Η Φώφη Γεννηματά πέρασε την πόρτα του Μεγάρου Μαξίμου λίγες ώρες μετά τη συνεδρίαση που Πολιτικού Συμβουλίου του Κινήματος Αλλαγής που, όπως λέγεται, ομογενοποίησε τη θέση του νέου φορέα στο Μακεδονικό.
Είναι σίγουρο ότι κανείς δεν περίμενε θεαματικά αποτελέσματα από αυτή τη συνάντηση, ειδικά μετά την «σκληρή» απόφαση του Πολιτικού Συμβουλίου που εξαπέλυε επίθεση κατά της κυβέρνησης για μυστική διπλωματία.
Το μόνο νέο στοιχείο που προέκυψε από την συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα με τη Φώφη Γεννηματά ίσως να είναι η αισιοδοξία που μετέδιδε ο πρωθυπουργός για τις εξελίξεις στο θέμα της ονομασίας της γειτονικής χώρσς. Ο κ. Τσίπρας φάνηκε να αναμένει κινήσεις από την πλευρά των Σκοπίων που θα «τρέξουν» τις εξελίξεις. Ωστόσο, ο πρωθυπουργός δεν έκανε, όπως μεταδίδεται, κάποια συγκεκριμένη αναφορά
Παρά την αισιοδοξία του ο πρωθυπουργός στη συνάντηση με την κυρία Γεννηματα, όπως μεταδίδεται, έδειξε να έχει αντιληφθεί τη δύσκολη θέση στην οποία βρίσκεται.
Η εντύπωση που έδωσε είναι ότι κινείται στη λογική να κλείσει το θέμα. Όπως εκτιμούν έμπειρα στελέχη με γνώση του θέματος ο πρωθυπουργός δεν θα ήθελε να βρεθεί στη θέση που βρέθηκε ο Καραμανλής το 2008.
Συμβούλιο Πολιτικών Αρχηγών
Η Φώφη Γεννηματά επανέλαβε την θέση της για σύγκληση του συμβουλίου των πολιτικών αρχηγών και άσκησε αυστηρή κριτική στους μέχρι τώρα χερισμούς. Στο Κίνημα Αλλαγής θεωρούν οτι ο πρωθυπουργός επιχείρησε αν και οδηγείται σε αδιέξοδο να χρησιμοποιήσει το θέμα για να δημιουργήσει νέες διαιρετικές τομές στο πολιτικό σύστημα.
Η κυρία Γεννηματά ζήτησε συνολική λύση και νομικά δεσμευτικές εγγυήσεις για τον αλυτρωτισμό. Ξεκαθάρισε οτι δεν δέχεται σαλαμοποίηση του θέματος.
Η επικεφαλής του Κινήματος Αλλαγής καυτηρίασε την κυβερνητική διγλωσία στο θέμα και παρατήρησε οτι έχει βλάψει τη διαπραγματευτική θέση της χώρας.
Ολόκληρη η δήλωση της κ. Γεννηματά έχει ως εξής:
«Τόνισα και σήμερα την ανάγκη για μια συνολική λύση στο θέμα των Σκοπίων, με σύνθετη ονομασία γεωγραφικού προσδιορισμού για όλες τις χρήσεις και με όλες τις νομικά δεσμευτικές εγγυήσεις που θα ακυρώνουν τον αλυτρωτισμό και την παραχάραξη της ιστορίας.
Ζήτησα χθες τη σύγκληση του συμβουλίου πολιτικών αρχηγών, γιατί ο κ. Τσίπρας προχώρησε σε διαπραγμάτευση, χωρίς να έχει επιβεβαιώσει την Εθνική Γραμμή – ως όφειλε και οφείλει – και χωρίς να έχει εξασφαλίσει συναίνεση, ούτε καν στο εσωτερικό της κυβέρνησης του.
Η διγλωσσία και οι ακραίες φωνές δυσκολεύουν τη διαπραγμάτευση και δεν εξυπηρετούν τα Εθνικά συμφέροντα».