Ενα ποτήρι κρασί για τον Έρνεστ Χέμινγκουεϊ

«Ο κόσμος είναι ένα τέλειο μέρος για το οποίο αξίζει να παλέψεις και μισώ το ότι θα πρέπει να τον αφήσω κάποια στιγμή». Τον άφησε όμως 62 χρόνια μετά την γέννηση του.

«Ο κόσμος είναι ένα τέλειο μέρος για το οποίο αξίζει να παλέψεις και μισώ το ότι θα πρέπει να τον αφήσω κάποια στιγμή». Τον άφησε όμως 62 χρόνια μετά την γέννηση του. Και η αλήθεια είναι ότι έφυγε γεμάτος. O λόγος για τον Έρνεστ Μίλλερ Χέμινγκουεϊ (21 Ιουλίου 1899 – 2 Ιουλίου 1961) από τους σημαντικότερους Αμερικανούς συγγραφείς του 20ού αιώνα, γνωστός ακόμα και για το δημοσιογραφικό του έργο, με ζωή περιπετειώδη και πολυτάραχη όσο αποτυπώνεται στα βιβλία του.

Αποτέλεσε μέλος της αποκαλούμενης «Χαμένης Γενιάς» (Lost Generation) των Αμερικανών λογοτεχνών στο Παρίσι, στις δεκαετίες του 1920 και του 1930. Ανάμεσα στα πιο γνωστά έργα του συγκαταλέγονται «Ο Γέρος και η Θάλασσα«, «Για ποιον χτυπά η καμπάνα», «Αποχαιρετισμός στα όπλα». Το 1953 τιμήθηκε με το Βραβείο Πούλιτζερ, ενώ τον επόμενο χρόνο βραβεύθηκε με το Νόμπελ Λογοτεχνίας. Αγάπησε με πάθος τις ταυρομαχίες, το κυνήγι, τα ταξίδια (εργάστηκε ως πολεμικός ανταποκριτής) και τις γυναίκες (έκανε τέσσερις γάμους). Αρα για τον Ερνεστ ο κόσμος ήταν το τέλειο μέρος. Η΄μπορεί και να μην ήταν. Ισως ποτέ δεν μάθουμε….

Το Σάββατο 27 Ιανουαρίου, στο στο art bar Poems ‘n’ Crimes των εκδόσεων Γαβριηλίδης η πρώτη Οινογνωσία του νέου έτους είναι αφιερωμένη στον αμερικανό συγγραφέα. Τον Έρνεστ Χεμινγκουέι που η ζωή του και τα έργα του είναι συνδεμένα με το κρασί.

Διακρίνοντας τις γευστικές επιλογές του επιλέχθηκαν βαρελάτα λευκά από ελληνικές ποικιλίες εκτός Σαντορίνης. Τα κρασιά θα συνοδευτούν, από τα αντίστοιχα εδέσματα, εμπνευσμένα φυσικά από τον Χεμινγκουέι. Συμμετοχή κατ’ άτομο 20 €. Τηλέφωνο κρατήσεων 210- 3228839 (εσωτ. 201).

Τζαζ και λογοτεχνία

Στον ίδιο χώρο στις 29 Ιανουαρίου, ο διεθνούς φήμης τζαζίστας αλλά και ποιητής Δημήτρης Βασιλάκης παρουσιάζει με το τζαζ τρίο του και 2 αφηγητές/ηθοποιούς, μια σειρά αφιερωμάτων σε τρεις συγγραφείς/ποιητές και την σχέση του γραπτού τους λόγου με τον αυτοσχεδιασμό τον ελεύθερο συνειρμό και την τζαζ.



Αφιέρωμα στους: James Joyce – Jack Kerouac

Δημήτρης Βασιλάκης σαξόφωνα/φωνητικά/πρόζα
Νικόλας Αναδολής πλήκτρα
Βασίλης Ποδαράς τύμπανα

αφήγηση/πρόζα από Marlene Kaminsky, Ανδρέας Μαντάς.

Θα ακουστούν αποσπάσματα από
James Joyce: Ulysses, Finnegans Wake
Jack Kerouac: On The Road, Visions Of Cody. Για κρατήσεις τηλεφωνήστε στο 210 3228839 (εσωτ. 201). Είσοδος 5 ευρώ το άτομο.

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.