Κίνημα Αλλαγής: Τρεις κόκκινες γραμμές για συμφωνία

Ο Αλέξης Τσίπρας δεν βρήκε στο πρόσωπο της Φώφης Γεννηματά τη συνομιλήτρια που θα επιθυμούσε μετά τη συζήτησή του με τον Ζόραν Ζάεφ. Στο δεκάλεπτο τηλεφώνημα που της έκανε το μεσημέρι της Παρασκευής, το κλίμα ήταν ψυχρό. Το ίδιο κλίμα αναμενόταν να κυριαρχήσει και κατά τη συνάντησή τους το Σάββατο στο Μαξίμου.

Ο Αλέξης Τσίπρας δεν βρήκε στο πρόσωπο της Φώφης Γεννηματά τη συνομιλήτρια που θα επιθυμούσε μετά τη συζήτησή του με τον Ζόραν Ζάεφ. Στο δεκάλεπτο τηλεφώνημα που της έκανε το μεσημέρι της Παρασκευής, το κλίμα ήταν ψυχρό. Το ίδιο κλίμα αναμενόταν να κυριαρχήσει και κατά τη συνάντησή τους το Σάββατο στο Μαξίμου. «Εχεις κάνει μια σειρά λάθος χειρισμών που εγκυμονούν τον κίνδυνο διχασμού του ελληνικού λαού. Δεν έχεις εξασφαλίσει συναίνεση ούτε καν μέσα στην κυβέρνησή σου» μεταδίδεται ότι του είπε η επικεφαλής του Κινήματος Αλλαγής, η οποία ζήτησε τη σύγκληση του Συμβουλίου Πολιτικών Αρχηγών. Οι συνεργάτες του Πρωθυπουργού χαρακτήρισαν ανακριβή τα όσα μετέδωσε η Χαρ. Τρικούπη για τη συνομιλία, για να πάρουν την απάντηση ότι «δυστυχώς για τον κ. Τσίπρα, είναι πλέον γνωστό το ποιος λέει ψέματα σε αυτόν τον τόπο».
Το Κίνημα Αλλαγής, παρά τις διαφοροποιήσεις που υπάρχουν σε επιμέρους ζητήματα, έχει καταλήξει σε μια κεντρική γραμμή, η οποία ορίζεται από τρία βασικά σημεία – κόκκινες γραμμές.
Το πρώτο σημείο αφορά την αναγκαιότητα μιας συνολικής λύσης που θα εμπεριέχει τη συμφωνία για το όνομα αλλά και τις συνταγματικές αλλαγές που θα σηματοδοτήσουν «το τέλος του αλυτρωτισμού από την πλευρά της γειτονικής χώρας». Οπως τόνισε και στη Βουλή η Φώφη Γεννηματά , το ζητούμενο «είναι μια αποτελεσματική και ολοκληρωμένη λύση που διασφαλίζει πλήρως τα ελληνικά συμφέροντα και περιλαμβάνει το σύνολο των απαραίτητων εγγυήσεων που θα αποτρέπουν ενέργειες αλυτρωτισμού, προπαγάνδας και καταστρατήγησης του πνεύματος και της ουσίας των όσων θα συμφωνηθούν».

Μυστική διπλωματία

Η πρόθεση των Σκοπίων να προχωρήσουν σε αλλαγή της ονομασίας του αεροδρομίου και της κεντρικής λεωφόρου των Σκοπίων θεωρήθηκε από στελέχη, όπως ο Σταύρος Θεοδωράκης, ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος και ο Γιάννης Ραγκούσης, ένα πρώτο βήμα. Ωστόσο, οι συνομιλίες του Αλέξη Τσίπρα με τον πρωθυπουργό των Σκοπίων αντιμετωπίστηκαν με επιφύλαξη από την κυρία Γεννηματά. «Ο κ. Τσίπρας διαπραγματεύεται εν κρυπτώ, συνεχίζει τη μυστική διπλωματία. Δεν έχουμε πάρει ακόμα απάντηση στο ερώτημα αν έχει αναλάβει δεσμεύσεις για την προώθηση της ενταξιακής διαδικασίας των Σκοπίων χωρίς να έχει εξασφαλίσει οριστική λύση στο πρόβλημα» ανέφερε.
Σε ό,τι αφορά το θέμα της ονομασίας, ακολουθείται «η εθνική γραμμή της σύνθετης ονομασίας με γεωγραφικό προσδιορισμό για όλες τις χρήσεις». Ομως, τόσο ο Σταύρος Θεοδωράκης όσο και ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος δεν φαίνεται να απορρίπτουν ονομασία με χρονικό προσδιορισμό, δεν θεωρούν δηλαδή ότι μια ονομασία όπως «Νέα Μακεδονία» θα πρέπει να απορριφθεί χωρίς δεύτερη συζήτηση. Κάθετα αντίθετος με την αποδοχή σύνθετης ονομασίας με χρονικό προσδιορισμό εμφανίζεται ο Νίκος Ανδρουλάκης.
Σε κάθε περίπτωση, άπαντες στο Κίνημα Αλλαγής τάσσονται υπέρ της εξεύρεσης λύσης.
Η στάση του Κινήματος Αλλαγής, όπως τονίζεται, «θα καθοριστεί με αίσθημα πατριωτικής ευθύνης και όχι μικροκομματικές σκοπιμότητες», ενώ θεωρείται βέβαιο ότι δεν θα εξαρτηθεί από τη στάση του Π. Καμμένου. Η προ διμήνου θέση ότι το Κίνημα Αλλαγής δεν θα ψηφίσει θέση στην οποία δεν υπάρχει κυβερνητική πλειοψηφία «δεν ισχύει για αυτό το σημαντικό πολιτικό θέμα». Είναι χαρακτηριστικό ότι ο Γιώργος Παπανδρέου επετέθη στη ΝΔ για την επιμονή της να συνδέσει τη στάση της με αυτή του κ. Καμμένου. «Σε ένα τόσο σοβαρό εθνικό θέμα η ΝΔ πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες της και όχι να υπεκφεύγει βάζοντας ως όρο τη συμφωνία των κυβερνητικών εταίρων. Είναι απαράδεκτο και ανεύθυνο να κάνουν τον κύριο Καμμένο ρυθμιστή αυτής της εθνικής υπόθεσης» δήλωσε. «Δεν μπήκα στην πολιτική για να καθορίζω τη στάση μου από τις αντιδράσεις του οποιουδήποτε Καμμένου» δήλωσε χαρακτηριστικά ο Σταύρος Θεοδωράκης. Στο ίδιο μήκος κύματος κινούνται η ΔΗΜΑΡ και τα επιτελικά στελέχη της Χαρ. Τρικούπη. «Αν η τελική θέση είναι σύμφωνη με τις προϋποθέσεις που έχουμε θέσει, δεν μπορούμε να μην την ψηφίσουμε» αναφέρουν.

«Οχι» νέο διχασμό

Στο Κίνημα Αλλαγής δεν κρύβουν τη δυσφορία τους για τον τρόπο που χειρίζεται το θέμα ο Αλέξης Τσίπρας, αλλά και την ενόχλησή τους για το γεγονός ότι έσπευσε να ενημερώσει τον Αρχιεπίσκοπο χωρίς προηγουμένως να έχει την παραμικρή επαφή με τους πολιτικούς αρχηγούς. «Η κυβέρνηση έκανε μεγάλο λάθος που πρώτα πήγε να ενημερώσει την Εκκλησία –χωρίς να παραγνωρίζω τη σημασία της σε αυτό το θέμα –ενώ ακόμα δεν έχει πάει στους πολιτικούς αρχηγούς. Το θεωρώ τεράστιο σφάλμα» σημείωσε ο κ. Καμίνης.
Πυρά εξαπολύονται και κατά της ΝΔ. Οπως αναφέρεται, ο Κυριάκος Μητσοτάκης επιλέγει την πολιτική της μη λύσης προκειμένου να απεγκλωβιστεί από τις πιέσεις που του ασκεί «η ακροδεξιά πτέρυγα του κόμματός του». Η θέση του Κινήματος Αλλαγής είναι ότι ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ παίζουν παιχνίδια εις βάρος του ελληνικού λαού επιχειρώντας να τον διχάσουν.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.