Εξώδικη δήλωση προς «Το Βήμα» έστειλε ο Ιωάννης Καβαρατζής, διευθύνων σύμβουλος της Ορντεκ Ηλεκτρομηχανική ΙΚΕ, με την οποία διαμαρτύρεται για τα «ψευδή και συκοφαντικά στοιχεία» που υποστηρίζει ότι περιέχονται στο δημοσίευμα της 21/1/2018 με τίτλο «Κι άλλη εταιρεία-φάντασμα εξάγει όπλα με πλαστά πιστοποιητικά».
Στο εξώδικο παρατίθεται απόσπασμα του δημοσιεύματος που αφορά την πώληση ανταλλακτικών πολεμικών αεροσκαφών Mirage σε αραβική εταιρεία που ενεργούσε για λογαριασμό του υπουργείου Αμυνας των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων. Η υπόθεση κατέληξε στα ποινικά δικαστήρια, καθώς οι αγοραστές επέστρεψαν τα ανταλλακτικά τα οποία ήταν μεταχειρισμένα και όχι γνήσια και καινούργια και απαίτησαν την προκαταβολή που είχαν δώσει στην Ορντεκ.
Ωστόσο, «Το Βήμα» δεν εξιστόρησε μια δική του ιστορία, αλλά παρέθεσε το περιεχόμενο του βουλεύματος του Συμβουλίου Εφετών (1128/2206) και την απόφαση του Αρείου Πάγου (1435/2007 ΣΤ’ Ποινικό Τμήμα). Αν ο κ. Καβαρατζής θίγεται από αποφάσεις της Δικαιοσύνης που δεν τον δικαιώνουν, δεν ευθύνεται για αυτό η εφημερίδα.
Στο εξώδικο αναφέρεται ότι «γνωρίζετε και παρασιωπάτε σκοπίμως ότι για την ανωτέρω υπόθεση αθωώθηκα αμετακλήτως με την υπ’ αριθ. 1448/2015 απόφαση του Πενταμελούς Εφετείου Αθηνών το έτος 2015».
Ούτε γνωρίζουμε, ούτε πολύ περισσότερο θα παρασιωπούσαμε μια αθωωτική απόφαση. Γι’ αυτό προσπαθήσαμε επίμονα να τη βρούμε ώστε να δούμε το περιεχόμενό της. Στάθηκε αδύνατο. Η απόφαση δεν δίνεται, με επίκληση της προστασίας προσωπικών δεδομένων, παρά μόνο σε όποιον είναι διάδικος. Επιχειρήσαμε να έρθουμε σε επικοινωνία με τον κ. Καβαρατζή μέσω του τηλεφώνου που δηλώνεται στην ιστοσελίδα της Ορντεκ στη Ζυρίχη. Ο κύριος που απάντησε αρνήθηκε να μας δώσει στοιχεία επικοινωνίας του κ. Καβαρατζή και μας προέτρεψε να στείλουμε μήνυμα στο εταιρικό e-mail, στο οποίο, όπως αναφέρεται, κατατίθενται αιτήματα από Ενοπλες Δυνάμεις, υπουργεία Αμυνας, κυβερνητικές υπηρεσίες κ.λπ.
Επειδή στο εξώδικο δεν υπάρχουν ούτε τα στοιχεία του δικηγόρου που τον εκπροσωπεί, απευθυνθήκαμε στον μόνο σύνδεσμο που είχαμε, στον δικαστικό επιμελητή. Αυτός μας είπε ότι δεν θυμόταν την επίδοση, που είχε γίνει μόλις τρεις ημέρες πριν, και ότι θα έψαχνε τα αρχεία του για να βρει τον δικηγόρο. Παρά τις οχλήσεις μας, ακόμα ψάχνει…
Ο κ. Καβαρατζής ισχυρίζεται ότι «τα υλικά τα οποία κατασκεύαζε η εταιρεία μας ήταν γνήσια, δικής μας κατασκευής, βάσει της νομοθεσίας περί ελληνοποιήσεως του αμυντικού υλικού». Η εταιρεία του όμως δεν υπάρχει στο Μητρώο των κατασκευαστριών εταιρειών που είναι δημοσιευμένο στην ιστοσελίδα του υπουργείου Αμυνας. Επιπλέον, επειδή δεν υπάρχει φορέας πιστοποίησης στην Ελλάδα, θα έπρεπε να διαθέτει πιστοποιητικά από την κατασκευάστρια εταιρεία των Mirage, την Dassault Aviation. Στα δικαστικά έγγραφα αναφέρονται μόνο πιστοποιητικά της ΕΑΒ, για τα οποία οι δικαστές πείστηκαν ότι ήταν πλαστά.
Επίσης, ισχυρίζεται ότι «είναι απολύτως ψευδές ότι η εταιρεία Ορντεκ και η Ολυμπιακή (σ.σ. η εταιρεία του Βασίλη Παπαδόπουλου) δήλωναν τάχα «κοινή έδρα», ενώ οποιαδήποτε διαδικτυακή δημοσίευσις υπό τρίτων σαφώς δεν συνιστά αξιόπιστο και βάσιμο στοιχείο». Μόνο που τα στοιχεία δεν τα δημοσίευσε τρίτος αλλά η ίδια η εταιρεία στην επίσημη ιστοσελίδα της. Στις 15 Νοεμβρίου, προτού ξεσπάσει ο σάλος με την πώληση όπλων στη Σαουδική Αραβία, στην ιστοσελίδα της Ορντεκ παρετίθεντο οι συνεργάτες της, με πρώτη την «O.Industries SA, Kilkis, Macedonia», τηλέφωνο της Ολυμπιακής Βιομηχανίας και του κ. Καβαρατζή. Λίγο αργότερα όλα τα στοιχεία που συνέδεαν τις δύο εταιρείες απαλείφθηκαν, διατηρήθηκαν όμως τα ηλεκτρονικά τους ίχνη. Φυσικά δεν υπάρχει λέξη για τις μαύρες λίστες, μεταξύ των οποίων της Διεθνούς Αμνηστίας, στις οποίες έχει καταχωριστεί η Ορντεκ.
Ερώτηση: Τι σχέση έχει ο δυσεύρετος κ. Καβαρατζής του εξωδίκου με τον Yiannis Kavaratzis, με έδρα 1Α Kalavitron, Neo Psychico, Athens Greece, ο οποίος περιλαμβάνεται στα Panama Papers;
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ