Ονειρεύονται αλλαγή πολιτικού σκηνικού μέσω… Σκοπίων

Η εργαλειοποίηση του Σκοπιανού με στόχο την εξυπηρέτηση μικροκομματικών σκοπιμοτήτων στο εσωτερικό πολιτικό σκηνικό θα είναι το επόμενο βήμα του Μεγάρου Μαξίμου. Με την επιστροφή του Αλέξη Τσίπρα από τις συναντήσεις του Νταβός της προηγούμενης εβδομάδας, όλα τα βλέμματα στρέφονται στους χειρισμούς και στους ελιγμούς με τους οποίους θα επιχειρήσει να διαμορφώσει ένα άλλο πολιτικό περιβάλλον.

Η εργαλειοποίηση του Σκοπιανού με στόχο την εξυπηρέτηση μικροκομματικών σκοπιμοτήτων στο εσωτερικό πολιτικό σκηνικό θα είναι το επόμενο βήμα του Μεγάρου Μαξίμου. Με την επιστροφή του Αλέξη Τσίπρα από τις συναντήσεις του Νταβός της προηγούμενης εβδομάδας, όλα τα βλέμματα στρέφονται στους χειρισμούς και στους ελιγμούς με τους οποίους θα επιχειρήσει να διαμορφώσει ένα άλλο πολιτικό περιβάλλον.
Η φιλοδοξία της ηγετικής ομάδας έχει ήδη περιγραφεί: «Γύρω από το ζήτημα της επίλυσης της ονομασίας της FYROM θα αναδιαμορφωθεί σε αρκετά μεγάλο βαθμό και οριζοντίως, ενδεχομένως, το σύνολο του πολιτικού συστήματος» δήλωσε την προηγούμενη Τετάρτη ο Πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης.

Επιδιώξεις και σχέδια

Κάτι τέτοιο θα επιχειρήσουν να δρομολογήσουν τις επόμενες ημέρες και εβδομάδες ο κ. Τσίπρας και η ηγετική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ, άγνωστο όμως παραμένει αν τα σχέδια επί χάρτου βάσει των οποίων ενεργούν αυτή την περίοδο θα επαληθευθούν και –κυρίως –αν θα επέλθουν εξ αυτών των αφορμών οι τεκτονικές πολιτικές αλλαγές τις οποίες φαντάζονται.
Ενα κρίσιμο ζητούμενο θα είναι το κατά πόσον το σενάριο αυτό θα ολοκληρωθεί με «την πίτα ολόκληρη και τον σκύλο χορτάτο», όπως φαίνεται ότι φαντάζονται στον ΣΥΡΙΖΑ. Κοινώς: και το Σκοπιανό να λυθεί, αλλά και οι πολιτικές αλλαγές τις οποίες επιθυμούν να γίνουν, και να σημάνουν όλα αυτά μια ισχυροποίηση δική τους και διάλυση όλων των άλλων. «Το κύριο είναι οι όποιες αλλαγές που ενδεχομένως θα γίνουν στο πολιτικό σύστημα να γίνουν επειδή θα λυθεί το ζήτημα, δηλαδή στο έδαφος μιας επίλυσης, στο έδαφος ότι η χώρα θα έχει βγει από μια μεγάλη εκκρεμότητα και θα έχει ανοίξει τον δρόμο» ανέφερε σχετικά ο κ. Βούτσης.

Είδαν με «καλό μάτι» τον Φράγκο…

Εν αναμονή των επόμενων κινήσεων του κ. Τσίπρα, η προσοχή στρέφεται στο συλλαλητήριο της προσεχούς Κυριακής στην Αθήνα. Το αντίστοιχο της προηγούμενης εβδομάδας αιφνιδίασε την κυβέρνηση λόγω του όγκου του, όμως ένα στοιχείο έδειξε ότι κάποιοι «είδαν» τις πρώτες ενδείξεις για αλλαγές στο πολιτικό σύστημα: η παρουσία του στρατηγού ε.α. Φραγκούλη Φράγκου.
Σύμφωνα με κάποιες πηγές, στο Μέγαρο Μαξίμου είδαν με ικανοποίηση την εμφάνιση του επίτιμου αρχηγού ΓΕΣ στη Θεσσαλονίκη. Μέσω αυτής άρχισαν να ενεργοποιούνται τα σενάρια για τη δημιουργία ενός νέου πολιτικού σχηματισμού στο δεξιό πολιτικό φάσμα, ο οποίος είτε θα αποσυσπειρώσει τη ΝΔ εκλογικά είτε θα της δημιουργήσει προβλήματα πολιτικού προσανατολισμού και συνοχής. Ηταν άλλωστε χαρακτηριστικό ότι η σεναριολογία αυτή αναπτύχθηκε διεξοδικά και λεπτομερειακά από τον φιλικό προς την κυβέρνηση Τύπο κατά τη διάρκεια της προηγούμενης εβδομάδας.
Κορυφαίο κοινοβουλευτικό στέλεχος της κυβέρνησης επιβεβαίωνε πάντως τις προηγούμενες ημέρες ότι μια τέτοια εξέλιξη συγκαταλέγεται στα επιθυμητά σενάρια για τον ΣΥΡΙΖΑ. Οι υποτιθέμενες πολιτικές αναδιατάξεις με αφορμή το Σκοπιανό δεν αφορούν όμως μόνο τη ΝΔ και τη Δεξιά. Βάσει των όσων διακινούνται από το περιβάλλον του Πρωθυπουργού, τακτικιστικές κινήσεις θα γίνουν και με στόχο την αποσυσπείρωση του Κινήματος Αλλαγής.
Προφανής επιδίωξη θα είναι να τεθεί με διλημματικό τρόπο το ζήτημα της επίλυσης και να επιδιώξουν με αυτόν τον τρόπο τη σύγκλιση των «δημοκρατικών δυνάμεων» απέναντι στη ΝΔ. Για τον σκοπό αυτόν η ΝΔ και ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα κατηγορούνται στο προσεχές διάστημα για διολίσθηση στην Ακροδεξιά και εθνικιστική ρητορική, με τη φιλοδοξία ότι έτσι θα συρθεί ο ενδιάμεσος χώρος σε μια σύμπλευση με τον ΣΥΡΙΖΑ –τουλάχιστον στο Σκοπιανό. Κάποιοι μάλιστα βλέπουν ενδείξεις καλής θέλησης ως προς αυτό από την πλευρά του Σταύρου Θεοδωράκη, ο οποίος έχει ταχθεί κατά των συλλαλητηρίων και επιφυλάσσεται για τη στάση του ώσπου να υπάρξει μια τελική και συνολική πρόταση λύσης του ζητήματος.

Το περιβάλλον των (ολίγων) προθύμων

Το ερώτημα εν όψει όλων αυτών είναι πώς θα κατορθώσει ο Αλέξης Τσίπρας να ανατρέψει το καθεστώς πολιτικής απομόνωσης στο οποίο έχει περιέλθει λόγω των χειρισμών του των τελευταίων εβδομάδων.
Κορυφαίο κομματικό στέλεχος και συνομιλητής του Πρωθυπουργού περιέγραφε σε κατ’ ιδίαν συζήτηση τους λόγους για τους οποίους το Σκοπιανό πρέπει να λυθεί σε αυτή τη συγκυρία. Μιλούσε για τις ανακατατάξεις στα Βαλκάνια, τους κινδύνους ενός ντόμινο έντασης ή και ανάφλεξης στην περιοχή, τη δημιουργία προϋποθέσεων ώστε να αναδειχθεί ο περιβόητος ενεργειακός κόμβος για τον οποίο μιλάει επανειλημμένως ο Πρωθυπουργός, την προώθηση των κινεζικών επενδύσεων στην περιοχή (οι οποίες αφορούν ευθέως και την Ελλάδα) και πολλά άλλα.
Σύμφωνα με πληροφορίες, αυτά θα επιχειρήσει να επικαλεστεί ο Πρωθυπουργός προκειμένου να εμφανίσει ένα διαφορετικό προφίλ, να σύρει σε μια συζήτηση πολιτικές δυνάμεις ή πρόσωπα και να διαμορφώσει ένα περιβάλλον «προθύμων». Στο πλαίσιο αυτό, για τις αμέσως επόμενες ημέρες του συλλαλητηρίου έχει διοργανωθεί εκδήλωση για το Σκοπιανό με θέμα «Μακεδονικό: η λύση;» και μια ιδιότυπη ομάδα ομιλητών: Φώτης Κουβέλης (στον οποίο ανήκει και η πρωτοβουλία), Νίκος Βούτσης και Σπύρος Δανέλλης. Η παρουσία του βουλευτή του Ποταμιού στην εκδήλωση αναμένεται πως θα γίνει αντικείμενο πολιτικής εκμετάλλευσης από τον ΣΥΡΙΖΑ και πάντως θα αναζωπυρώσει τα σενάρια περί μιας νέας προσχώρησης στην κοινοβουλευτική δύναμη της πλειοψηφίας.

Γιατί είναι δύσκολο να πετύχει το κυβερνητικό σχέδιο

Από τις συζητήσεις με στελέχη της κυβερνητικής πλειοψηφίας καθίσταται σαφές: το Σκοπιανό χρησιμοποιείται για λόγους πολιτικής σκοπιμότητας και στο πλαίσιο αυτό ο ΣΥΡΙΖΑ ασκείται στο γνωστό πεδίο της παρελκυστικής πολιτικής του.

Πλην όμως, το σενάριο πολιτικών ανατροπών μέσω… Σκοπίων περιλαμβάνει κάποιες προϋποθέσεις, οι οποίες αυτή τη στιγμή δεν πληρούνται. Και ως εκ τούτου, η πιθανότητα να έχει ανακινηθεί ένα μείζον εθνικό θέμα για λόγους ήσσονος σημασίας είναι μεγάλη.
Ενδεικτικά:
¢ Κρίσιμο ζήτημα είναι να έχει γίνει η όποια πρόταση συμφωνίας δεκτή στα Σκόπια. Δεν μπορεί να θεωρείται δεδομένο κάτι τέτοιο αυτή τη στιγμή.
¢ Μία από τις βασικές προϋποθέσεις είναι να πρόκειται για συνολική και όχι αποσπασματική λύση. Προτάσεις οι οποίες θα προκρίνουν μια επίλυση του ονοματολογικού σε αυτή τη φάση και τις αλλαγές στο Σύνταγμα της πΓΔΜ σε επόμενη δεν πρόκειται καν να εξεταστούν από την αντιπολίτευση.
¢ Μία άλλη προϋπόθεση είναι να έλθει το θέμα στη Βουλή. Ομως σε αυτή την περίπτωση θα τεθεί το ζήτημα ποιος θα το φέρει. Από τη στιγμή κατά την οποία οι ΑΝΕΛ αρνούνται τη λύση με τον όρο «Μακεδονία» και θα διαφωνούν με τις σχετικές προτάσεις, θα πρόκειται αποκλειστικά για πρωτοβουλία του ΣΥΡΙΖΑ και η κυβερνητική πλειοψηφία θα έχει ήδη πληγεί προτού καν ξεκινήσει η συζήτηση.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.