Παρά το φορτισμένο πολιτικό κλίμα η πολύωρη συνάντηση Τσίπρα – Ζάεφ στο Νταβός αφήνει μια χαραμάδα αισιοδοξίας ότι έχουμε ξεφύγει τουλάχιστον από τις ακραίες θέσεις του παρελθόντος.Τίποτε προφανώς δεν είναι προδιάγεγραμμένο, αλλά τουλάχιστον οι λογικές δηλώσεις του πρωθυπουργού της FYROM είναι μια ένδειξη ότι οι ισορροπίες στη γειτονική χώρα, έχουν αλλάξει.

Η αλλαγή της ονομασίας του αεροδρομίου και των κεντρικών λεωφόρων είναι μια κίνηση καλής θέλησης, ήσσονος σημασίας μεν, αλλά ουσιαστική ως προς την αλλαγή του κλίματος. Προφανώς υπάρχουν πολλοί σκόπελοι που πρέπει να ξεπεραστούν ακόμα, με κυριότερη την αλλαγή του Συντάγματος, αλλά η συνέχιση των διμερών επαφών, σε υψηλό επίπεδο μάλιστα, αφήνουν κάποια περιθώρια αισιοδοξίας, παρά τις εύθραυστες πολιτικές ισορροπίες που υπάρχουν στα Σκόπια.
Αν πράγματι η σημερινή ηγεσία της γειτονικής χώρας, εννοεί αυτά που δηλώνει δημοσίως, η Ελλάδα έχει κάθε συμφέρον να συνεχίσει να πιέζει για να λυθεί οριστικά ένα πρόβλημα που μας ταλανίζει εδώ και 25 χρόνια. Και η λύση, παρά τις όποιες συναισθηματικές φορτίσεις, παρά τις ακραίες εθνικιστικές κορώνες ορισμένων κύκλων, δεν μπορεί παρά να είναι ένας αμοιβαία αποδεκτά συμβιβασμός.
Ένας συμβιβασμός που προφανώς δεν μπορεί να περιοριστεί μόνο στο όνομα, αλλά πρέπει να εξαλείφει και τις όποιες αλυτρωτικές διαθέσεις υπάρχουν ακόμα. Ο συμβιβασμός όμως προϋποθέτει μια κοινή εθνική γραμμή,που δεν θα επιτρέπει σε γνωστούς ακροδεξιούς και εθνικιστικούς κύκλους να επενδύσουν στη συναισθηματική φόρτιση που έχει δημιουργηθεί εδώ και χρόνια στη χώρα μας.
Δυστυχώς η κυβέρνηση επέλεξε να αγνοήσει την αντιπολίτευση και να καλλιεργήσει ένα κλίμα έντασης και πόλωσης. Κι ακολούθησε η αξιωματική αντιπολίτευση που δια του αρχηγού της ξεκαθάρισε χθες ότι η λύση πρέπει να αναζητηθεί σε άλλη συγκυρία. Μόνο, όπως έχει αποδειχθεί πλειστάκις οι συγκυρίες έρχονται και παρέρχονται, αλλά αδυνατούμε να βρούμε λύση γιατί πάντα κάποιοι προτάσσουν το στενό κομματικό τους συμφέρον.
Το μόνο που έχουμε καταφέρει ως τώρα με αυτές τις πολιτικές είναι να διχαζόμαστε και να δημιουργούμε πρόσφορο έδαφος για να ανθίζουν διάφοροι όψιμοι και μη υπερπατριώτες. Είναι καιρός να πρυτανεύσει η λογική κι αν αποδειχθεί ότι πράγματι η ηγεσία των Σκοπίων είναι διατεθειμένη να εγκαταλείψει τους αλυτρωτισμούς του παρελθόντος, να αποδεχθούμε ένα αμοιβαία αποδεκτό συμβιβασμό.
ΤΟ ΒΗΜΑ