Είναι αυτή η αίσθηση της ατιμωρησίας που συν τω χρόνω προσδίδει στον άνθρωπο το χρήμα και η εξουσία. Η αίσθηση ότι όλα επιτρέπονται, ότι γι’ αυτόν δεν υπάρχουν όρια.
Από την αίσθηση αυτή προκύπτει μια συνειδησιακή κόπωση που οδηγεί σε συμπεριφορές ακραίες, συχνά απάνθρωπες. Ακόμα και από δεδηλωμένους φιλάνθρωπους.
Ευτυχώς υπάρχουν τα ελεύθερα ΜΜΕ που αποκαλύπτουν τη γύμνια «βασιλιάδων» του κόσμου της πολιτικής και των επιχειρήσεων. Ευτυχώς υπάρχει και η ανεξάρτητη Δικαιοσύνη που υπενθυμίζει στους πλούσιους και ισχυρούς ότι δεν βρίσκονται υπεράνω του νόμου και της κοινωνίας.
Διότι το απίστευτο σκάνδαλο της ομαδικής σεξουαλικής παρενόχλησης περίπου 130 γυναικών που είχαν προσληφθεί ως υπάλληλοι υποδοχής 360 μελών στο φιλανθρωπικό δείπνο της ανδρικής λέσχης Presidents Club που διοργανώθηκε την περασμένη εβδομάδα στο ξενοδοχείο Dorchester του Λονδίνου, παίρνει πλέον τη δικαστική οδό.
Ο γενικός εισαγγελέας της Βρετανίας Τζέρεμι Ράιτ ανακοίνωσε ότι στο φιλανθρωπικό γκαλά πιθανότατα συνέβησαν ποινικά κολάσιμα αδικήματα. Ταυτόχρονα κάλεσε τα θύματα της αγελαίας συμπεριφοράς των ανδρών να προσέλθουν άφοβα στις αστυνομικές αρχές και να καταθέσουν.
Συμφωνίες μη αποκάλυψης
Οι υπάλληλοι υποδοχής, οι μόνες γυναίκες που βρίσκονταν στις αίθουσες του Dorchester κατά τη διάρκεια του φιλανθρωπικού γκαλά, όπως και οι δύο δημοσιογράφοι των «Financial Times» που είχαν παρεισφρύσει ανάμεσά τους υποδυόμενες τις εργαζόμενες, είχαν υπογράψει μια πεντασέλιδη «συμφωνία μη αποκάλυψης» όσων θα συνέβαιναν στην εκδήλωση, με ρήτρες σε περίπτωση που δεν ήσαν εχέμυθες. Αντίγραφο της συμφωνίας δεν επετράπη να πάρουν μαζί τους οι προσληφθείσες.
Ο εισαγγελέας Ράιτ θεωρεί ότι η υπογραφή των «συμφωνιών μη αποκάλυψης» υποδηλώνει ότι οι διοργανωτές γνώριζαν ότι στο γκαλά μπορεί να συνέβαιναν έκτροπα. Και διαβεβαιώνει «όσες έπεσαν θύματα παρενοχλήσεων να καταθέσουν άφοβα προκειμένου οι αρχές να διερευνήσουν αν έχουν διαπραχθεί αδικήματα και σε περίπτωση που αυτό αποδειχθεί να αποδώσουν ευθύνες».
Την Πέμπτη εκπρόσωπος της βρετανίδας πρωθυπουργού Τερέζα Μέι δήλωσε ότι οι «συμφωνίες μη αποκάλυψης» εγείρουν πολλά ερωτήματα νομιμότητας, διότι πολλά από τα θύματα και του χολυγουντιανού παραγωγού Χάρβεϊ Γουάινστιν είχαν υποχρεωθεί να υπογράψουν ανάλογες συμφωνίες με ανάλογες ρήτρες για να πάρουν ρόλους στις κινηματογραφικές παραγωγές.
«Εγώ δεν ξέρω τίποτα»
Εν τω μεταξύ, αμέσως μετά τις αποκαλύψεις των ρεπόρτερ των «FT» πολλοί συμμετέχοντες στο φιλανθρωπικό γκαλά με αναρτήσεις τους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έσπευσαν να σώσουν την υπόληψη (και τους γάμους τους) δηλώνοντας είτε ότι έμειναν μόνο λίγα λεπτά στην εκδήλωση και στη συνέχεια αποχώρησαν είτε ότι δεν αντιλήφθηκαν κάτι το μεμπτό.
Ωστόσο, ο Ντέιβιντ Μέλερ, ένας από τους δύο προέδρους του Presidents Club που είναι και σύμβουλος στο βρετανικό υπουργείο Παιδείας παραιτήθηκε από τη θέση του, ενώ ο επικεφαλής των Εργατικών Τζέρεμι Κόρμπιν απομάκρυνε από τα πρώτα έδρανα του κόμματος της αντιπολίτευσης το λόρδο Μέντελσον, ο οποίος έλαβε μέρος στη φιλανθρωπική εκδήλωση.
Τη θέση του επιχείρησε να ξεκαθαρίσει και το υπερπολυτελές ξενοδοχείο Dorchester, το οποίο ανακοίνωσε ότι ακολουθεί πολιτική μηδενικής ανοχής απέναντι στη σεξουαλική παρενόχληση.
Επιστρέφουν τις δωρεές
Το γκαλά του Presidents Club είναι εδώ και χρόνια μια από τις σημαντικότερες κοινωνικές εκδηλώσεις που διοργανώνονται στο Λονδίνο και στις οποίες παρίστανται επιχειρηματίες, πολιτικοί και άλλοι ισχυροί άνδρες της Βρετανίας. Τα χρήματα που συγκεντρώνει από τα γκαλά του το φιλανθρωπικό ταμείο του Presidents Club προορίζονται για τα μη προνομιούχα παιδιά.
Ωστόσο, μετά την αποκάλυψη του σκανδάλου πολλά ιδρύματα, όπως το λονδρέζικο παιδιατρικό Νοσοκομείο Γκρέιτ Όρμοντ Στριτ, ανακοίνωσαν ότι δεν πρόκειται να λάβουν δωρεές από την εκδήλωση. Επίσης ο διαφημιστικός όμιλος WPP, που παραδοσιακά συμμετείχε κλείνοντας ένα τραπέζι στην ετήσια εκδήλωση, ανακοίνωσε ότι τερματίζει τη συνεργασία του με το Presidents Club.