Το σχέδιο του Προεδρικού Διατάγματος για το Μητροπολιτικό Πάρκο στο Ελληνικό απασχόλησε σήμερα – πρώτη φορά – την Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας. Υπό την προεδρία του προέδρου του ανώτατου δικαστηρίου κ. Νικόλαου Σακελλαρίου και με εισηγητή τον πάρεδρο κ. Δημήτρη Βασιλειάδη, πραγματοποιήθηκε ακρόαση πλείστων όσων εμπλεκομένων στην υπόθεση – παραγόντων της διοίκησης, καθηγητών του ΕΜΠ, εκπροσώπων τεχνικών εταιρειών -, χωρίς ωστόσο η Ολομέλεια να εισέλθει σε θέματα ουσίας, κάτι που αναμένεται να γίνει σε ακόλουθες διασκέψεις.
Η Ολομέλεια, η οποία καλείται να αποφανθεί για τη συνταγματικότητα και νομιμότητα του σχεδίου, ως προς τους όρους δόμησης που προβλέπει το Διάταγμα, και σειρά άλλων κρίσιμων θεμάτων, ενημερώθηκε επί περίπου δυόμιση ώρες, βάσει χάρτη, για το μέλλον της έκτασης του Ελληνικού.
Στη νέα – κεκλεισμένων των θυρών – διάσκεψη, την ημερομηνία της οποίας θα ορίσει ο πρόεδρος κ. Σακελλαρίου, θα συμμετάσχουν αποκλειστικά δικαστές, ενώ ουδείς είναι σε θέση στη φάση αυτή να εκτιμήσει τον συνολικό αριθμό των διασκέψεων που απαιτούνται για την τελική κρίση της Ολομελείας.
Αξίζει να σημειωθεί ότι εφόσον το ΣτΕ ανάψει το «πράσινο φως» στην επένδυση, τα πρώτα έργα αναμένεται να ξεκινήσουν εντός του 2018.
Το σχέδιο
Σύμφωνα με το σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος, έξι κτίρια- τοπόσημα θα έχουν ύψος έως τα 200 μέτρα, ενώ τα λοιπά ψηλά κτίρια που προβλέπονται κατ’ εξαίρεση δεν θα ξεπερνούν τα 50 μέτρα.
Το επίμαχο σχέδιο προβλέπει μεταξύ άλλων τους όρους για την προστασία και ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς, με ενδεικτικό το ακρωτήρι του Αγίου Κοσμά, το οποίο αποτελεί τμήμα του ομώνυμου οριοθετημένου αρχαιολογικού χώρου, συμπεριλαμβανομένου του μεταβυζαντινού ναού των Αγίων Κοσμά και Δαμιανού, το οποίο διαμορφώνεται σε επισκέψιμο αρχαιολογικό χώρο.
Επίσης, το υφιστάμενο νεώτερο μνημείο «Αγγλικό υπόστεγο (Παγόδα)», εντάσσεται κατά το στάδιο έγκρισης της πολεοδομικής μελέτης σε αυτόνομο οικοδομικό τετράγωνο, πανταχόθεν ελεύθερο, με χρήσεις πολιτισμού.
Σε σχέση με την ανάπτυξη του Μητροπολιτικού Πόλου Ελληνικού-Αγίου Κοσμά καθορίζονται, μεταξύ άλλων, τα πολεοδομικά μεγέθη ως εξής:
-Μέγιστη επιτρεπόμενη δόμηση: 2.700.000 τ.μ., στην οποία περιλαμβάνεται και η δόμηση των υφιστάμενων διατηρητέων κτιρίων και των υφιστάμενων και διατηρούμενων κοινωφελών χρήσεων και εγκαταστάσεων υποδομών. Η μέγιστη επιτρεπόμενη κάλυψη ορίζεται σε 35% στο σύνολο της έκτασης του Μητροπολιτικού Πόλου. Στην περιοχή του παρακτίου μετώπου του Μητροπολιτικού Πόλου, η μέγιστη επιτρεπόμενη κάλυψη στο σύνολο αυτής ορίζεται σε 15%, με την οποία εξασφαλίζεται η δημιουργία αδόμητου ελεύθερου μετώπου μήκους ενός χιλιομέτρου και διευκολύνονται οι έξοδοι του Μητροπολιτικού Πάρκου Πρασίνου και Αναψυχής προς τη θάλασσα. Στο Μητροπολιτικό Πάρκο Πρασίνου και Αναψυχής η κάλυψη των, πάσης φύσεως, μόνιμων κτιρίων δεν μπορεί να υπερβαίνει το 10% της συνολικής επιφανείας αυτού.
-Στον Μητροπολιτικό Πόλο Ελληνικού-Αγίου Κοσμά δημιουργείται ενιαίο και ανοιχτό στο κοινό Μητροπολιτικό Πάρκο Πρασίνου και Αναψυχής, εκτάσεως 2.000.569 τ.μ.