Δύο ξεχωριστές αιτήσεις για τη παροχή άδειας χρήσης της πλατείας Συντάγματος την Κυριακή έχουν κατατεθεί στον δήμο Αθηναίων. Συγκεκριμένα οι δύο αιτήσεις που έχουν υποβληθεί είναι :
α) από τον κ. Δημήτριο Μιχάκη, ο οποίος κατά δήλωσή του εκπροσωπεί τα σωματεία «Ελληνορθόδοξο Κίνημα Σωτηρίας», «Πολιτιστικό Οδοιπορικό», την «Παμμακεδονική Ένωση Αυστραλίας», την «Επιστημονική Επιτροπή Εθνικών Ζητημάτων» και τον σύλλογο «Οι μωμόγεροι».
β) από τη «Συντονιστική Επιτροπή Πανεθνικού –Παλλαϊκού Συλλαλητηρίου Παμμακεδονικών Ενώσεων Υφηλίου» στην πλατεία Συντάγματος στις 4 Φεβρουαρίου 2018»
Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Δήμου Αθηναίων, κατά την πρώτη, χθεσινή συνάντηση, με την αρμόδια Αντιδήμαρχο Νέλλη Παπαχελά στο Δημαρχείο, δεν κατέστη δυνατή η συμφωνία μεταξύ των ενδιαφερομένων για την παροχή μίας άδειας.
Αν και στην συνάντηση που έχει προγραμματισθεί για σήμερα δεν υπάρξει αποτέλεσμα, τότε θα πραγματοποιηθεί κλήρωση.
Το συλλαλητήριο έχει προγραμματιστεί για τις δύο το μεσημέρι ενώ εκτός από τους Αθηναίους, αναμένεται να συμμετάσχουν διαδηλωτές από διάφορες περιοχές – κυρίως της βόρειας Ελλάδας – οι οποίοι θα έρθουν στην πρωτεύουσα με δεκάδες πούλμαν.
Στο συλλαλητήριο θα απευθύνει χαιρετισμό – πιθανότατα με ηχογραφημένο μήνυμα – ο Μίκης Θεοδωράκης ενώ ένας από τους ομιλητές θα είναι και ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Γιώργος Πατούλης.
Το παρών θα δώσουν και εκπρόσωποι του πολιτικού κόσμου χωρίς ακόμη να έχει γίνει σαφές το εύρος της συμμετοχής. Είναι βέβαιο ότι θα παρευρεθούν αρκετοί βουλευτές των ΑΝΕΛ, ορισμένοι βουλευτές της ΝΔ, ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων Βασίλης Λεβέντης κ.α. Δυναμικών παρών αναμένεται και από εκπροσώπους της Εκκλησίας, μετά την τελευταία απόφαση της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου στην οποία δόθηκε το … ελεύθερο σε όσους ιεράρχες θέλουν να συμμετάσχουν.
«Αυτό που θα γίνει την Κυριακή θα είναι μοναδικό. Ο κόσμος που θα συγκεντρωθεί θα είναι πολλαπλάσιος σε σχέση με τη Θεσσαλονίκη και θα έχει ως βάση το ένα εκατομμύριο», δήλωσε στο πρωί της Τρίτης, ένας εκ των διοργανωτών Στέργιος Καλόγερος.
Ο κ. Πατούλης, από την πλευρά του ανέφερε ότι «θα είμαστε εκεί για να προασπίσουμε την ελληνικότητα της Μακεδονίας» ενώ αναρωτήθηκε γιατί η Ελλάδα βιάζεται για την επίλυση του ονοματολογικού, την ώρα που η γειτονική χώρα – όπως είπε – γράφει στο σύνταγμά της για τη «μεγάλη Μακεδονία».