Αμερικανική μελέτη που δημοσιεύεται στο επιστημονικό έντυπο Journal of the American Geriatrics Society αποδεικνύει ότι η αερόβια άσκηση είναι ικανή να καθυστερήσει και να βελτιώσει τα συμπτώματα της νόσου Αλτσχάιμερ.
Οι ερευνητές αξιολόγησαν στοιχεία από 19 ήδη δημοσιευμένες μελέτες που είχαν αναλύσει την επίδραση της σωματικής άσκησης στη γνωστική λειτουργικότητα ηλικιωμένων ατόμων πυο κινδύνευαν να διαγνωστούν με νόσο Αλτσχάιμερ.
Το δείγμα απαρτιζόταν από 1.145 ηλικιωμένους, οι περισσότεροι άνω των 70 ετών, και το 65% αυτών κινδύνευε να νοσήσει, ενώ το 35% είχε ήδη διαγνωστεί με νόσο Αλτσχάιμερ.
Καθώς οι επιστήμονες ανέλυαν τα στοιχεία ανακάλυψαν όταν οι ηλικιωμένοι που έκαναν αερόβια γυμναστική είχαν τριπλάσια βελτίωση στην γνωστική λειτουργικότητά τους από εκείνους που έκαναν αερόβιες και ασκήσεις ενδυνάμωσης.
Επίσης, επιβεβαιώθηκε ότι τα συνιστώμενα από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας 150 λεπτά μέτριας έντασης γυμναστικής την εβδομάδα για τους ηλικιωμένους όντως είναι επιβοηθητικά.
Ακόμα οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι ηλικιωμένοι που δεν γυμνάζονταν είχαν εξασθένηση των νοητικών λειτουργιών τους. Ενώ εκείνοι που αθλούνταν είχαν γενικά μικρές βελτιώσεις, ανεξαρτήτως του είδους άθλησης που είχαν επιλέξει.
Οι επιστήμονες καταλήγουν λοιπόν στο συμπέρασμα ότι, η μελέτη τους είναι η πρώτη που δείχνει ότι οι ηλικιωμένοι που ανήκουν σε ομάδα υψηλού κινδύνου για την εκδήλωσης νόσου Αλτσχάιμερ, επωφελούνται από την αερόβια γυμναστική, περισσόερο από άλλες μορφές άθλησης, ως προς τη διατήρηση της ικανότητας σκέψης και λήψης αποφάσεων.
Σπεύδουν πάντως να σημειώσουν ότι το συμπέρασμά τους θα πρέπει να επιβεβαιωθεί σε μεγαλύτερα κλινικά δείγματα.