Η άθληση στον χώρο του σχολείου

Η ΑΘΛΗΣΗ στον χώρο του σχολείου είναι ένα σπουδαίο κεφάλαιο του «αθλητικού πολιτισμού» της κοινωνίας.

Η ΑΘΛΗΣΗ στον χώρο του σχολείου είναι ένα σπουδαίο κεφάλαιο του «αθλητικού πολιτισμού» της κοινωνίας. Στην Ελλάδα το επίπεδο δράσης και απόδοσης δεν είναι ασφαλώς το επιθυμητό. Συνεπώς κάθε πρωτοβουλία και ενέργεια προς την κατεύθυνση αυτή έχει ευνόητη αξία. Καταγράφονται, λοιπόν, σ’ ένα άθλημα τόσο ωραίο και δυναμικό, που έχει μητρώο διεθνών επιτυχιών, δηλαδή στην κωπηλασία, γεγονότα συντελεστικά στη σύζευξη του σχολείου με τον αθλητισμό: το Πανελλήνιο Σχολικό Πρωτάθλημα Κώπης στο Ολυμπιακό Κωπηλατήριο στον Σχινιά του Μαραθώνα και η διοργάνωση της Α’ Μαθητιάδας γνωριμίας με το άθλημα στα νερά της Καβάλας.
ΣΤΟ Πανελλήνιο Πρωτάθλημα έλαβαν μέρος 56 μαθητικά πληρώματα (33 αρρένων και 23 θηλέων) από ισάριθμα λύκεια περιφερειών με διακρίσεις των Δευτεροβάθμιων Σχολικών Διευθύνσεων Ανατολικής Θεσσαλονίκης (πρώτευσε), Ιωαννίνων, Λέσβου, Γιαννιτσών, Σαλαμίνας, Κοζάνης, Ηγουμενίτσας. Στην Α’ Μαθητιάδα γνωριμίας με την κωπηλασία συναγωνίστηκαν 300 μαθητές και μαθήτριες γυμνασίων της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης. Πολύ σημαντική πρωτοβουλία που αξίζει να επεκταθεί και σε άλλες περιοχές με θαλάσσια αλλά και λιμναία πεδία άθλησης.
ΤΟ ΓΕΓΟΝΟΣ είναι θλιβερά εξοργιστικό. Στον αποχαιρετισμό για τον σπουδαίο δρομέα Βασίλη Σύλλη έλαμψε διά της απουσίας του ο ΣΕΓΑΣ (αλλά και ο συλλογός του, το Παγκράτι). Ασφαλώς δεν χρειάζεται ιδιαίτερος σχολιασμός. Αλλωστε για τον πρόεδρο της αρχαιότερης ομοσπονδίας δεν γνωρίζουμε πόση γνώση της αξίας τού Σύλλη έχει. Αλλά ασυγχώρητος είναι ο γενικός γραμματέας του ΣΕΓΑΣ (διετέλεσε και πρόεδρός του) που, ως δεκαθλητής, εξ αντικειμένου έπρεπε να ήταν παρών. (Ισως θέμα ευαισθησίας και όχι άγνοιας.)
ΜΙΑ θαυμάσια κωπηλατική δυάδα ανέστειλε τις εμφανίσεις της, καθώς η Σοφία Ασουμανάκη βρίσκεται στις ΗΠΑ για σπουδές. Ας ευχηθούμε η Ασουμανάκη να μη χαθεί για το άθλημα, η δε Νικολαΐδου να συνεχίσει, με στόχο το Τόκιο του 2020, είτε μόνη είτε σε νέα δυάδα. Αλλά να που έρχεται μια νέα πνοή αισιοδοξίας. Η δυάδα δύο νεαρών ταλαντούχων «ερετριών», της Θ. Εμμανουηλίδου και της Μ. Περγούλη, επέτυχε σημαντική διεθνή διάκριση: το χάλκινο μετάλλιο στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Κωπηλασίας ηλικίας κάτω των 23 ετών.
Ονοματολογική διόρθωση στο κείμενο της περασμένης Κυριακής («Ο ηρωικός Βασίλης»): Τζιωρτζής και όχι Τζιώρτζης (ο σπουδαίος εμποδιστής).

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.