηφίας. Σας έχουν πιάσει με τη γίδα στην πλάτη και δεν ξέρετε τι να κάνετε. Τι άλλο θα κάνετε για να καλύψετε τον Καμμένο; Έλεος! Δεν δέχομαι να αποφασίσει η πλειοψηφία για αίτημα της μειοψηφίας», είπε χαρακτηριστικά. Ενώ βουλευτής της ΝΔ Χ. Αθανασίου έκανε λόγο για «πραξικόπημα», τονίζοντας ότι «είναι ντροπή για το ελληνικό κοινοβούλιο». «Θα τρίζουν τα κόκκαλα του Ηλία Ηλίου, του Παπανδρέου και του Καραμανλή», είπε.

Είναι ενδεικτικός ο διάλογος του κ. Βορίδη με την πρόεδρο της Επιτροπής Θεσμών:

Μ. Βορίδης: «Εμείς εδώ ελέγχουμε τα πράγματα όπως έχουν γίνει. Πρόκειται για μια αγοραπωλησία στην οποία εμπλέκεται και ο πρωθυπουργός. Μια αγοραπωλησία με πλαστά χαρτιά. Τώρα λέτε ότι αρμόδια είναι η Επιτροπή Εξοπλιστικών. Μα η Επιτροπή Θεσμών εξετάζει ζητήματα διαφάνειας. Καταργείτε το δικαίωμα της μειοψηφίας».


Τ. Χριστοδουλοπούλου
: «Μην τα δραματοποιείτε»


Μ. Βορίδης
: «Μα βέβαια. Έτσι κάνετε. Κάθε φορά που η μειοψηφία θα καταθέτει ένα ανάλογο αίτημα θα λέτε ότι η επιτροπή δεν έχει αρμοδιότητα. Συγκαλύπτετε τον κ. Καμμένο και παίρνετε μεγάλη ευθύνη».

Τ. Χριστοδουλοπούλου
: Έχει ασχοληθεί και η Δικαιοσύνη και η Βουλή. Δεν νομίζω ότι περιμένουν από εμάς…».

Εξίσου σφοδρά ήταν τα πυρά που εξαπέλυσε και ο τέως πρόεδρος του ΠαΣοΚ Ευ. Βενιζέλος ζητώντας την εφαρμογή του Κανονισμού της Βουλής. «Το δικαίωμα της μειοψηφίας γίνεται αυτομάτως δεκτό. Δεν τίθεται σε ψηφοφορία πλειοψηφίας. Εσείς θέλετε να συγκαλύψετε τον κυβερνητικό σας εταίρο και το κάνετε με ωμότητα», είπε στην πρόεδρο της Επιτροπής καλώντας την να μην καταστρατηγεί τον Κανονισμό. «Αποχωρώ καταγγέλλοντας τη στάση σας και επισημαίνω ότι έχετε ναρκοθετήσει την λειτουργία ενός θεμελιώδους θεσμού. Προτάξτε και τα στήθη σας για να προστατέψετε τον κ. Καμμένο αλλά μην καταστρέφετε τη λειτουργία του θεσμικού κράτους δικαίου», είπε φανερά εκνευρισμένος ο κ. Βενιζέλος.

Ο διάλογος είναι χαρακτηριστικός για την αντιπαράθεση που υπήρξε:

Ευ. Βενιζέλος: «Υποβαθμίζετε την επιτροπή σε μια επιτροπή του τίποτα. Την επιτροπή Εξοπλιστικών την εισηγήθηκα εγώ. Εκεί εμφανίζονται στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων που εισηγούνται για λόγους στρατιωτικούς την ανάγκη μια προμήθειας. Όταν με αφορμή μια προμήθεια αποκαλύπτονται θέματα διαφάνειας δεν αφορούν την επιτροπή Εξοπλιστικών, αλλά τον δημόσιο βίο. Άρα δεν έχει καμία σχέση η Επιτροπή Εξοπλιστικών. Το θέμα δεν είναι η προμήθεια. Το θέμα είναι τα μεγάλα προβλήματα διαφάνειας που έχουν προκύψει από την πώληση αυτή».


Τ. Χριστοδουλοπούλου
: «Εγώ δεν θεωρώ ότι υπονομεύω το έργο τη επιτροπής. Ούτε αμφισβητώ τα δικαιώματα της μειοψηφίας. Θέλω να οριοθετήσω τις αρμοδιότητές μας. Δεν θα κάνουμε εδώ παρέλαση του υπουργικού συμβουλίου. Το θέμα συζητήθηκε με άνεση στην Ολομέλεια και η Δικαιοσύνη ερευνά αυτεπάγγελτα τυχόν ελλείψεις».

ΝΔ: «Προσπάθεια συγκάλυψης του σκανδάλου Καμμένου»

«Η Κυβέρνηση θα πρέπει τελικά να απαντήσει σε κάτι πολύ απλό: αν όντως πιστεύει ότι δεν υπάρχει κανένα σκάνδαλο γιατί οι βουλευτές της κάνουν ό,τι μπορούν για να μην διερευνηθεί η υπόθεση;» αναφέρει σε ανακοίνωση της η Νέα Δημοκρατία για την υπόθεση της Σαουδικής Αραβίας.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της ΝΔ: «με τρόπο σκανδαλώδη συνεχίζεται πλέον η προσπάθεια συγκάλυψης του σκανδάλου Καμμένου από την κυβερνητική πλειοψηφία των ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ. Στη συζήτηση που έγινε σήμερα στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας η Νέα Δημοκρατία επανέφερε το αυτονόητο αίτημά της για την κλήση όλων των εμπλεκόμενων προσώπων, συμπεριλαμβανομένων του κ. Πάνου Καμμένου, αλλά και του μεσάζοντα και καταδικασμένου για λαθρεμπόριο, Βασίλη Παπαδόπουλου».

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της αξιωματικής αντιπολίτευσης: «Οι βουλευτές των ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, ωστόσο, εφηύραν ξαφνικά ένα νέο επιχείρημα μήπως και αποφύγουν την κλήση των εμπλεκομένων, ισχυριζόμενοι τάχα ότι η επιτροπή δεν έχει αρμοδιότητα επί του θέματος. Το επιχείρημα αυτό από μόνο του εκθέτει τα πραγματικά κίνητρα των βουλευτών της πλειοψηφίας, και της Προέδρου της επιτροπής κυρίας Τασίας Χριστοδουλοπούλου, καθώς υπενθυμίζεται ότι με τρόπο τελείως προσχηματικό, και σε προηγούμενη συνεδρίαση της επιτροπής οι ίδιοι βουλευτές είχαν επικαλεστεί διαδικαστικά ζητήματα για να απορρίψουν την αίτηση της Νέας Δημοκρατίας. Τότε μάλιστα είχαν ζητήσει τη γνωμοδότηση του Επιστημονικού Συμβουλίου το οποίο όμως τάχθηκε υπέρ της πρότασης της Νέας Δημοκρατίας, δηλαδή της δυνατότητας κλήσης των εμπλεκομένων στο σκάνδαλο Τσίπρα – Καμμένου».

Η ΝΔ τέλος σημειώνει τη δήλωση του βουλευτή και μέλους της Επιτροπής, Μάκη Βορίδη για το θέμα στην οποία ανέφερε: «Έχουν εκτεθεί ανεπανόρθωτα. Φαλκιδεύουν τη Δημοκρατία. Κάνουν ό,τι μπορούν εναντίον του Κανονισμού της Βουλής, προκειμένου να μην ασκηθούν τα δικαιώματα της μειοψηφίας. Είναι ντροπή αυτό το οποίο κάνει η κοινοβουλευτική πλειοψηφία».

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.