οπερα
«Τόσκα» στη Λυρική

Η διάσημη όπερα του Πουτσίνι «Τόσκα» αναβιώνει από την Εθνική Λυρική Σκηνή στο Κέντρο Πολιτισμού Ιδρυμα Σταύρος Νιάρχος. Μουσική διεύθυνση: Λουκάς Καρυτινός, σκηνοθεσία-σκηνικά-κοστούμια: Νίκος Σ. Πετρόπουλος, αναβίωση σκηνοθεσίας: Ιων Κεσούλης. Ερμηνεύουν: Τσέλια Κοστέα (Φλόρια Τόσκα), Πάβελ Τσέρνοχ – Δημήτρης Πακσόγλου (Μάριο Καβαραντόσι), Δημήτρης Τηλιακός (Σκάρπια) κ.ά. Στις 28 και 31/1 και στις 4/6 και 9/2, στις 20.00.

μέγαρο μουσικής
Κλασική και ροκ

Την Παρασκευή 2 Φεβρουαρίου στις 20.30 στην αίθουσα Χρήστος Λαμπράκης οι μουσικοί της Καμεράτας και ο Γιώργος Πέτρου «ανοίγουν διάλογο» με τους Φίλιπ Γκλας, Ντέιβιντ Μπόουι, Μπράιαν Ινο και τους Deep Purple. Σε πρώτη πανελλήνια παρουσίαση η Συμφωνία αρ. 4 «Heroes» του Γκλας και το Κοντσέρτο για ροκ γκρουπ και ορχήστρα των Deep Purple.

Creation du monde από την ΚΟΑ

Η μουσική συναντά τον χορό στη συναυλία με τίτλο «Creation du monde» (Δημιουργία του κόσμου) της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει έργα Μ. Ντε Φάλια και Ντ. Μιγιό, σκηνικά-κοστούμια: Φερνάν Λεζέρ, χορογραφίες: Μίλισεντ Χόντσον, Κένεθ Αρτσερ. Συμμετέχουν απόφοιτοι της Κρατικής Σχολής Ορχηστικής Τέχνης. Μουσική διεύθυνση: Στέφανος Τσιαλής. Στις 3 και 4/2 στις 20.30.

κινηματογράφος
CineDoc Kids στον Δαναό

Ολοκληρώνεται την Κυριακή 4 Φεβρουαρίου στον κινηματογράφο Δαναό (Κηφισίας και Πανόρμου) το τελευταίο Σαββατοκύριακο του Φεστιβάλ CineDoc Kids. Θα παιχθούν οι ταινίες «Χάιντι» και «Το Ταξίδι της Φανί». Ωρα έναρξης: 15.30. Πληροφορίες: 210-7211.073.

Καράξ στη συμπρωτεύουσα

Αφιέρωμα στον ανατρεπτικό γάλλο σκηνοθέτη Λεός Καράξ γίνεται από την Κυριακή 28 ως την Τρίτη 30 Ιανουαρίου 2018 στην αίθουσα Σταύρος Τορνές (Αποθήκη 1, Λιμάνι). Θα παιχθούν οι ταινίες «Η δική μας νύχτα» (1968), «Οι εραστές της γέφυρας» (1991) και «Holy Motors (2012)».

ελληνική μουσική
Ρετρό βραδιές στο Μετς

Με άξονα τα ελαφρά τραγούδια και την ατμόσφαιρα του Μεσοπολέμου, οι Αργύρης Μπακιρτζής, Εύη Μάζη, Κώστας Βόμβολος, Μιχάλης Σιγανίδης και η 10μελής χορωδία Chorus Vivendi που διευθύνει o Γιάννης Βρυζάκης εμφανίζονται στο τζαζ κλαμπ Half Note. Από τις 2 ως και τις 5 Φεβρουαρίου.

Τσανακλίδου στον Σταυρό

Η Τάνια Τσανακλίδου παρουσιάζει ένα πρόγραμμα με τραγούδια από τις «προσωπικές μας μνήμες», από τις 29 Ιανουαρίου και κάθε Δευτέρα και Τρίτη, στο κλαμπ του Σταυρού του Νότου.

βιβλίο
Φοενκινός στον Ιανό

Ο Νταβίντ Φοενκινός επισκέπτεται την Αθήνα με αφορμή την έκδοση του βιβλίου του «Σαρλότ» (Εστία). Την Πέμπτη 1 Φεβρουαρίου στις 20.30, ο γάλλος συγγραφέας το παρουσιάζει στον Ιανό (Σταδίου 24) και συνομιλεί με τη μεταφράστρια του έργου Οντέτ Βαρών-Βασάρ και τον συγγραφέα Σπύρο Γιανναρά. Είσοδος ελεύθερη, διαδοχική μετάφραση.

θέατρο
O «Σούμαν» στο Εθνικό

Το έργο της Σοφίας Καψούρου «Σούμαν» παρουσιάζεται στο Εθνικό Θέατρο. Σκηνοθεσία: Λευτέρης Γιοβανίδης. Παίζουν: Γιάννης Ασκάρογλου, Λευτέρης Βασιλάκης, Αλέξανδρος Καλπακίδης κ.ά. Στη Σκηνή Νίκος Κούρκουλος. Πρεμιέρα την Παρασκευή. Παραστάσεις: Τετάρτη-Σάββατο (21.00) και Κυριακή (19.00).

«Ενα απίθανο ταξίδι»

Τριμελής θίασος παρουσιάζει παράσταση για παιδιά που συνδυάζει το θέατρο με τον κινηματογράφο: επιστρέφει στην εποχή του βωβού κινηματογράφου και του γάλλου πρωτοπόρου σκηνοθέτη Ζορζ Μελιές. Σκηνοθεσία: Αγγελος Φραντζής. Στη Μικρή Σκηνή της Στέγης Ιδρύματος Ωνάση. Παραστάσεις 2-4/2/2018. Παρασκευή (19.00), Σάββατο και Κυριακή (4/2) στις 17.00.

«Το πορφυρό νησί»

Την κωμωδία του Ρώσου Μιχαήλ Μπουλγκάκοφ «Το πορφυρό νησί» παρουσιάζουν σε συμπαραγωγή το ΔΗΠΕΘΕ Κοζάνης και το Θέατρο Αλφα-Ιδέα, στην Αθήνα. Μετάφραση – διασκευή – σκηνοθεσία: Μαρία Βαρδάκα. Παίζουν: Εύα Βάρσου, Γιώργος Μπένος, Γιώργος Μπούγος κ.ά. Κάθε Πέμπτη στις 21.00 στο θέατρο Αλφα-Ιδέα.

εκδηλωση
Γυναίκες και αρχαιότητα

Η Εταιρεία Σπουδών Νεοελληνικού Πολιτισμού και Γενικής Παιδείας της Σχολής Μωραΐτη και το Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος διοργανώνουν επιστημονικό συμπόσιο με τίτλο «Το θήλυ και οι ανατρεπτικές όψεις του στην ελληνική αρχαιότητα». Συμμετέχουν: Eliane Allouch (ψυχαναλύτρια, SPF), Marie de Gandt (ελληνίστρια), Γιώργης Γιατρομανωλάκης (συγγραφέας, ελληνιστής) κ.ά. Από την Παρασκευή (2/2, στις 19.00), στο Auditorium Theo Angelopoulos του Γαλλικού Ινστιτούτου (Σίνα 31) –με ελεύθερη είσοδο και ταυτόχρονη μετάφραση.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ