Σε δηλώσεις με νόημα, για τη σημασία της ανεξαρτησίας της Δικαιοσύνης, προέβη ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Προκόπης Παυλόπουλος, κάνοντας δεκτούς σήμερα Τρίτη στο Προεδρικό Μέγαρο τόσο τον πρόεδρο του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών κ. Δημήτρη Βερβεσό όσο και μέλη του νέου διοικητικού συμβουλίου του Συλλόγου. Αναφερόμενος στον ρόλο του δικηγόρου ως συλλειτουργού της Δικαιοσύνης (και ο ίδιος άλλωστε έχει υπάρξει μέλος του δικηγορικού σώματος), ο κ. Παυλόπουλος τόνισε τη σημασία που ενέχει η υπεράσπιση της ανεξαρτησίας του θεσμού, διευκρινίζοντας ότι δεν αποτελεί προνόμιο, που τον θωρακίζει από τις οποιεσδήποτε επεμβάσεις των δύο άλλων εξουσιών, δηλαδή της Νομοθετικής και της Εκτελεστικής, αλλά θεσμική εγγύηση, η οποία απονέμεται στους δικαστές για ν ‘ασκούν αμερόληπτοι και απερίσπαστοι τα καθήκοντά τους.
Παυλόπουλος σε δικηγόρους: Διαφυλάξτε την ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης
Σε δηλώσεις με νόημα, για τη σημασία της ανεξαρτησίας της Δικαιοσύνης, προέβη ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Προκόπης Παυλόπουλος, κάνοντας δεκτούς σήμερα Τρίτη στο Προεδρικό Μέγαρο τόσο τον πρόεδρο του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών κ. Δημήτρη Βερβεσό όσο και μέλη του νέου διοικητικού συμβουλίου του Συλλόγου.
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έθεσε παράλληλα το ζήτημα της ταχείας απονομής της Δικαιοσύνης, δεδομένου ότι κάθε δικαστική απόφαση δεν πρέπει μόνον να είναι ορθή, πρέπει και να εκδίδεται και να δημοσιεύεται στον χρόνο που μπορεί και πρέπει, έτσι ώστε να μην καταγράφονται φαινόμενα αρνησιδικίας.
«Σε μια εποχή, μάλιστα, που για πολλούς και διαφόρους λόγους, η προσωρινή δικαστική προστασία έχει συρρικνωθεί, η ταχύτητα της εκδίκασης των διαφορών – και ιδίως στο χώρο της Διοικητικής Δικαιοσύνης – είναι κάτι υπαρξιακό για τον διάδικο», τόνισε ο κ. Παυλόπουλος.
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επεσήμανε την ανάγκη στήριξης «σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς» των νέων δικηγόρων, κάνοντας ειδική αναφορά στην αρχή της Αριστείας.
«Οι νέοι δικηγόροι πρέπει να μπορέσουν ν’ αναπτύξουν τις δυνατότητες που έχουν στην πραγματικότητα. Μέσα από εκεί θα προέλθει και η ανανέωση του Δικηγορικού Σώματος, αλλά και η καλύτερη –αν θέλετε –συμπαράσταση του Δικηγορικού Σώματος προς την Δικαιοσύνη. Πρέπει να υπάρχει και εδώ η Αρχή της Αριστείας. Πρέπει, δηλαδή, να μπορούν οι άριστοι να προχωρήσουν αναδεικνύοντας τις δυνατότητές τους. Αλλά για να προχωρήσουν οι καλύτεροι από σας θα πρέπει να δοθούν σε καθένα οι δυνατότητες ώστε να ξεκινούν όλοι από την ίδια αφετηρία», σημείωσε μεταξύ άλλων ο κ. Παυλόπουλος.
Βερβεσός: Οι άδηλες παρεμβάσεις είναι οι πιο επικίνδυνες
Στην ανάγκη επαγρύπνησης για τη διαφύλαξη της ανεξαρτησίας και του κύρους της Δικαιοσύνης, εστίασε από την πλευρά του ο πρόεδρος του ΔΣΑ, τονίζοντας ότι «για να ανταποκριθεί, όμως, στο συνταγματικό της ρόλο, αλλά και τις προσδοκίες των πολιτών, είναι ανάγκη να δρα ανεπηρέαστη. Συμφωνώ απολύτως μαζί σας σε αυτό. Μακριά από παρεμβάσεις, τόσο κυβερνητικές, όσο και υπερεθνικές ή εξωθεσμικές. Και εννοώ όχι μόνο τις φανερές, αλλά και τις άδηλες που είναι ασφαλώς πιο επικίνδυνες. Η Δικαιοσύνη οφείλει, βεβαίως, να αντιμετωπίσει και τις εσωτερικές της παθογένειες, όταν και όπου διαπιστώνονται, προκειμένου να απονέμεται έγκαιρα, έγκυρα και πάντοτε εν ονόματι του ελληνικού λαού και κανενός άλλου».
Ο κ. Βερβεσός επεσήμανε παράλληλα τους κινδύνους για τον δικηγορικό κόσμο σήμερα. «Έχει πλέον να αντιμετωπίσει τον πρόδηλο κίνδυνο δήμευσης του εισοδήματός του, λόγω της σωρευτικής φορολογικής και ασφαλιστικής επιβάρυνσης που μερικές φορές, αγγίζει το 80% αυτού. Δεν κομίζω γλαύκα ες Αθήνας. Διότι και εσείς έχετε υποστηρίξει, με εδραία επιστημονική τεκμηρίωση, την παραβίαση της συνταγματικής και ευρωπαϊκής δικαιοταξίας ως απότοκο των επιβαλλόμενων από το κράτος οικονομικών επιβαρύνσεων, που πρέπει να εξετάζονται πάντοτε σωρευτικώς», τόνισε.
Ο ίδιος δεν παρέλειψε να αναφερθεί στη συστηματική αύξηση του κόστους πρόσβασης στην Δικαιοσύνη για τον πολίτη, ιδίως για τον οικονομικά αδύναμο, ενώ έκανε «ρητή μνεία στην πρωτοβουλία των δικηγορικών συλλόγων να αναδείξουν τον θεσμό της διαιτησίας, που προβλέπεται στον ΚωδΔικ από το 1954 μέχρι σήμερα, ως μία σύγχρονη και αποτελεσματική – εναλλακτική μορφή εξωδικαστικής επίλυσης διαφορών».
Και συμπλήρωσε ο κ. Βερβεσός: «Η προσπάθεια αυτή θα έχει, αναπότρεπτα, την καταληκτική θεσμική σας συμβολή διότι, κατά τον Κώδικα ολοκληρώνεται με προεδρικό διάταγμα. Προσβλέπουμε σε κάθε δυνατή συμβολή και στήριξή σας σ’ αυτό μας το εγχείρημα, στο μέτρο των δυνατοτήτων Σας».
Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.