Το 2018 ξεκίνησε με τον τρόπο που τελείωσε το 2017, καθώς τα οικονομικά στοιχεία συνεχίζουν να βελτιώνονται και η θετική στάση των επενδυτών διαμόρφωσαν μια ισχυρή βάση για τα περιουσιακά στοιχεία αυξημένου κινδύνου. Οι τιμές του πετρελαίου συνέχισαν να ενισχύονται μαζί με τις πληθωριστικές προσδοκίες, οι αποδόσεις των ομολόγων αναρριχήθηκαν σε υψηλότερα επίπεδα, οι αγορές εταιρικών ομολόγων κινούνται ανοδικά και οι μετοχικές αγορές επιτάχυναν τις επιδόσεις τους μετά την εξαιρετική χρονιά του 2017. Για τους αναλυτές το κυνήγι των αποδόσεων συνεχίζεται, ενώ για το επενδυτικό τοπίο του α’ τριμήνου του 2018 προβλέπουν τα εξής:
Μετοχές
Τα χρηματιστήρια καταγράφουν ρεκόρ υψηλών, με το συναίσθημα να κορυφώνεται σχεδόν σε όλα τα μέτωπα. Αν και αυτό δεν υποδηλώνει απαραίτητα την ύπαρξη κάποιας φούσκας, εν τούτοις, όπως εκτιμάται, κάποιοι συμπεριφοριστικοί παράγοντες μπορεί προσωρινά να οδηγήσουν σε πιο χαμηλά επίπεδα τη διάχυτη αισιοδοξία, αυξάνοντας τη μεταβλητότητα ή αναστέλλοντας προσωρινά την ανοδική τάση στις αγορές. Οι διεθνείς χρηματοπιστωτικές αγορές είναι μάλιστα σήμερα ακόμη περισσότερο αλληλένδετες απ’ ό,τι ήταν πριν από μία δεκαετία και μια διόρθωση π.χ. στις αμερικανικές αγορές μετοχών θα πλήξει, όπως εκτιμάται, γρηγορότερα και τις άλλες αγορές.
Ομόλογα
Σε αντίθεση με τους ελληνικούς τίτλους, οι αποδόσεις των ομολόγων στις ΗΠΑ και στην ευρωζώνη συγκεντρώνουν περισσότερες πιθανότητες να αυξηθούν παρά να υποχωρήσουν (οι τιμές τους δηλαδή θα υποστούν απώλειες) το 2018. Η Fed, που ξεκινά τη μείωση του ισολογισμού της, θα αυξήσει τα επιτόκια τουλάχιστον 3 με 4 φορές, ενώ η ΕΚΤ ολοκληρώνει το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης τον Σεπτέμβριο ή στο τέλος του έτους, αυξάνοντας τις προσδοκίες για υψηλότερα επίπεδα στις αποδόσεις των ομολόγων. Οι αγορές ομολόγων θα δυσκολευτούν πολύ να αντιμετωπίσουν ένα ξαφνικό άλμα στις αμερικανικές και στις παγκόσμιες βασικές αποδόσεις των 10ετών ομολόγων. Οι αναλυτές «βλέπουν» την αμερικανική 10ετία κοντά στο 2,95% ως το τέλος του έτους και τα γερμανικά 10ετή ομόλογα αναφοράς κοντά στο 0,95% το ίδιο διάστημα.
Εμπορεύματα
Τα εμπορεύματα επωφελούνται από την αυξημένη προσοχή στον πληθωρισμό, καθώς ο τρέχων κύκλος ανόδου φτάνει προς την τελευταία φάση του και οι πιέσεις στις τιμές τείνουν να αυξάνονται. Μετά την υπόσχεση ΟPEC και Ρωσίας να συνεχίσουν να θέτουν περιορισμούς στην παραγωγή, τα τρία βασικά ερωτήματα που ενδέχεται να καθορίσουν την τιμή του πετρελαίου το 2018 είναι η απάντηση των παραγωγών απέναντι σε μια άνοδο των τιμών (ιδίως των παραγωγών σχιστολιθικού πετρελαίου από τις ΗΠΑ), οι προοπτικές από νέα εμπόδια στην παροχή και η διατήρηση της δύναμης της παγκόσμιας οικονομίας. Ορισμένοι αναλυτές συστήνουν θέση αγοράς στον χρυσό έναντι του αργού πετρελαίου WTI.
Ακίνητα
Οι πιο επικίνδυνες αγορές ακινήτων σήμερα θεωρούνται για τους αναλυτές της Saxo Bank η Αυστραλία, το Λονδίνο, το Χονγκ Κονγκ, η Σουηδία και η Νορβηγία. Ολες αυτές οι αγορές μοιράζονται τα εξής δύο χαρακτηριστικά: οι τιμές των κατοικιών αποσυνδέονται από τα τοπικά εισοδήματα, και η πραγματική οικονομία αντιμετωπίζει στρεβλώσεις που συνδέονται με τη νομισματική πολιτική, όπως για παράδειγμα η αύξηση του δανεισμού ή/και μια έκρηξη στον κατασκευαστικό κλάδο. Παρά την παγκόσμια οικονομική κρίση, οι τιμές των ακινήτων σε αυτές τις πέντε περιοχές συνέχισαν να αυξάνονται. Σύμφωνα με δεδομένα της Τράπεζας Διεθνών Διακανονισμών (BIS), μετά το 2007 η έκρηξη ξεκινά από το 45% στο Λονδίνο και τα προάστιά του, και φτάνει πάνω από το 200% στο Χονγκ Κονγκ. Σε μακροπρόθεσμο ορίζοντα, ωστόσο, η Νορβηγία αποτελεί την πλέον επικίνδυνη αγορά.
Σε ό,τι αφορά τις μεγάλες οικονομίες, οι ανησυχίες των επενδυτών επικεντρώνονται κυρίως στην Κίνα, όπου οι τιμές των ακινήτων διογκώθηκαν μαζικά εξαιτίας της πλεονάζουσας ρευστότητας. Η θετική πλευρά είναι ότι τα πρώτα μέτρα της κυβέρνησης για καλύτερη ρύθμιση της αγοράς ακινήτων φαίνεται να αποδίδουν, καθώς οι πωλήσεις νέων κατοικιών μειώθηκαν για πρώτη φορά από το 2015. Ωστόσο, είναι πολύ νωρίς για συμπεράσματα. Πολλά θα εξαρτηθούν από τους οικονομικούς στόχους που θα παρουσιάσει η κινεζική κυβέρνηση κατά την ετήσια κοινοβουλευτική συνάντηση τον Μάρτιο του 2018. Η Ελλάδα, η Νορβηγία και το Ηνωμένο Βασίλειο είναι οι μόνες χώρες όπου δεν θα καταγραφεί αύξηση στις τιμές των κατοικιών το 2018, σύμφωνα με εκτιμήσεις της Fitch. Ο οίκος αξιολόγησης αναμένει για την Ελλάδα περαιτέρω συρρίκνωση στις τιμές των κατοικιών το 2018, η οποία θα φέρει τη συνολική διόρθωση στο 45%.
HeliosPlus