Η ισχυρή ανάπτυξη στην ευρωζώνη, οι προσδοκίες για αυστηρότερη νομισματική πολιτική από την ΕΚΤ και η προοπτική ενός φιλευρωπαϊκού κυβερνητικού συνασπισμού στη Γερμανία έδωσαν νέα ώθηση στο ευρώ, που βρέθηκε σε υψηλά τριών ετών σε σχέση με το δολάριο, με αρκετούς αναλυτές να προβλέπουν πως το κοινό νόμισμα θα κυμανθεί στα 1,28-1,30 δολάρια ως το τέλος του έτους και στα 1,35 δολάρια το 2019.
Την ώρα μάλιστα που ένας μεγάλος συνασπισμός στη Γερμανία αποτελεί και τον ρυθμιστή των ισορροπιών στις μελλοντικές ισοτιμίες του κοινού νομίσματος, το δολάριο υφίσταται περαιτέρω πιέσεις λόγω των ανησυχιών σχετικά με το μέγεθος των προστατευτικών πολιτικών στο εμπόριο που θεσπίζει η διοίκηση του Ντόναλντ Τραμπ.
Ο τελευταίος βέβαια δήλωσε την Πέμπτη πως θέλει ένα «ισχυρό δολάριο», την ώρα που στο Νταβός ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Στίβεν Μνούτσιν ανέφερε ότι ένα αδύναμο δολάριο είναι κάτι «καλό» για τις ΗΠΑ. Οι επενδυτές πάντως προτίμησαν να ενισχύσουν το ευρώ που έφθασε ακόμη και στην περιοχή του 1,24-1,25 δολαρίων, επίπεδα όπου βρισκόταν το 2014, πριν δηλαδή η ΕΚΤ προχωρήσει στο μεγάλο πρόγραμμα «τυπώματος χρήματος», γνωστό και ως QE, των 2,55 τρισ. ευρώ.
Οι ισοτιμίες
Ο πρόεδρος της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι, ανέφερε την Πέμπτη ότι η πρόσφατη μεταβλητότητα στις συναλλαγματικές ισοτιμίες αποτελεί πηγή ανησυχίας, τονίζοντας ωστόσο ότι η ΕΚΤ θα απέχει από ανταγωνιστικές υποτιμήσεις και δεν θα στοχεύσει στην διαμόρφωση συναλλαγματικών ισοτιμιών για ανταγωνιστικούς λόγους. Η απροθυμία του Ντράγκι να αντισταθεί στην άνοδο του ευρώ σημαίνει ότι η ισοτιμία του κοινού νομίσματος θα συνεχίσει να ενισχύεται τους επόμενους μήνες, ανέφεραν αναλυτές της αγοράς.
Η ισχυρή ανάπτυξη στην ευρωζώνη, η πιθανή επιτάχυνση της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης, οι δομικές μεταρρυθμίσεις και η μη προεξόφληση εκ μέρους των αγορών του ρυθμού εξομάλυνσης της νομισματικής πολιτικής στη ζώνη του ευρώ αποτελούν τις παραμέτρους που στηρίζουν, σύμφωνα με την αγορά, το κοινό νόμισμα. Από την άλλη πλευρά, το ευρώ μπορεί να συγκρατηθεί από τα στοιχεία για τον πληθωρισμό που υποχώρησε τον Δεκέμβριο στο 1,4%, παρά το γεγονός ότι η οικονομία της ευρωζώνης σημειώνει τον ισχυρότερο ρυθμό αύξησης του ΑΕΠ στην 10ετία.
Ακόμη και χωρίς τις αγορές κρατικών, εταιρικών ομολόγων και άλλου ενεργητικού που ολοκληρώνονται τον Σεπτέμβριο ή το αργότερο στο τέλος του έτους, η ΕΚΤ έχει στη διάθεσή της «πολλά εργαλεία για να αντιδράσει» αν ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη διατηρηθεί σε πολύ χαμηλά επίπεδα. Ενώ όμως το τέλος της ποσοτικής χαλάρωσης θεωρείται δεδομένο, η πρώτη αύξηση των επιτοκίων εκτιμάται πως θα λάβει χώρα το 2019.
Τα επιτόκια
Οι κινήσεις των αγορών ισοδυναμούν με σκλήρυνση της νομισματικής πολιτικής, γεγονός που παρέχει κάποιο χρονικό περιθώριο ώστε ο Ντράγκι να αυξήσει σταδιακά τα αρνητικά επιτόκια δανεισμού που δεν συμβαδίζουν με επιτάχυνση της οικονομικής ανάπτυξης.
Το μομέντουμ είναι με το κοινό νόμισμα, λένε οι αναλυτές, σημειώνοντας την αύξηση των «ανοδικών θέσεων» υπέρ του κοινού νομίσματος στις αγορές παραγώγων. Το δολάριο εξάλλου επηρεάστηκε και από την είδηση ότι η κινεζική κεντρική τράπεζα θα σταματήσει να αγοράζει αμερικανικά κρατικά ομόλογα, καθώς και από την ανακοίνωση της γερμανικής κεντρικής τράπεζας ότι θα συμπεριλάβει το γουάν στα συναλλαγματικά της αποθέματα.
Τι προβλέπουν οι αναλυτές νομισμάτων
Οι αναλυτές νομισμάτων των μεγάλων διεθνών τραπεζών αναμένουν συνέχιση της ανόδου του ευρώ έναντι του δολαρίου το 2018, με την Commerzbank να εκτιμά πως σύντομα η ισοτιμία του ως προς το δολάριο θα κινηθεί προς το 1,24. Ορισμένοι συστήνουν αγορές όταν το κοινό νόμισμα διορθώνει διατηρώντας τις long (ανοδικές) τους θέσεις.
Η Nomura προβλέπει πως η ισοτιμία ευρώ – δολαρίου θα βρεθεί στο 1,28 το 2018, έναντι 1,25 που «βλέπουν» το κοινό νόμισμα, στο τέλος του έτους, η UBS και η Societe Generale. Στο 1,24 «βλέπει» την αντίστοιχη ισοτιμία η Citigroup και στο 1,30 η StormHarbour London.
Η Credit Agricole παραμένει θετική για το ευρώ λόγω της μείωσης των πολιτικών κινδύνων στην ευρωζώνη αλλά και της πολιτικής της ΕΚΤ, ενώ Deutsche Bank και ING «βλέπουν» το ενιαίο νόμισμα στα 1,30 δολάρια έως το τέλος του 2018.
Σύμφωνα πάντως με αναλυτές, το «όριο του πόνου», το σημείο δηλαδή κατά το οποίο η άνοδος του ευρώ αρχίζει να επηρεάζει την πραγματική οικονομία, αφορά μια απότομη κίνηση πάνω από τα 1,25 δολάρια.
Για τους αναλυτές, οι αγορές συναλλάγματος θα αποτιμήσουν τα επόμενα βήματα πολιτικής της ΕΚΤ το καλοκαίρι και θα δούμε τις συναλλαγές να κινούνται στην περιοχή του 1,25.
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ