Άρχισε ο χορός των υποψηφίων για το Δήμο Αθηναίων, περίπου 20 μήνες πριν από τις εκλογές, εάν τελικά προχωρήσει το κυβερνητικό σχέδιο για μετάθεσή τους, αντί για το Μάιο να γίνουν το φθινόπωρο του 2019.

Με δεδομένη την πρόθεση της κυβέρνησης να αποσυνδεθούν οι ευρωεκλογές και οι αυτοδιοικητικές εκλογές τον Μάιο, αλλά και να ισχύσει η απλή αναλογική έχει ανοίξει το…κουτί με τις υποψηφιότητες και ήδη εμφανίζονται οι επίδοξοι μνηστήρες.

Νερό στο μύλο της σεναριολογίας έριξε χθες η βουλευτής Α΄ Αθηνών Όλγα Κεφαλογιάννη. Η πρώην υπουργός, με σημαντική επιρροή στον πρώτο δήμο της χώρας, το όνομα της οποίας συζητείται έντονα εδώ και μήνες σε συγκεκριμένα πολιτικά γραφεία της πρωτεύουσας και θεωρείται ένα πρόσωπο που έχει απήχηση, άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο να διεκδικήσει το δήμο της Αθήνας.

Όταν ρωτήθηκε σε συνέντευξή της (Ρ/Σ 24/7) εάν ο πατέρας της Γιάννης Κεφαλογιάννης ζούσε θα ήθελε να τη δει υποψήφια στο Δήμο Αθηναίων;», σημείωσε με νόημα: «Ο πατέρας μου πάντα μου έλεγε ότι μέσα στην πολιτική πρέπει να είμαι για να μπορώ να προσφέρω. Και νομίζω δεν θα τον ενδιέφερε τόσο πολύ από ποια θέση θα προσφέρω, αλλά σε όποια θέση και να είμαι, να κοιτάζω μόνο το δημόσιο συμφέρον, το δημόσιο καλό και να κρατώ πάντα την επαφή μου με τον κόσμο, με το λαό, γιατί από εκεί πηγάζει και η εξουσία του καθ’ ενός από εμάς, από την εκπροσώπηση του λαού».

Η πρώτη σε σταυρούς βουλευτής της Α΄ Αθηνών το είχε αφήσει και πάλι ανοικτό πριν περίπου έξι μήνες, όταν ρωτήθηκε, λέγοντας μεταξύ άλλων: «Η Αθήνα είναι η εκλογική μου περιφέρεια και η διαρκής φροντίδα μου να εκπροσωπώ τους πολίτες της με τον καλύτερο πάντα τρόπο».

Η ίδια πάντως σε συζητήσεις της επιμένει πως προέχει η μάχη των βουλευτικών εκλογών και η νίκη της Νέας Δημοκρατίας, ενώ η όποια συζήτηση για τον Δήμο Αθηναίων είναι άκαιρη.

Σε αυτό το σκηνικό ακόμα συζητείται σε πολλούς κύκλους το ενδεχόμενο της πιθανής υποψηφιότητας του περιφερειάρχη Στερεάς Ελλάδας, Κώστα Μπακογιάννη, αν και ο ίδιος διαμηνύει ότι τον ενδιαφέρει η περιφέρειά του και δεν συζητά τίποτα άλλο. Μόνο που πολλοί εντός της ΝΔ και ευρύτερα από το μεταρρυθμιστικό και φιλελεύθερο μπλοκ θα τον ήθελε να μετακινείται από τη Λαμία προς την Αθήνα και να διεκδικήσει τον Δήμο, αν και υπάρχει ζήτημα με τις προθέσεις του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης και θείου του, Κυριάκου Μητσοτάκη.

Στον απόηχο της παρέμβασης της Όλγας Κεφαλογιάννη, προετοιμάζεται ο δήμαρχος Αμαρουσίου Γιώργος Πατούλης για την κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας του ομίλου πολιτών Αθήνα, Πρωτεύουσα Ξανά. Ο Γ. Πατούλης, εν μέσω συζητήσεων διαφόρων κύκλων για υποψηφιότητες όπως π.χ. του προέδρου του ΕΒΕΑ Κώστα Μίχαλου, εδώ και περίπου πέντε μήνες, έστω και ανεπίσημα, κήρυξε την έναρξη της μάχης για τον δήμο της Αθήνας με τη δημιουργία του ομίλου.

Κάποιοι επιμένουν ότι ίσως αυτές οι εκλογές θα ήταν μια καλή αφορμή για επανάκαμψη του πρώην υπουργού Γιώργου Βουλγαράκη στην κεντρική πολιτική σκηνή μέσω του Δήμου Αθηναίων. Ο επί σειρά ετών βουλευτής της Α΄ Αθηνών, αν και τα τελευταία χρόνια είναι αποστασιοποιημένος και ασχολείται με τη διδασκαλία στο Πανεπιστήμιο, θεωρείται από πολλούς ως μια καλή περίπτωση.

Πάντως, στον αυτοδιοικητικό στίβο, ήδη έχει αρχίσει να τρέχει πάρα πολύ ένας παλαιός διαιτητής και επί σειρά ετών δημοτικός σύμβουλος, ο Χρήστος Τεντόμας που προέρχεται από το χώρο της ΝΔ. Ο νυν ανεξάρτητος σύμβουλος, στις προηγούμενες εκλογές εξελέγη με το ψηφοδέλτιο του Άρη Σπηλιωτόπουλου και τους τελευταίους μήνες καταγράφει υπερδραστηριότητα με το συνδυασμό «Η Αθήνα είμαστε εμείς».

Το ενδιαφέρον όμως επικεντρώνεται και στο ΣΥΡΙΖΑ, όπου ακόμα δεν έχει ανοίξει η σχετική συζήτηση, καθώς είναι νωρίς. Λέγεται ότι στις μετρήσεις έχουν μπει ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας Αλέξης Χαρίτσης, εκ των στελεχών της νεώτερης γενιάς και με θετική παρουσία στην κυβέρνηση, αλλά και η υπουργός Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου, ενώ δεν συζητά εμπλοκή του και πάλι ο υποψήφιος των προηγούμενων εκλογών, ο Γαβριήλ Σακελλαρίδης που είναι αρνητικός, καθώς ήδη έχει αρκετή δουλειά ως επικεφαλής του ελληνικού τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας.

Σε ορισμένα κεντροδεξιά γραφεία, συζητούσαν στα μέσα Νοεμβρίου ότι μια καλή υποψηφιότητα για το Δήμο Αθηναίων που θα συνένωσε ευρύτερες δυνάμεις του μεταρρυθμιστικού, φιλελεύθερου και κεντρώου χώρου, θα ήταν αυτή του Σταύρου Θεοδωράκη.

Μάλιστα υπήρξαν και δημοσιεύματα το πρώτο δεκαήμερο του Δεκεμβρίου με τον Στ. Θεοδωράκη να διαψεύδει, γράφοντας στο twitter: «Συγκρατηθείτε παιδιά. Ούτε έχω σκεφθεί, ούτε βέβαια έχω συζητήσει με κανέναν το ενδεχόμενο να διεκδικήσω οποιαδήποτε Δημαρχία. Έχω πολλά ακόμα να κάνω στο Ποτάμι. Και μόλις χθες δημιουργήσαμε ένα καινούργιο Κίνημα».

Από την άλλη πλευρά, στις αρχές του έτους, ο Παύλος Χρηστίδης, εκπρόσωπος τύπου του Κινήματος Αλλαγής, άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο να είναι υποψήφιος για το Δήμο Αθηναίων. Μάλιστα, μιλώντας στην ΕΡΤ, δεν το διέψευσε όταν ρωτήθηκε και απλά δήλωσε, δίνοντας λαβή για σχόλια, ότι αρμόδια να αποφασίσουν είναι τα όργανα του κόμματος».

Σε αυτό το κλίμα, ήδη το Μέγαρο Μαξίμου οργανώνει αργά, αλλά μεθοδικά την επόμενη μέρα, πάντα με το βλέμμα στη διαμόρφωση πιο ευνοϊκών συσχετισμών κυρίως στις τοπικές κοινωνίες. Στο πρωθυπουργικό επιτελείο στηρίζουν πολλά στην ριζική αλλαγή των δεδομένων και των συσχετισμών στην τοπική αυτοδιοίκηση με φόντο την επόμενη μέρα των εκλογών στη λογική της δημιουργίας «οχυρών» σε δήμους.

Εξάλλου, εάν οι εκλογές γίνουν με την απλή αναλογική αναμένεται να προκληθούν τεκτονικές αλλαγές σε πολλά επίπεδα, καθώς ο ΣΥΡΙΖΑ που δεν είχε ιδιαίτερες δυνάμεις στην τοπική αυτοδιοίκηση με το νέο σύστημα θα ελπίζει σε ανατροπή των υφιστάμενων συσχετισμών, μέσω του ανακατέματος της πολιτικής τράπουλας στις τοπικές κοινωνίες με χιλιάδες υποψηφίους.