Η ελληνική πρόταση προς την πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας (πΓΔΜ) αλλά και προς τον ειδικό απεσταλμένο του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ, Μάθιου Νίμιτς, σχετικά με το ονοματολογικό φαίνεται ότι θα είναι η σύναψη ενός συμφώνου στο οποίο η Αθήνα επιθυμεί να ενταχθούν όλα τα ζητήματα της χρονίζουσας εκκρεμότητας.
Αυτό δήλωσε ο υπουργός Νίκος Κοτζιάς σε συνέντευξή του το βράδυ της Δευτέρας 29 Ιανουαρίου στην ΕΡΤ, προσθέτοντας ότι η Αθήνα θα επιθυμούσε το όνομα που θα επιλεγεί να είναι στη σλαβική γλώσσα και αμετάφραστο.
Από την άποψη αυτή, οι τέσσερις εκ των πέντε προτάσεων Νίμιτς ήδη καλύπτουν την Αθήνα. Το ενδιαφέρον στοιχείο είναι, κάτι που έχει εξαρχής επισημανθεί, ότι ένα όνομα στα σλαβικά «γέρνει την πλάστιγγα» σε σημαντικό βαθμό στα θέματα της ταυτότητας, ενδεχομένως και της εθνικότητας που θα αναγράφεται στα διαβατήρια των πολιτών του γειτονικού κράτους.
Αξιοσημείωτη αλλά και ορθή στο σημείο αυτό ήταν η επισήμανση του κ. Κοτζιά ότι στο θέμα της γλώσσας η σθεναρή θέση της πΓΔΜ έχει και ισχυρή νομική βάση, καθώς η γλώσσα αυτή έχει λάβει νομική αναγνώριση στο πλαίσιο των Ηνωμένων Εθνών.
Φυσικά, η πρόταση ενός Συμφώνου από την Ελλάδα δεν θα λύσει αυτομάτως το πρόβλημα. Προτάσεις θα υποβάλλει και η σκοπιανή πλευρά που μέχρι στιγμής δεν είναι ευρύτερα γνωστές. Κρίσιμο όμως παραμένει το ερώτημα αν και με ποιο τρόπο θα επιδιωχθούν αλλαγές στο Σύνταγμα της γειτονικής χώρας.
Ο κ. Κοτζιάς αναγνώρισε τις δυσκολίες που υπάρχουν για κάτι τέτοιο, ενώ υπήρξε πολύ προσεκτικός σχετικά με το ποια και πόσα είναι τα άρθρα με αλυτρωτικό περιεχόμενο – σε αντίθεση με τη σωρεία ανακριβειών που έχουν εσχάτως καταγραφεί στα ελληνικά μέσα ενημέρωσης. Φειδωλός υπήρξε επίσης σχετικά με τη χρονική στιγμή μίας συνταγματικής αλλαγής στα Σκόπια.
Παράλληλα, δεν είναι σαφές (άλλωστε είναι πολύ νωρίς για κάτι τέτοιο) ποια μορφή και ποιο νομικό μανδύα θα λάβει ένα τέτοιο σύμφωνο.
Οι διεθνείς συμφωνίες μπορούν να λάβουν διάφορες μορφές.
Δεν αποκλείεται επίσης να υπάρχει προτίμηση σε ένα Σύμφωνο όπως αυτό που πρόσφατα υπέγραψαν τα Σκόπια με τη Σόφια – θέση την οποία επίσης υποστηρίζουν ορισμένα αλβανικά κόμματα της πΓΔΜ, όπως το συγκυβερνών DUI.
Κατά τα λοιπά, ο υπουργός Εξωτερικών επιβεβαίωσε αυτό που είχε γράψει «Το Βήμα» την περασμένη Κυριακή, ότι, δηλαδή, η κυβέρνηση επιδιώκει μία συμφωνία που θα δίνει προοπτική στις διμερείς σχέσεις, στο πρότυπο εκείνης που επεδίωκε η κυβέρνηση Σημίτη την περίοδο 2000-2001.