Για αρνητισμό κατηγορεί το υπουργείο Υγείας του οπτικούς-οπτομέτρες αναφορικά με την υπογραφή της νέας σύμβασης με τον ΕΟΠΥΥ. Οι οπτικοί έχουν αρνηθεί να υπογράψουν τη σύμβαση χαρακτηρίζοντας την «φάντασμα», ενώ το υπουργείο υποστηρίζει ότι αυτή οδηγεί σε καλύτερη εξυπηρέτηση των πολιτών και εξορθολογισμό δαπανών.
Τι προβλέπει η σύμβαση
Με τη νέα σύμβαση, αντί ο ασφαλισμένος να πληρώσει πρώτα την δαπάνη (έως 100 ευρώ) για αγορά γυαλιών και στη συνέχεια να καταθέσει τα δικαιολογητικά για να πάρει πίσω τα χρήματα από τον ΕΟΠΥΥ, καταργείται η προπληρωμή προς αποφυγή συνωστισμού για την κατάθεση των δικαιολογητικών αποζημίωσης.
Επίσης, ο ΕΟΠΥΥ θα καλύπτει ετησίως για οπτικά είδη δαπάνη 47 εκατομμύρια ευρώ. Σε περίπτωση υπέρβασής του οι πάροχοι θα καλούνται να επιστρέφουν τη διαφορά ανάλογα με τον τζίρο τους (clawback).
Αντιδρούν οι οπτικοί
Ωστόσο, οι οπτικοί-οπτομέτρες αρνούνται να υπογράψουν τη νέα σύμβαση θεωρώντας αφενός το ποσό των 100 ευρώ ανά τέσσερα χρόνια για αγορά γυαλιών μικρό, αφετέρου «ξεπούλημα» των οπτικών ειδών ως επιχειρηματίες προκαταβάλλουν 24% ΦΠΑ στα 100 ευρώ και έχουν 10% περαιτέρω παρακράτηση και clawback αν το ποσό υπερβαίνει το ετήσιο όριο που έχει καθορίσει ο ΕΟΠΥΥ και τελικά θα πληρώνονται με μεγάλη καθυστέρηση.
Μάλιστα, υπενθυμίζουν ότι ο ΕΟΠΥΥ τους χρωστάει εκατομμύρια ευρώ από προηγούμενες συμβάσεις.
Τι υποστηρίζει το υπουργείο Υγείας
Το υπουργείο Υγείας με ανακοίνωσή του κάνει λόγο για «αρνητική στάση» των οπτικών και υποστηρίζει ότι θα πληρώνονται εντός του προγραμματισμένου χρονοδιαγράμματος και των ορίων της σύμβασης, όπως οι υπόλοιποι 25.000 πάροχοι του ΕΟΠΥΥ, των οποίων η πληρωμή γίνεται πολλές φορές σε διάστημα μικρότερο των 90 ημερών.
Επίσης, υποστηρίζει ότι μέσω της νέας σύμβασης «θα εκλείψουν παραβατικές συμπεριφορές μέσα από τον έλεγχο που θα ασκείται στο πλαίσιο της σύμβασης. Με αυτό τον τρόπο θα καταπολεμηθούν φαινόμενα διασπάθισης δημόσιου χρήματος».
Και πετώντας το μπαλάκι στους οπτικούς καταλήγει αναφέροντας ότι «θα περιμέναμε από τον κλάδο των Οπτομετρών να δείξει περισσότερη ειλικρίνεια στη δημόσια συζήτηση».